Πάνω από 70 δισ. δολ. έχουν συγκεντρώσει οι εταιρείες επενδύσεων ειδικού σκοπού

Πάνω από 70 δισ. δολ. έχουν συγκεντρώσει οι εταιρείες επενδύσεων ειδικού σκοπού

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μάκραμ Αζαρ, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της βρετανικής τράπεζας Barclays, δημιουργεί μια εταιρεία εξαγορών ειδικού σκοπού (SPAC) σε συνεργασία με τον μεγαλοεπενδυτή Σκοτ Φράιντχαϊμ. 

Στόχος τους, να αποκτήσουν μερίδια ή εταιρείες στους κλάδους των τηλεπικοινωνιών, των μέσων μαζικής ενημέρωσης και της υψηλής τεχνολογίας. Η εταιρεία ονομάζεται Golden Falcon Acquisition και στις αρχές της εβδομάδας κατέθεσε σχετική αίτηση στην αρμόδια Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Οι ιδρυτές της επιδιώκουν να αποκομίσουν 250 εκατ. δολάρια μέσω μιας αρχικής δημόσιας εγγραφής για δημόσια διάθεση μετοχών, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Η εταιρεία τους θα δώσει έμφαση σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν έδρα στη Γηραιά Ηπειρο, στο Ισραήλ, στη Μέση Ανατολή ή στη Βόρεια Αμερική, σύμφωνα με την αίτηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. 
Αξίζει να αναφερθεί πως ο Μάκραμ Αζαρ είχε διατελέσει στο παρελθόν πρόεδρος τραπεζικών συναλλαγών στη διεύθυνση Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής στην Barclays, ενώ σήμερα είναι ο επικεφαλής της μη εισηγμένης εταιρείας επενδύσεων και συμβούλων επιχειρήσεων Full Circle Capital. Ο Σκοτ Φράιντχαϊμ, υπήρξε πρώην επικεφαλής της διεύθυνσης για την Ευρώπη στην Investcorp Holdings, μια εταιρεία εναλλακτικών επενδύσεων που επικεντρώνεται στη Μέση Ανατολή. Αμφότεροι είχαν συνεργαστεί στις καλές εποχές της Lehman Brothers πριν από την κατάρρευσή της και εκεί είχε θητεύσει και Ξαβιέ Ρόλετ, διευθυντής της Golden Falcon. Ο τελευταίος είχε παλαιότερα αναλάβει διευθύνων σύμβουλος του χρηματιστηρίου του Λονδίνου (London Stock Exchange Group).

Οι υψηλών προσδοκιών επιχειρηματίες στρέφονται ολοένα και περισσότερο στις εταιρείες εξαγορών ειδικού σκοπού ως εργαλείο στις διαπραγματεύσεις που θα προκύψουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg, οι εταιρείες SPAC έχουν στα χέρια τους περισσότερα από 70 δισ. δολάρια από αρχικές δημόσιες εγγραφές για δημόσια διάθεση των μετοχών τους από τις αρχές του 2020. Κι ενώ σχεδόν όλες οι εν λόγω εταιρείες εξαγορών ειδικού σκοπού επιδίωκαν να κάνουν εξαγορές στις Ηνωμένες Πολιτείες, τώρα πλέον πληθαίνουν εκείνες που αναζητούν ευκαιρίες σε περιουσιακά στοιχεία στην Ευρώπη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος Ξαβιέ Νιλ, ο οποίος μαζί με δύο συνεργάτες του θέλουν να συγκεντρώσουν έως και 300 εκατ. ευρώ μέσω μιας εταιρείας εξαγορών ειδικού σκοπού, της οποίας επίκειται η εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Παρισιού.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή