Ανοδικά το Χρηματιστήριο παρά τη ρευστοποίηση κερδών

Ανοδικά το Χρηματιστήριο παρά τη ρευστοποίηση κερδών

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και λιγότερο εντυπωσιακά σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις, το Χρηματιστήριο Αθηνών κινήθηκε και πάλι θετικά, με τον τραπεζικό δείκτη να υπεραποδίδει και τον τζίρο να διατηρείται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Οι στηρίξεις από επιλεγμένους τίτλους και οι άμυνες που εμφανίζει γενικότερα η αγορά το τελευταίο διάστημα κατάφεραν να απορροφήσουν τις πιέσεις που εκδηλώθηκαν από την κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών από κάποια χαρτοφυλάκια, με αποτέλεσμα το Χ.Α. να διατηρήσει το ανοδικό του μομέντουμ.

Παράλληλα, παρά τις χθεσινές πιέσεις που ασκήθηκαν στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης γενικότερα, και που επηρέασαν και τα ελληνικά ομόλογα (απόδοση 10ετούς 0,68%), το spread έναντι της Γερμανίας διατηρήθηκε στις 119 μονάδες βάσεις και στο χαμηλότερο επίπεδο από το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης χρέους, ενώ η Ελλάδα δανείστηκε και πάλι με αρνητικά επιτόκια, και μάλιστα σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ, κατά τη χθεσινή δημοπρασία εντόκων.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,16% στις 759,47 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κινήθηκε έως και το +1,38%, και ο τζίρος ανήλθε στα 109,6 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,28% στις 1.812,45 μονάδες, απώλειες 0,55% στις 1.037,22 μονάδες σημείωσε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,14% στις 445,30 μονάδες.

Το ράλι του ελληνικού χρηματιστηρίου έχει προσελκύσει το διεθνές ενδιαφέρον, με τον γερμανικό Τύπο (Handelsblatt) να αναφέρει πως η θετική εικόνα της αγοράς γεννάει νέες ελπίδες στους μετόχους. Η άποψη των επενδυτών είναι πως το ποτήρι δεν είναι μισοάδειο αλλά μισογεμάτο· ενώ τα χρόνια της ευρωκρίσης φοβούνταν ακόμη και ένα Grexit, τώρα ποντάρουν σε μια ανάκαμψη της χώρας.
Αισιόδοξοι εμφανίζονται και οι εγχώριοι αναλυτές. Η συναλλακτική αναβάθμιση επιτρέπει την εύκολη υπέρβαση τεχνικών ορίων, εγχειρήματα που µε τα προηγούμενα δεδομένα θα απαιτούσαν αρκετό χρόνο, σημειώνει η «Κύκλος Χρηματιστηριακή», τονίζοντας πως στις 765-771 μονάδες εντοπίζεται το εγγύτερο όριο αντίστασης του Γενικού Δείκτη. Από την πλευρά της, η Depolas Investment Services επισημαίνει πως, καθώς διατηρείται η δυναμική στο Χ.Α. με τον τραπεζικό κλάδο να πρωταγωνιστεί στις αποδόσεις, το επόμενο στοίχημα είναι τα επίπεδα των 730-750 μονάδων να αποτελέσουν τη νέα περιοχή στήριξης του Χ.Α. βραχυπρόθεσμα.

Εν τω μεταξύ, νέα ιστορικά χαμηλά άγγιξε η απόδοση των εντόκων τριμήνου κατά τη χθεσινή και προτελευταία δημοπρασία του έτους, η οποία διαμορφώθηκε στο -0,28%, που αποτελεί ιστορικό χαμηλό γενικότερα για ελληνική έκδοση, με τον ΟΔΔΗΧ να αναμένεται να αντλήσει συνολικά 1 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η συμμετοχή των ξένων επενδυτών ήταν σημαντική. Κατά την προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση τον Οκτώβριο, το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο -0,12%. Σημειώνεται πως το σύνολο των εντόκων στα τέλη του έτους θα διαμορφωθεί στα 11,8 δισ. ευρώ, ενώ η επόμενη έκδοση που θα διεξαχθεί εντός του μήνα θα αφορά έντοκα διάρκειας ενός έτους. Το 2021, από το σύνολο των 12 δημοπρασιών που θα διενεργηθούν, στόχος είναι να αντληθούν συνολικά 7,2 δισ. ευρώ (600 εκατ. ευρώ από κάθε έκδοση). Ο όγκος των εντόκων μπορεί έτσι να μειωθεί κατά 5-6 δισ. ευρώ σε σύγκριση με φέτος, οδηγώντας σε μείωση και του ελληνικού χρέους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή