ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Την κατασκευή έργου στην Αγγλία ανέλαβε ο όμιλος Mytilineos

Την κατασκευή έργου στην Αγγλία ανέλαβε ο όμιλος Mytilineos

Κοινοπραξία εταιρειών, με επικεφαλής τη Mytilineos, υπέγραψε συμφωνία για την ολοκληρωμένη μελέτη, προμήθεια και κατασκευή (EPC) μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων (Protos Energy Recovery Facility) στο Cheshire της Αγγλίας, δυναμικότητας 400.000 τόνων μη ανακυκλώσιμων απορριμμάτων ανά έτος. Το τμήμα μελέτης και κατασκευής που αναλογεί στη Μytilineos είναι το 55% του έργου των 350 εκατ. λιρών, δηλαδή 213,8 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, τις εργασίες θα αναλάβει ο τομέας έργων βιώσιμης ανάπτυξης (Sustainable Engineering Solutions Business Unit – SES BU) για λογαριασμό των εταιρειών Covanta, Biffa και Green Investment Group.

Ο συνεργάτης της Mytilineos σε αυτό το έργο είναι η Standardkessel Baumgarte GmbH (SBG), ένας από τους πλέον γνωστούς τεχνολογικούς παρόχους στον χώρο της ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων, εγνωσμένης αξίας και με σειρά επιτυχημένων έργων στο Ηνωμένο Βασίλειο και στον υπόλοιπο κόσμο. Το έργο, που ανήκει στην Covanta, την Green Investment Group και στην Biffa, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης ανάπτυξης ενός κόμβου για τις τεχνολογίες ενέργειας και πόρων, που είναι γνωστός ως Protos και ανήκει στην Peel L&P Environmental, και παράλληλα ισχυρή απόδειξη της ικανότητας  του SES BU να αναλαμβάνει σε διεθνές επίπεδο πολύπλοκα ολοκληρωμένα έργα τύπου EPC, υψηλών τεχνικών απαιτήσεων. Κατά τη διάρκεια του έργου, η Mytilineos, ως επικεφαλής της κοινοπραξίας, θα παρέχει υπηρεσίες διεύθυνσης του έργου, σχεδιασμό, προμήθεια καθώς και την ανέγερση του εργοστασίου. Η εγκατάσταση έχει σχεδιαστεί για ονομαστική ετήσια αξιοποίηση 400.000 τόνων απορριμμάτων (2 γραμμές δυναμικότητας 200.000 τόνων απορριμμάτων ανά έτος για την κάθε μία) και θα τροφοδοτείται από το υπόλειμμα αστικών στερεών αποβλήτων, αλλά και από εμπορικά και βιομηχανικά απορρίμματα.

Η εγκατάσταση αναμένεται να ξεκινήσει την εμπορική της λειτουργία το 2024 και θα την αναλάβει η Covanta. «Αυτό το έργο καταδεικνύει τη δέσμευσή μας να βοηθήσουμε το Ηνωμένο Βασίλειο να οικοδομήσει την ανακύκλωση και την ενέργεια από υποδομές αποβλήτων που χρειάζεται για να μειώσει την εξάρτησή του από περιττές εξαγωγές ή χώρους υγειονομικής ταφής πολύτιμων πόρων», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Biffa, που θεωρείται κορυφαία εταιρεία βιώσιμων αποβλήτων του Ηνωμένου Βασιλείου, Michael Topham. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Covanta, η οποία θα τροφοδοτεί περισσότερο από το 60% της πρώτης ύλης για τη λειτουργική δραστηριότητα της Biffa, Michael W. Ranger, τόνισε ότι «το συγκεκριμένο έργο καταδεικνύει τη συνεχή πρόοδό μας στην εκτέλεση των στρατηγικών μας σχεδίων για ανάπτυξη σε αυτή τη σημαντική αγορά».