Οι Ισραηλινοί επενδυτές «αγοράζουν» Ελλάδα

Οι Ισραηλινοί επενδυτές «αγοράζουν» Ελλάδα

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επενδύσεις στην Ελλάδα, από την άμυνα έως τη φαρμακευτική κάνναβη και από τα λιμάνια έως τα ακίνητα, υλοποιούν με αυξανόμενους ρυθμούς ισραηλινά συμφέροντα τα τελευταία λίγα χρόνια. Η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα, η συμμετοχή της χώρας στη Ζώνη του Ευρώ, η εγγύτητα με το Ισραήλ, η στρατηγική θέση της Ελλάδας και οι ιστορικοί δεσμοί αναφέρονται μεταξύ των βασικών λόγων ανάπτυξης των διμερών σχέσεων, σύμφωνα με διπλωματικούς και επιχειρηματικούς κύκλους των δύο κρατών. Επιπλέον, η ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων του Τελ Αβίβ με την Αγκυρα τα τελευταία έτη και η σταδιακή ενεργειακή αυτονόμησή του σε συνδυασμό με την τουρκική επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν ευθυγραμμίσει τις δύο χώρες, που βλέπουν τις μεταξύ τους επενδυτικές και εμπορικές συναλλαγές να ενισχύονται. Η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Τελ Αβίβ στα μέσα Ιουνίου ενίσχυσε περαιτέρω το θετικό κλίμα. Πρόκειται για μια χώρα που με πληθυσμό κατά τι μικρότερο του ελληνικού έχει το διπλάσιο ΑΕΠ και η αναπτυξιακή δυναμική της σε τομείς αιχμής ξεπερνάει τα σύνορά της.

Το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2020 οι εξαγωγές από την Ελλάδα προς το Ισραήλ ανήλθαν σε 236,2 εκατ. δολάρια, αυξημένες κατά 13,12% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, παρά την πανδημία. «Τούτο επιβεβαιώνει την τάση που καταγράφηκε ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2020, κατά το οποίο είχε καταγραφεί αύξηση των ελληνικών εισαγωγών στο Ισραήλ ύψους 26% σε σχέση με το 2019», σημειώνει σε έκθεσή του με ημερομηνία 14 Οκτωβρίου 2020 το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του ελληνικού ΥΠΕΞ στο Τελ Αβίβ. Ενώ το ίδιο διάστημα οι εξαγωγές της Ε.Ε. προς το Ισραήλ κατέγραψαν πτώση 6,37%, για τις ελληνικές εξαγωγές προκύπτει ότι σημαντικοί κλάδοι, κυρίως διατροφής, εισήλθαν στην ισραηλινή αγορά με αξιώσεις. Σημειώνεται παράλληλα ότι τα καταναλωτικά αγαθά κατέγραψαν πτώση 6,7%. Τα προηγούμενα έτη ήταν κυρίαρχη η παρουσία των πετρελαιοειδών στο διμερές εμπόριο, πραγματικότητα που αρχίζει να αλλάζει, καθώς τα κοιτάσματα φυσικού αερίου «Λεβιάθαν» και «Ταμάρ» θα προσδίδουν στο Ισραήλ ολοένα και περισσότερη ενεργειακή αυτοδυναμία. Ομως και εδώ η συνεργασία με την Ελλάδα είναι σημαντική, αν κρίνει κανείς από τη συμμετοχή της ελληνικής Energean Oil & Gas στην προσπάθεια αξιοποίησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου του Ισραήλ.

Η ανάλυση των λοιπών εξαγόμενων προϊόντων της χώρας μας προς το Ισραήλ εμφανίζεται επικεντρωμένη σε βιομηχανικά αγαθά, αργίλιο, μηχανές, πλαστικά, χυτοσίδηρο, λέβητες, χαλκό, καθώς αυτά τα προϊόντα έχουν άμεση και έμμεση σχέση με την ανάπτυξη της βιομηχανίας απάντλησης φυσικού αερίου.

Η Ελλάδα κατατάσσεται επίσης ως 3ος σε προτίμηση τουριστικός μεσογειακός προορισμός, μετά τη Γαλλία και την Ιταλία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2019 επισκέφθηκαν την Ελλάδα πλέον των 680.000 ταξιδιωτών από το Ισραήλ. Τη διετία 2018-2019 καταγράφηκε αύξηση 26% των Ισραηλινών επισκεπτών, ενώ σε σχέση με το 2013 έχουν διπλασιαστεί.

Το ενδιαφέρον Ισραηλινών για επενδύσεις στην Ελλάδα καταγράφηκε και κατά τη διάρκεια διαδικτυακού επενδυτικού σεμιναρίου που διεξήχθη την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2020 με μεγάλη συμμετοχή εταιρειών. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece), το Israel-Greece Chamber of Commerce & Industry και το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Τελ Αβίβ.

Το σεμινάριο έρχεται πέντε μήνες μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ισραήλ και τις εκεί επαφές του με επιχειρηματίες. Μιλώντας στην «Κ» τον Ιούνιο ο Κόμπι Μπίτον, CEO του Israel-Greece Chamber of Commerce & Industry, χαρακτήρισε την επίσκεψη του πρωθυπουργού «ένα σημαντικό ορόσημο, που σηματοδοτεί μια πολλά υποσχόμενη πορεία και για τις δύο χώρες σε μια τόσο δύσκολη οικονομικά, πολιτικά και γεωπολιτικά εποχή». Ο πρωθυπουργός είχε τότε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τρεις από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς και επενδυτικούς ομίλους του Ισραήλ, την Jerusalem Venture Partners, την AMPA Capital και την ELBIT Systems. Μεταξύ των επιχειρήσεων που ξεκίνησαν τότε επαφές περιλαμβάνονται οι Minrav (κατασκευές, υποδομές), Keshel Agritech (αγροτεχνολογία), Checkpoint (κυβερνοασφάλεια), Ellomay Capital (επενδυτική), Brown Hotels, Start-Up Nation, Gav Yam Negev High Tech Park και SK Group (ναυπηγεία). Η τελευταία, σε κοινοπραξία με την ομοεθνή της Plasan, εξαγόρασε την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον των Ισραηλινών για τη χώρα μας, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, αν και ξεκινάει από χαμηλά επίπεδα, κινείται ανοδικά. Το ύψος των άμεσων ξένων επενδύσεων από το Ισραήλ το 2018 ανήλθε σε 33 εκατ. ευρώ έναντι 26,7 εκατ. το 2016. Περαιτέρω άνοδος εκτιμάται πως έγινε το 2019, ενώ φέτος η επένδυση της Τikun Εurope –θυγατρικής της ισραηλινής Tikun Olam, μιας εκ των κορυφαίων εταιρειών στον κλάδο της φαρμακευτικής κάνναβης– αγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ με τη δημιουργία μονάδας παραγωγής σε έκταση 56.000 τ.μ. στην Κορινθία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή