Η ανησυχία για σκληρό Brexit επέστρεψε

Η ανησυχία για σκληρό Brexit επέστρεψε

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οριακά θετικά έκλεισε την Πέμπτη ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 μετά τις καλές λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη. H άνοδος ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη τον Οκτώβριο, κυρίως λόγω της αύξησης των διαδικτυακών πωλήσεων, καθώς το δεύτερο κύμα κορωνοϊού κρατάει τους Ευρωπαίους στο σπίτι. Οπως μεταδίδει το Reuters, ο τζίρος στο λιανεμπόριο της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 1,5% σε μηνιαία βάση μετά την πτώση 1,7% του Σεπτεμβρίου. Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2019, ενισχύθηκε κατά 4,3%. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου ανέμεναν 0,8% μηνιαία άνοδο και 2,7% ετήσια.
Παράλληλα, για πρώτη φορά σε πέντε μήνες, οι επιχειρήσεις της Ευρωζώνης επέστρεψαν σε συρρίκνωση τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την έρευνα της IHS Markit.

Ο σύνθετος ΡΜΙ υποχώρησε στις 45,3 μονάδες, έναντι προκαταρκτικής εκτίμησης για 45,1 και ενώ τον Οκτώβριο ήταν στις 50,0 μονάδες.

Η δραστηριότητα του τομέα υπηρεσιών βούτηξε στις 41,7 μονάδες, έναντι αρχικής εκτίμησης για 41,3 και ενώ τον Οκτώβριο ήταν στις 46,9 μονάδες. Από την άλλη πλευρά, η προειδοποίηση της Γαλλίας προς τη Βρετανία για επιβολή βέτο στην εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε. βάρυνε το κλίμα στις αγορές και επανέφερε την ανησυχία για το ενδεχόμενο σκληρού Brexit.

Σύμφωνα με το Bloomberg, στη συνάντηση των 27 αντιπροσώπων του μπλοκ την Τετάρτη, η γαλλική πλευρά προειδοποίησε τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ε.Ε. για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, για το πόσο άσχημα θα φανεί η διαμεσολάβησή του σε μία συμφωνία η οποία θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη με βέτο από ηγέτες της Ε.Ε. Ετσι, ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,42% στις 6.490 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,45% στις 13.252 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,15%, στις 5.574 μονάδες. 

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε 0,1% στα 45,30 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός ενισχύθηκε 0,3% στα 1.836 δολ./ουγγιά. Στην αγορά συναλλάγματος, αργά χθες το βράδυ, το ευρώ ενισχυόταν 0,3% σε σχέση με το δολάριο, στο 1,2151 δολ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή