Οι αλλεπάλληλες κρίσεις «μικραίνουν» την ExxonMobil

Οι αλλεπάλληλες κρίσεις «μικραίνουν» την ExxonMobil

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καταβαράθρωση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με τη μειωμένη ζήτηση και τις επιπτώσεις της πανδημίας, υποχρεώνει τον κολοσσό της ExxonMobil να προχωρήσει στη μεγαλύτερη απομείωση περιουσιακών στοιχείων του στη σύγχρονη ιστορία. Σύμφωνα με το Bloomberg, παραδοσιακά ήταν ο περισσότερο διστακτικός στο να ελαττώσει τη λογιστική αξία της δραστηριότητάς του σε σύγκριση με τους άλλους του κλάδου. Η Exxon Mobil αποκάλυψε ότι θα μειώσει την αξία των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που διαθέτει στη Βόρεια και στη Νότια Αμερική κατά 17 δισ. δολάρια και 20 δισ. δολάρια αντίστοιχα. Αυτή η κίνηση είναι και η μεγαλύτερη ζημία στον κλάδο από το δυστύχημα στον Κόλπο του Μεξικού προ δεκαετίας με την πετρελαιοκηλίδα της ΒΡ, το οποίο προκάλεσε τον θάνατο έντεκα ανθρώπων και μόλυνε επί μήνες το θαλάσσιο περιβάλλον. Εν τω μεταξύ, ο όμιλος της Exxon θα κάνει δραστικές μειώσεις και στις κεφαλαιακές δαπάνες  έως και το 2025.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται στην εκπνοή ενός επαχθούς έτους για τον διευθύνοντα σύμβουλο της ενεργειακής εταιρείας, Ντάρεν Γουντς, ο οποίος κατέφυγε σε μαζικές απολύσεις χιλιάδων υπαλλήλων, σε περικοπές στις συνταξιοδοτικές εισφορές και σε ακύρωση υλοποίησης μεγαλόπνοων σχεδίων για την επέκταση δραστηριοτήτων. Ο κ. Γουντς, πρώην διευθυντής διυλιστηρίων στον όμιλο, ανέλαβε τα ηνία του το 2017, αλλά λόγω πανδημίας και μείωσης των τιμών αναθεώρησε εκ βάθρων το φιλόδοξο πρόγραμμα των επτά ετών, στο πλαίσιο του οποίου με επενδύσεις 210 δισ. δολ. θα ανανέωνε το γηρασμένο χαρτοφυλάκιο της Exxon με περιουσιακά στοιχεία σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Ο όμιλος, ωστόσο, επί τρία διαδοχικά τρίμηνα δέχθηκε σοβαρό πλήγμα, η τιμή της μετοχή τους έφθασε σε ναδίρ 18ετίας και εξήλθε από τον περίφημο δείκτη Dow Jones της Γουόλ Στριτ. Ο Ντάρεν Γουντς περιορίζει επίσης κατά 10 δισ. δολάρια τις κεφαλαιακές επενδύσεις στα 25 δισ. δολάρια έως και το 2025, ενώ σχεδιάζει στα τέλη του 2021 να έχει μειώσει το προσωπικό της Exxon κατά 15%. Μέχρι το 2012 ο ενεργειακός γίγαντας εθεωρείτο η μεγαλύτερη εταιρεία του κόσμου. Σήμερα εντάσσεται απλώς ως μία από τις 50 ισχυρότερες εταιρείες, διότι απώλεσε μέρος της λάμψης του εξαιτίας της ανόδου των ομίλων τεχνολογίας. Η δε ανταγωνίστριά της Chevron διατηρεί υψηλότερη χρηματιστηριακή αξία από εκείνην.

Αξίζει στο σημείο αυτό να τονιστεί ότι η ExxonMobil, αντιθέτως προς τους ομόλογους ενεργειακούς ομίλους στην Ευρώπη, εξακολουθεί να δεσμεύεται για μερίσματα αξίας συνολικά 15 δισ. δολαρίων τον χρόνο. Για να το υλοποιήσει αυτό, αύξησε τον δανεισμό της κατά τους τελευταίους μήνες, ενώ κατά τα τελευταία σχεδόν 40 χρόνια το μέρισμά της σε ετήσια βάση βαίνει αυξανόμενο, αλλά διατυπώνονται αμφιβολίες για το πόσο ακόμα θα διαρκέσει η στόχευση αυτή. Πάντως, όπως παρατηρούν αναλυτές, ενώ οι ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας σπεύδουν να ενισχύσουν την παρουσία τους στις ανανεώσιμες πηγές και η Exxon εγκλωβίζεται σε περικοπές κόστους, οι επενδύσεις σε μεγάλους παραδοσιακούς ομίλους του κλάδου προβλέπεται τα επόμενα χρόνια να περιοριστούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή