Τρίτο πακέτο στήριξης ύψους 1,8 δισ. για τη γερμανική TUI

Τρίτο πακέτο στήριξης ύψους 1,8 δισ. για τη γερμανική TUI

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρότι η διάθεση των Γερμανών να ταξιδέψουν παραμένει σε ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα, ο τουριστικός κλάδος επωφελείται ελάχιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Deutsche Welle. Η πανδημία έχει προκαλέσει ένα τεράστιο αίσθημα ανασφάλειας στους ταξιδιώτες. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το εξής: ο γερμανικός όμιλος ταξιδίων και τουρισμού της TUI λαμβάνει τρίτη φορά οικονομική ενίσχυση από το Βερολίνο, καθώς και από ιδιώτες με αύξηση κεφαλαίου. Συνολικά η αρωγή θα είναι της τάξεως του 1,8 δισ. ευρώ. Η TUI, η οποία είναι η μεγαλύτερη διεθνώς στον κλάδο, ζήτησε επιπλέον βοήθεια εξαιτίας του νέου κύματος κρουσμάτων στην Ευρώπη, το οποίο διέλυσε όλες τις ελπίδες για ανάκαμψη στα τέλη του καλοκαιριού και εν αναμονή των κρατήσεων για χειμερινές αποδράσεις και σκι. Συνολικά ο γερμανικός όμιλος θα έχει λάβει 4,8 δισ. ευρώ. Η συζήτηση για την τελευταία ενίσχυση καθυστέρησε, έως ότου αποφασιστούν οι όροι της, με δεδομένες τις σχεδιαζόμενες 8.000 απολύσεις.

Αναφορικά τώρα με την εικόνα στο πεδίο του τουρισμού ειδικά στη Γερμανία, οι άνθρωποι θέλουν να ταξιδέψουν, αλλά δεν μπορούν. Η ζήτηση αυτή περιορίζεται ωστόσο μέχρι στιγμής σε εγχώριους προορισμούς, οι οποίοι είναι εύκολα προσβάσιμοι με το αυτοκίνητο ή με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Σε ορισμένους από αυτούς τους προορισμούς, μάλιστα, παρατηρείται ήδη ρεκόρ προκρατήσεων για την επόμενη χρονιά. «Στους προορισμούς που είναι προσβάσιμοι με χερσαίες συγκοινωνίες διαπιστώνουμε μεγάλη ζήτηση για το καλοκαίρι. Υπάρχει περίπτωση να μη βρουν όλοι το ξενοδοχείο που θέλουν αν κλείσουν αργότερα», εκτιμά ο Ινγκο Μπουρμέστερ, επικεφαλής της εταιρείας DER Touristik για τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Ο δε τουριστικός κολοσσός TUI επισημαίνει ότι, ούτως ή άλλως, η Γερμανία δεν μπορεί να απορροφήσει το σύνολο των ταξιδιωτών που υπό κανονικές συνθήκες θα επέλεγαν προορισμούς του εξωτερικού. Σύμφωνα με την ένωση τουριστικών επιχειρήσεων DRV, το 2019, δηλαδή προ κορωνοϊού, το 74% των Γερμανών ταξιδιωτών είχε επιλέξει ξένους προορισμούς.

Μέχρι στιγμής, όμως, οι περισσότεροι φαίνεται να είναι αρκετά διστακτικοί ως προς τον σχεδιασμό των επόμενων διακοπών. «Οι συνεχείς αλλαγές στους όρους των μετακινήσεων και οι ταξιδιωτικές οδηγίες τούς κάνουν επιφυλακτικούς ακόμα», επισημαίνει ο διευθυντής του τουριστικού ομίλου FTI-Group, Ραλφ Σίλερ. Ωστόσο, «από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι αναμένεται να υπάρξει εμβόλιο κατά του κορωνοϊού μέσα στον χειμώνα, οι αριθμοί των κρατήσεων αυξήθηκαν αισθητά». Οπως υπογραμμίζει ο Αντρέας Ρίτγκερς από την εταιρεία ταξιδίων Schauinsland-Reisen, «τώρα πλέον οι κρατήσεις δεν γίνονται πολύ καιρό πριν, ενώ τη μεγαλύτερη ζήτηση έχουν ξενοδοχεία και δωμάτια μπροστά στη θάλασσα, που συνεπάγονται λιγότερες μετακινήσεις στον χώρο των διακοπών», αναφέρει η DW. Οπως εκτιμά πάντως ο πρόεδρος του DRV Νόρμπερτ Φίμπιγκ, «ακόμη κι αν πολλαπλασιαστούν οι κρατήσεις μετά την άρση των περιορισμών της καραντίνας, ο κλάδος θα χρειαστεί έως και δύο χρόνια για να ανακάμψει».

Σύμφωνα με την ερευνητική κοινότητα Urlaub und Reisen (FUR), η διάθεση των Γερμανών για ταξίδια παραμένει έντονη. «Κι αυτό συμβαίνει ανεξαρτήτως πανδημίας», επισημαίνει ο Μάρτιν Λόμαν, διευθυντής του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών στη Βόρεια Ευρώπη και επιστημονικός συνεργάτης της FUR. «Τα προϊόντα του τουριστικού κλάδου δεν χρειάζονται κάποια επανάσταση», όπως λέει, προσθέτοντας ότι αυτό ισχύει και για τον τουρισμό κρουαζιέρας, την ατμομηχανή του κλάδου. «Στις κρουαζιέρες θα έχουμε νέα έκρηξη», παρατηρεί 
ο Μάρτιν Λόμαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή