Μετωπική Ολλανδών με αδελφούς Καλλιτσάντση για την «Ελλάκτωρ»

Μετωπική Ολλανδών με αδελφούς Καλλιτσάντση για την «Ελλάκτωρ»

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κύβος ερρίφθη, όπως όλα δείχνουν, αναφορικά με το μέλλον του ομίλου «Ελλάκτωρ», καθώς για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια επίκειται μάχη μετόχων για τον έλεγχο της εισηγμένης, από την οποία θα προκύψει νέο διοικητικό σχήμα. Xθες, η πλευρά του ολλανδικού επενδυτικού fund Reggeborgh Invest απέστειλε προς τη διοίκηση του ομίλου αίτημα για τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης, με θέματα ημερήσιας διάταξης την αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου και τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου. Πηγές που πρόσκεινται στο ολλανδικό fund σημείωναν χθες ότι «έχοντας ήδη επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στην “Ελλάκτωρ”, η Reggeborgh πιστεύει ότι η αλλαγή διοίκησης είναι αναγκαία προκειμένου να σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση της “Ελλάκτωρ” και να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στην αγορά. Προς τον σκοπό αυτό η Reggeborgh θα συμβάλει στην αποκατάσταση της χρηματοδότησης της “Ελλάκτωρ” και θα υποστηρίξει μια αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που θα προσδώσει ρευστότητα αναγκαία για την επανεκκίνηση της εταιρείας». Συμπληρώνει δε ότι το αίτημα εκλογής νέου διοικητικού συμβουλίου συμμερίζονται επενδυτές και μέτοχοι στην εταιρεία, σε αριθμό που εγγυάται κατ’ απόλυτο τρόπο την έγκρισή του από τη γενική συνέλευση, όταν αυτή συγκληθεί.

Πρόκειται για μια κίνηση η οποία σηματοδοτεί την υιοθέτηση μιας επιθετικότερης στάσης από την πλευρά των Ολλανδών επενδυτών, επιβεβαιώνοντας και τα όσα ανέφερε η «Κ» σε πρόσφατο δημοσίευμά της για την πρόθεσή τους να προχωρήσουν στα σχέδιά τους και να οδηγήσουν τον όμιλο σε αλλαγή διοίκησης, είτε κατορθώσουν να έλθουν σε συμφωνία με τη Farallon και την υφιστάμενη διοίκηση Καλλιτσάντση είτε όχι.

Εν τω μεταξύ, πηγές που πρόσκεινται στην διοίκηση Καλλιτσάντση σημείωναν χθες ότι για να τεθεί θέμα διαχειριστικού ελέγχου, θα πρέπει να προηγηθεί δικαστική απόφαση. Σημείωναν μάλιστα ότι, με βάση και την πρόσφατη έκθεση της αμερικανικής συμβουλευτικής εταιρείας Institutional Shareholder Services (ISS), ο όμιλος «Ελλάκτωρ» βρίσκεται στη δεύτερη καλύτερη βαθμολογία στην κλίμακα εταιρικής διακυβέρνησης, επί συνόλου 10 κλιμακίων. Πάντως, άλλες πηγές ανέφεραν ότι είναι στην ευχέρεια της νέας διοίκησης να αιτηθεί τον διαχειριστικό έλεγχο, εφόσον βέβαια υπάρχουν ενδείξεις για μη χρηστή διαχείριση.

Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση της Reggeborgh Invest έρχεται ως αποτέλεσμα των επί δύο μήνες άκαρπων συζητήσεων με την πλευρά της διοίκησης Καλλιτσάντση και της Farallon. Επιπλέον, τις τελευταίες ημέρες έχει φουντώσει η σεναριολογία γύρω από την τύχη του ποσοστού 25,5% που έχει ως ενέχυρο το επενδυτικό fund Farallon, έναντι δανείου 50 εκατ. ευρώ που είχε χορηγήσει το 2018 στους αδελφούς Καλλιτσάντση, στο πλαίσιο της τότε προσπάθειάς τους για την απόκτηση του ελέγχου της «Ελλάκτωρ». Αν και επί του παρόντος δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια συμφωνία, πληροφορίες, που δεν διαψεύδονται, φέρουν το εφοπλιστικό «δίδυμο» των κ. Γιάννη Καϋμενάκη και Δημήτρη Μπάκου να έχουν προχωρήσει τις σχετικές συζητήσεις. Οι εν λόγω εφοπλιστές ελέγχουν τη ναυτιλιακή εταιρεία προμήθειας καυσίμων για πλοία Akron Trade & Transport, την εταιρεία εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας Volton και την ποδοσφαιρική ομάδα του Αστέρα Τρίπολης. Το αν η συγκεκριμένη ομάδα επιχειρηματιών λειτουργεί σε συνεργασία με τη διοίκηση Καλλιτσάντση ή όχι θα φανεί τις επόμενες ημέρες. Προς το παρόν, πηγές που πρόσκεινται στη διοίκηση Καλλιτσάντση διαψεύδουν ότι ισχύει κάτι τέτοιο, αλλά επιβεβαιώνουν ότι όντως η Farallon συζητεί μαζί τους την ανάληψη του χρέους κι επομένως και του σχετικού ποσοστού.

Υπενθυμίζεται ότι η Reggeborgh Invest, η οποία διαθέτει και ποσοστό 30,26% του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, επιδιώκει την εδραίωσή της ως βασικού στρατηγικού επενδυτή στον ελληνικό κατασκευαστικό κλάδο. Η εταιρεία διαχειρίζεται την προσωπική περιουσία της οικογένειας Βέσελς, τρίτης πλουσιότερης στην Ολλανδία και ιδιοκτήτριας του κατασκευαστικού ομίλου VolkerWessels. Σήμερα, η Reggeborgh Invest ελέγχει το 5,4% του ομίλου «Ελλάκτωρ», ενώ έχει δικαίωμα να αποκτήσει και το 12,55% του πακέτου μετοχών που διαθέτει και ο κ. Λεωνίδας Μπόμπολας. Επιπλέον, χρηματιστηριακές πηγές σημειώνουν ότι το ολλανδικό fund έχει αποκτήσει και πρόσθετο ποσοστό μετοχών της «Ελλάκτωρ» μέσω άλλων «οχημάτων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή