Πώς θα σωθούν τα 4 στα 10 ευρώ που χάθηκαν το 2020

Πώς θα σωθούν τα 4 στα 10 ευρώ που χάθηκαν το 2020

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα 4 από τα 10 ευρώ που θα χαθούν φέτος, θα επιδιώξει να ανακτήσει η ελληνική οικονομία το 2021. Το στοίχημα θα κριθεί στη χρηματοδότηση της αγοράς, στην ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης, στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, στην προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων και φυσικά στην έγκαιρη κυκλοφορία ενός ή περισσότερων εμβολίων κατά του COVID-19.

Θυμίζοντας τις πιο δύσκολες μνημονιακές χρονιές, το 2020 το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά περίπου 10,5%. Δηλαδή, η ελληνική οικονομία θα χάσει περίπου 21 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2019. Πέρυσι το ΑΕΠ έκλεισε στα 183,4 δισ. ευρώ και φέτος εκτιμάται ότι θα κλείσει στα 162,8 δισ. ευρώ. Για το 2021, υπάρχουν δύο σενάρια το «κακό» σενάρια με ανάπτυξη 3,3% και το «καλό» σενάριο με ανάπτυξη 4,8%.

Εφόσον επιβεβαιωθεί το «καλό» σενάριο, το 2021 το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στα 172 δισ. ευρώ. Δηλαδή θα έχουν ανακτηθεί περίπου 9 δισ. ευρώ από τα 21 δισ. ευρώ που θα εκτιμάται ότι θα χαθούν φέτος (περίπου το 41,3%). Υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι το οικονομικό επιτελείο θα «πιάσει» τα στοιχήματα που έχει βάλει.

1. Χρηματοδότηση αγοράς

Η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία είναι η πλέον καταλυτική παράμετρος για την αναθέρμανση της ανάπτυξης. Η προσοχή της κυβέρνησης εστιάζεται σε τέσσερις πηγές χρηματοδότησης. Συγκεκριμένα θα πρέπει:

– οι απολήψεις από Ε.Ε. να φτάσουν τα 6,2 δισ. ευρώ

– οι δαπάνες του ΠΔΕ να αγγίξουν τα 6,75 δισ. ευρώ

– να υπάρξει εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών Δημοσίου, ύψους 2,7 δισ. ευρώ

– και να υλοποιηθούν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, ύψους 7,5 δισ. ευρώ

Υπολογίζεται ότι η επίδραση των μέτρων στήριξης θα φτάσει στο 2,5% του ΑΕΠ και των κονδυλίων στήριξης θα αγγίξει το 2,1% του ΑΕΠ.

2. Ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης

Καθοριστικός θα είναι ο ρόλος της ανάκαμψης της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία φέτος εκτιμάται ότι θα κλείσει στο -7,6%. Η εκτίμηση του προϋπολογισμού είναι ότι το 2021 η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί κατά περίπου 3%. Τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού του 2021, θα πρέπει να αυξηθούν κατά περίπου 6 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος και να φτάσουν τα 52,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 47,8 δισ. ευρώ θα είναι φορολογικά έσοδα.

3. Προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων

Ένα κρίσιμο μέγεθος είναι η πορεία των επενδύσεων. Στο οικονομικό επιτελείο προβλέπουν ότι τα κίνητρα που έχουν ήδη ψηφιστεί, αλλά και αυτά που δρομολογούνται, θα κινητοποιήσουν σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια. Μετά τη φετινή βουτιά των επενδύσεων κατά 14,3%, για το 2021 προβλέπεται ότι ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου θα αυξηθεί κατά 23,2%. Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, εκτιμάται ότι θα επανεκκινήσουν αρκετά projects που είχαν μπει στον «πάγο» λόγω πανδημίας. Τα έσοδα αναμένεται να φτάσουν στα 1,8 δισ. ευρώ.

4. Ανάκαμψη παγκόσμιας οικονομίας

Η ταχύτητα με την οποία θα ανακάμψει η παγκόσμια οικονομία θα καθορίσει επίσης, την πορεία των εξαγωγών. Μετά την φετινή κατακόρυφη πτώση κατά -30,3%, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι το 2021 οι εξαγωγές θα ανακάμψουν με ρυθμό +22,5%. Αντίστοιχη ανάκαμψη αναμένεται και στο μέτωπο του τουρισμού, εφόσον γίνουν πιο ευέλικτα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και ανοίξουν οι μετακινήσεις. 

5. Το εμβόλιο 

Έως το τέλος του έτους αναμένεται να έχει λάβει έγκριση τουλάχιστον ένα εμβόλιο για την Covid-19. Το εμβόλιο θα χορηγηθεί αρχικά σε γιατρούς και νοσηλευτές, στη συνέχεια στις ομάδες υψηλού κινδύνου και τελικά στον γενικό πληθυσμό. Μεγάλο ερώτημα παραμένει το εάν θα δεχθεί σημαντικό ποσοστό των πολιτών να κάνει το εμβόλιο. Και εδώ το κλειδί βρίσκεται στην ενημέρωση.

Πηγή: moneyreview.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή