ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τη δημιουργία μετώπου απέναντι στην Κίνα προτείνει η Ε.Ε. στις ΗΠΑ

Τη δημιουργία μετώπου απέναντι στην Κίνα προτείνει η Ε.Ε. στις ΗΠΑ

Εν αναμονή της ανάληψης της εξουσίας από την κυβέρνηση Μπάιντεν, οι Βρυξέλλες προτείνουν στην Ουάσιγκτον μια νέα διατλαντική συμμαχία προκειμένου να θάψουν τις εντάσεις της εποχής Ντόναλντ Τραμπ και να σχηματίσουν κοινό μέτωπο απέναντι στη «στρατηγική πρόκληση» της Κίνας. Στην πρόταση των Βρυξελλών αναφέρεται σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, επικαλούμενο σχέδιό της που διέρρευσε στη βρετανική εφημερίδα και έχει θέμα «μια νέα ατζέντα Ε.Ε. – ΗΠΑ για την παγκόσμια αλλαγή». Πρόκειται για κείμενο 11 σελίδων, μία πρόταση ολοκληρωμένης συνεργασίας σε όλο το φάσμα των στρατηγικής σημασίας τομέων από το εμπόριο ώς την τεχνολογία, από τη ρύθμιση της ψηφιακής τεχνολογίας και την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού μέχρι την καταπολέμηση της αποψίλωσης των δασών.

Την εν λόγω πρόταση έχει εκπονήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που τονίζει την ανάγκη «να ανανεωθεί αλλά και να συντηρηθεί» η συμμαχία Ε.Ε. – ΗΠΑ προκειμένου να περιχαρακώσει ο δημοκρατικός κόσμος τα συμφέροντά του έναντι των «αυταρχικών δυνάμεων» και των «κλειστών οικονομιών που εκμεταλλεύονται την ελευθερία από την οποία εξαρτώνται οι κοινωνίες μας».

Οι προτάσεις της Κομισιόν περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μια έκκληση τόσο προς την Ουάσιγκτον όσο και προς την ίδια την Ε.Ε. να θάψουν τις εντάσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και να αντιμετωπίσουν ως σύμμαχοι θέματα όπως η πρόθεση της Ε.Ε. να επιβάλει μεγαλύτερη  φορολογία στους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς. Οπως τονίζεται, η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ είναι ανοικτές δημοκρατίες και οικονομίες της αγοράς και συμφωνούν ως προς τη στρατηγική πρόκληση που αποτελεί η Κίνα και η διαρκώς αυξανόμενη αυτοπεποίθησή της ως προς τον διεθνή της ρόλο έστω κι αν δεν συμφωνούν πάντα ως προς το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουν αυτήν την πρόκληση.

Οι Βρυξέλλες προτείνουν, έτσι, στις ΗΠΑ να συσπειρώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να διαμορφώσουν από κοινού το ρυθμιστικό πλαίσιο για την ψηφιακή τεχνολογία, να υιοθετήσουν κοινή προσέγγιση σε ζητήματα μονοπωλιακής συμπεριφοράς και την πάταξή της αλλά και στο πρόβλημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Το σημαντικότερο όλων είναι, όμως, ότι προτείνουν συνεργασία στον έλεγχο των ξένων επενδύσεων σε ευαίσθητους τομείς και κοινή αντιμετώπιση απειλών όπως οι παραβιάσεις στον κυβερνοχώρο και οι χάκερ.

Διαβλέπουν, άλλωστε, δυνατότητες συνεργασίας και από κοινού αντιμετώπισης προκλήσεων όπως οι επενδύσεις της Κίνας σε καινοτόμες βιομηχανίες της Ε.Ε. και των ΗΠΑ καθώς και στην απειλή που μπορεί να αποτελέσει το προβάδισμα του ασιατικού οικονομικού γίγαντα στις τεχνολογίες 5G. Τονίζουν στο εν λόγω έγγραφο πως «αν χρησιμοποιήσουμε την επιρροή που έχουμε και οι δύο, θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε έναν διατλαντικό τεχνολογικό χώρο που θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο ενός ευρύτερου συνασπισμού δημοκρατιών».

Στο ίδιο έγγραφο εργασίας προτείνεται, παράλληλα, συνεργασία για την ανάπτυξη και διανομή των εμβολίων κατά του κορωνοϊού και κοινή προσπάθεια για την αναμόρφωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Οπως τονίζει η βρετανική εφημερίδα, αυτή η τελευταία πρόταση όπως και κάποιες άλλες προϋποθέτουν σαφή στροφή της πολιτικής των ΗΠΑ. Από το περιεχόμενο του σχεδίου πρότασης αναδύεται η αισιοδοξία των Βρυξελλών ενόψει της νέας διοίκησης των ΗΠΑ και της προοπτικής για συνεργασία μαζί της. Παράλληλα, όμως, είναι ανάγλυφη και η αγωνία της Ε.Ε. πως οι τριβές που αναπτύχθηκαν  στη διάρκεια της θητείας Τραμπ άφησαν τη γεωπολιτική πρωτοβουλία στο Πεκίνο. Στο σχέδιο της πρότασης διατυπώνεται σαφής στήριξη στην ιδέα του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ για μια σύνοδο κορυφής των δημοκρατικών χωρών με τη νέα διατλαντική ατζέντα να αποτελεί «τον καίριο άξονα μιας νέας παγκόσμιας συμμαχίας εταίρων με παρεμφερή πολιτική φιλοσοφία». Η εν λόγω πρόταση, στη σύνταξη της οποίας έχουν συνεργαστεί η Κομισιόν και ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε., αναμένεται να τεθεί υπό την κρίση των εθνικών κυβερνήσεων στη Σύνοδο Κορυφής στις 10 και 11 Δεκεμβρίου. Προτείνει μάλιστα να συγκληθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του νέου έτους Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε. – ΗΠΑ που θα είναι και η καλύτερη χρονική στιγμή για να εγκαινιαστεί αυτή η νέα διατλαντική συμμαχία και να τεθεί σε εφαρμογή η κοινή ατζέντα.