Οι Βερσαλλίες κάνουν τα πρώτα προσεκτικά βήματα στο TikTok

Οι Βερσαλλίες κάνουν τα πρώτα προσεκτικά βήματα στο TikTok

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εκθαμβωτικές Βερσαλλίες αρχίζουν να κάνουν τα πρώτα προσεκτικά βήματά τους στην πλατφόρμα του κοινωνικού δικτύου TikTok. Αποσκοπούν στο να υποδεχθούν όσο περισσότερη νεολαία είναι δυνατόν όταν η καραντίνα τελειώσει και θα είναι ο πρώτος γαλλικός οργανισμός που θα χρησιμοποιήσει το εν λόγω κοινωνικό μέσο.

Τα τεράστια παλάτια των Γάλλων βασιλέων του παρελθόντος είναι ένα από τα ιδρύματα και τα μουσεία του κόσμου που αγωνίζονται να επινοήσουν τρόπους για να προσεγγίσουν τους ως επί το πλείστον νεαρούς χρήστες των κοινωνικών δικτύων και να προβληθούν. Γνωρίζουν, βέβαια, πως οι περισσότεροι από αυτούς τα χρησιμοποιούν για να μοιράζονται χορευτικές φιγούρες, φάρσες, φωτογραφίες με ρούχα που αγόρασαν και για ποικίλες προκλήσεις. Οι πιο τολμηροί πολιτιστικοί οργανισμοί, όπως το Μουσείο Ουφίτσι της Φλωρεντίας, το Ράικσμουσέουμ του Αμστερνταμ, το Πράδο της Μαδρίτης και το Μουσείο των Αισθήσεων στο Βουκουρέστι άνoιξαν τις πύλες τους στις νέες τάσεις, φιλοξένησαν χορευτικές εκδηλώσεις στις αίθουσές τους, δημιούργησαν κινούμενα σχέδια και επινόησαν «βλάσφημα» αστεία με έμπνευση από τα αριστουργήματα των Μπος, Μποτιτσέλι και Ρέμπραντ.

Βέβαια, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg, αυτές οι μοντέρνες εκστρατείες ενέχουν τον κίνδυνο η εικόνα των μουσείων να απαξιωθεί και το κύρος τους να τρωθεί. Πάντως, μέχρι στιγμής, το Ουφίτσι έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία, συγκεντρώνοντας 420.000 θεάσεις μέσω της παρουσίας του στο TikTok. Κι αυτό δείχνει πως το συγκεκριμένο κοινωνικό δίκτυο έχει απήχηση η οποία δεν περιορίζεται σε υποτιθέμενα νεανικά προϊόντα, όπως είναι οι αλυσίδες γρήγορου φαγητού και τα αθλητικά είδη.

Οι Βερσαλλίες φέτος έχουν απολέσει τα τέσσερα πέμπτα των επισκεπτών τους και αυτό τις έκανε να προωθήσουν μια επείγουσα πρωτοβουλία για την εξεύρεση πόρων και τον εντοπισμό δωρητών. Πάντως, ανέκαθεν είχαν τη φήμη ενός οργανισμού που έφερνε κοντά το παλαιό και το σύγχρονο, το αρχιτεκτονικό στυλ του 17ου αιώνα με την ποπ κουλτούρα. Κι αυτό θα κάνουν και τώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή