Ιστορικοί όμιλοι λιανεμπορίου κλείνουν στη Βρετανία

Ιστορικοί όμιλοι λιανεμπορίου κλείνουν στη Βρετανία

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εάν στο πρώτο κύμα της πανδημίας ήταν οι παλαιοί όμιλοι λιανεμπορίου με τις αλυσίδες των διάσημων πολυκαταστημάτων τους στις Ηνωμένες Πολιτείες που ζητούσαν μαζικά προστασία έναντι των πιστωτών τους, τώρα φαίνεται πως ήρθε η σειρά των ομολόγων τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες 25.000 άνθρωποι βρέθηκαν σε καθεστώς πλήρους αβεβαιότητας, καθώς ο όμιλος Αrcadia κήρυξε πτώχευση και η Debenhams δήλωσε πως διακόπτει την λειτουργία της διότι δεν κατόρθωσε να βρει κατάλληλο αγοραστή. Πρόκειται για δύο από τους γνωστότερους ομίλους στη χώρα και με διεθνή παρουσία, οι οποίοι μάλιστα συνεταιρίζονταν. 

Στον όμιλο Arcadia συμπεριλαμβάνονται και τα εμπορικά σήματα Topshop και Dorothy Perkins. Αμφότερες οι εταιρείες ήταν παρούσες σε εμπορικά κέντρα και στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους των βρετανικών μεγαλουπόλεων επί δεκαετίες, και συνολικά διέθεταν 600 καταστήματα. Κι αυτό που πρέπει να τονιστεί, όπως επισημαίνει στο δημοσίευμά του το Bloomberg, είναι πως η πανδημία ενέσκηψε όταν ήδη αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας. Προ κορωνοϊού συντελείτο μια θεμελιώδης μεταστροφή της καταναλωτικής συμπεριφοράς, διότι μαζικά οι άνθρωποι επέλεγαν τα ηλεκτρονικά ψώνια. Η πανδημία επισφράγισε την τάση αυτή και της δίνει πλέον μόνιμο χαρακτήρα, όπως εκτιμούν αναλυτές.

Στη Βρετανία, σύμφωνα με το Κέντρο Ερευνών Λιανεμπορίου, το τρέχον έτος θα απολεσθούν 235.000 θέσεις εργασίας από τον κλάδο. «Σε μια χώρα όπου οι μεγάλοι εμπορικοί δρόμοι ολοένα και περισσότερο απαξιώνονται και εγκαταλείπονται, η χρεοκοπία των Arcadia και Debenhams είναι πραγματικά τρομακτική», παρατηρεί ο Ρίτσαρντ Λιμ, διευθύνων σύμβουλος της Retail Economics, εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου. «Πρόκειται για ομίλους με τεράστια περιουσιακά στοιχεία σε ακίνητα, χιλιάδες εργαζομένους και πολυάριθμους προμηθευτές», προσέθεσε.

Ειδικότερα, η Debenhams, η οποία ιδρύθηκε πριν από 232 έτη και απασχολεί 12.000 άτομα, είχε χρόνια προβλήματα εξαιτίας τoυ ψηφιακού ανταγωνισμού και της φθίνουσας επισκεψιμότητας των καταστημάτων της. Τον Απρίλιο τέθηκε υπό διαχείριση αναζητώντας αγοραστή, αλλά η αλυσίδα αθλητικών ειδών JD Sports Fashion, με την οποία συνομιλούσε, τελικώς δεν συμφώνησε να την αποκτήσει. Είχε προηγηθεί η πτώχευση της Arcadia, συνεταίρου της Debenhams, που επηρέασε την απόφαση της JD Sports Fashion. Tέλος, αναφέρεται πως η Arcadia απασχολεί 13.000 εργαζομένους σε 466 καταστήματα εν συνόλω, εκ των οποίων τα 444 βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή