Θετικό κλίμα λόγω Κίνας και προσδοκίας για εμβόλια

Θετικό κλίμα λόγω Κίνας και προσδοκίας για εμβόλια

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισιοδοξία επικράτησε χθες στις αγορές ανά τον κόσμο εν αναμονή των εμβολίων, αλλά και χάρη στα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα και φέρουν τον μεταποιητικό τομέα της Κίνας να αναπτύσσεται ταχύτατα. Η ανάπτυξη της Κίνας αναπτερώνει τις ελπίδες για τόνωση της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο συνδυασμός των δύο ευοίωνων εξελίξεων υπερκάλυψε κάθε ανησυχία για το ενδεχόμενο ενός σκληρού Brexit λίγες εβδομάδες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας για μια εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε. Οπως, άλλωστε, τονίζουν παράγοντες της αγοράς, ερμηνεύθηκε ως ιδιαίτερα καθησυχαστική ένδειξη η παρέμβαση του Τζερόμ Πάουελ τη Δευτέρα.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο νέας εκτίναξης του αριθμού των κρουσμάτων και των επιπτώσεων που θα έχει κάτι τέτοιο στην οικονομία. Οπως επισημαίνουν, η δήλωσή του αυτή υποδηλώνει πως η ομοσπονδιακή τράπεζα έχει ευαισθητοποιηθεί στους βραχυπρόθεσμους κινδύνους. Σύμφωνα με τον Μπενεντίκτ Λόβε, στρατηγικό αναλυτή της BNP Paribas, επήλθε ηρεμία στην αγορά, που ερμήνευσε την παρέμβαση Πάουελ ως ένδειξη πως η κεντρική τράπεζα θα παρέμβει και θα προσφέρει στήριξη στην οικονομία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με κέρδη 0,8% έχοντας ενισχυθεί κατά 14% στη διάρκεια του Νοεμβρίου. Ιδιαίτερα σημαντικά για τον δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου ήταν τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα και φέρουν τη βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα να αυξάνεται τον Νοέμβριο με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας δεκαετίας. Στον εν λόγω δείκτη συμμετέχουν εταιρείες ορυχείων, που επηρεάζονται άμεσα από τις εξελίξεις στην κινεζική οικονομία.

Ετσι ο FTSE 100 έκλεισε με κέρδη 2,02%, ενώ σε όλη τη διάρκεια του έτους σημείωσε μία από τις χειρότερες πορείες ανάμεσα στα διεθνή χρηματιστήρια, έχοντας χάσει συνολικά σχεδόν 16%.

Ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με ελαφρά κέρδη 0,80%, παράλληλα ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού με κέρδη 1,26%, ο FTSE MIB του Μιλάνου με κέρδη 0,3% και ο ΙΒΕΧ της Μαδρίτης με άνοδο 0,5%. Ανοδικά κινείτο, άλλωστε, μέχρι αργά η Wall Street, με τους δείκτες S&P 500 και Nasdaq να καταγράφουν αργά το βράδυ άνοδο 1,5% και 1,1%, αντιστοίχως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή