Πιθανές οι περικοπές στον προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Πιθανές οι περικοπές στον προϋπολογισμό της Ε.Ε.

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Παρατείνεται η αγωνία για τις προοπτικές έγκαιρης συμφωνίας επί του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (του προϋπολογισμού της Ε.Ε. για την περίοδο 2021-27) και του Ταμείου Ανάκαμψης. Το ζήτημα του βέτο της Πολωνίας και της Ουγγαρίας πλέον έχει μεταφερθεί σε κορυφαίο επίπεδο, με την ενεργό εμπλοκή της καγκελαρίου Μέρκελ και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Αργά προχθές το βράδυ, ο Πιοτρ Μίλερ, εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης, είπε ότι η χώρα του είναι «ανοιχτή σε προτάσεις» για την υπέρβαση του αδιεξόδου που έχει προκληθεί σχετικά με τον μηχανισμό διασύνδεσης της πρόσβασης σε κοινοτικούς πόρους με τη συμμόρφωση με το κράτος δικαίου. Ωστόσο, οι πιο ένθερμοι θιασώτες του μηχανισμού, όπως οι «φειδωλοί» του ευρωπαϊκού Βορρά, επιμένουν ότι η Βαρσοβία και η Βουδαπέστη θα  πρέπει να προτείνουν λύσεις – και ευελπιστούν ότι η παράταση της παράλυσης θα υποχρεώσει τις δύο χώρες (που αναμένουν σημαντικότατα οφέλη από το πακέτο) να υποχωρήσουν.

Η σκληρή προθεσμία στον ορίζοντα είναι η επόμενη Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου, οπότε λήγει η περίοδος «συμφιλίωσης» των τριών εβδομάδων για να συμφωνήσουν το Συμβούλιο με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επί του ετήσιου προϋπολογισμού για το 2021. Αν δεν έχει αρθεί το βέτο των δύο χωρών ώς τότε, η Ε.Ε. θα οδηγηθεί, για πρώτη φορά από το 1988, σε έναν έκτακτο προϋπολογισμό των «προσωρινών δωδεκατημορίων».

Σύμφωνα με τους Financial Times, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ενημερώσει τους εκπροσώπους των κρατών-μελών ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία για το ΠΔΠ, οι περικοπές δαπανών θα κυμανθούν μεταξύ 25-30 δισ. ευρώ ετησίως. Υπό το καθεστώς των δωδεκατημορίων (που συνίσταται στον ετήσιο προϋπολογισμό του απερχόμενου έτους διαιρεμένο διά δώδεκα), η επιπλέον χρηματοδότηση για ζωτικά πεδία όπως η Υγεία, η κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση θα χαθεί – όπως και δισεκατομμύρια σε νέους διαρθρωτικούς πόρους.  

Στο χθεσινό briefing, ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Επιτροπής Ερίκ Μαμέρ επιβεβαίωσε ότι το καθεστώς των προσωρινών δωδεκατημορίων «προβλέπει πολύ αυστηρά όρια στο τι μπορεί να χρηματοδοτηθεί αλλά και στο επίπεδο των δαπανών», συνεπώς «συνεπάγεται πολύ σημαντικές περικοπές» σε σχέση με όσα προβλέπονται στη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής του Ιουλίου.

Σημειώνεται πάντως ότι το έκτακτο αυτό καθεστώς αίρεται σε περίπτωση εξεύρεσης συμβιβασμού μετά τις 7 Δεκεμβρίου – άρα αν υπάρξει λύση στη Σύνοδο Κορυφής της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου, οι περικοπές μπορεί να ισχύσουν μόνο  για τον πρώτο μήνα του νέου έτους.

Οσο για το Ταμείο Ανάκαμψης, ήδη διερευνώνται τρόποι να εγκριθεί ως διακυβερνητική συμφωνία των «25» χωρίς την Πολωνία και την Ουγγαρία. Η διαδικασία αυτή, ωστόσο, θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερες καθυστερήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή