Μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης του blockchain

Μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης του blockchain

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mεγάλη συνεισφορά αναμένεται να έχει στην παγκόσμια οικονομία η τεχνολογία blockchain, όπως αναφέρεται σε σχετική έκθεση της διεθνούς εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων PricewaterhouseCoopers PwC). Eιδικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη που διεξήγαγε η εταιρεία, το blockchain δύναται να ενισχύσει το παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) κατά 1,76 τρισ. δολάρια μέσα σε ορίζοντα δεκαετίας και σε ένα εύρος κλάδων από την υγεία, τη διακυβέρνηση και τις δημόσιες υπηρεσίες, έως και τη μεταποίηση, το λιανεμπόριο, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και τα συστήματα εφοδιαστικής αλυσίδας.

Κατά τα λεγόμενα του συνεταίρου της PwC Bρετανίας και ειδικού στο θέμα blockchain Στιβ Ντέιβις, «αν και από πολύ νωρίς η εν λόγω τεχνολογία συνδέθηκε με τα αμφιλεγόμενα κρυπτογραφημένα νομίσματα τύπου bitcoin, δεν παύει να μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερα, ειδικά σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι δημόσιοι και ιδιωτικοί οργανισμοί διασφαλίζουν, μοιράζονται και χρησιμοποιούν τα δεδομένα». Επίσης, αναφέρθηκε στο ότι οι επικρατούσες τάσεις, ακριβώς λόγω πανδημίας, έχουν επιταχυνθεί. «Η ανάλυσή μας», προσέθεσε, «φανερώνει τη δυνατότητα του blockchain να στηρίξει τις επιχειρήσεις κατά την ανασύσταση και τον ανασχεδιασμό των λειτουργιών τους, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη, τη διαφάνεια και την αποδοτικότητα, τη δική τους και της κοινωνίας».

Η έκθεση της PwC προσδιορίζει ορισμένα βασικά πεδία εφαρμογής του blockchain και αξιολογεί τη δυνατότητά τους να παράγουν οικονομική αξία, ενώ εκτιμά πως έτος-ορόσημο θα αποτελέσει το 2025, οπότε και αναμένεται πως η τεχνολογία θα έχει υιοθετηθεί σε ευρεία κλίμακα από την παγκόσμια οικονομία. Ειδικότερα, ένας τομέας ενδιαφέροντος είναι ο εντοπισμός και η ιχνηλάτηση των προϊόντων και υπηρεσιών –ή της προέλευσής τους– που αναδείχθηκε ως νέα προτεραιότητα για τις εφοδιαστικές αλυσίδες στη διάρκεια της πανδημίας. Ανταποκρινόμενη στην αύξηση του ενδιαφέροντος των καταναλωτών και των επενδυτών σχετικά με τη βιώσιμη και ηθική προέλευση των υλικών και των πρώτων υλών, η τεχνολογία blockchain μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρέως από τη βαριά βιομηχανία και τις εξορύξεις έως τον χώρο της μόδας. Επόμενο πεδίο είναι οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και οι ψηφιακές πληρωμές, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ψηφιακών νομισμάτων ή της υποστήριξης διασυνοριακών πληρωμών και μεταφορών.

Εξίσου χρήσιμο θα είναι το blockchain σε θέματα διαχείρισης ταυτότητας και συναφούς πιστοποίησης, όπως είναι οι ατομικές ταυτότητες, τα επαγγελματικά διαπιστευτήρια, καθώς και τα πιστοποιητικά, ώστε να αντιμετωπισθεί η κλοπή στοιχείων ταυτότητας. Οι εν λόγω δραστηριότητες αποτιμώνται σε 224 δισ. δολάρια, ενώ σε 73 δισ. δολάρια εκτιμάται η αγορά για τη σύναψη συμβάσεων και επίλυσης διαφορών με τη χρήση blockchain. Περισσότερο ωφελημένη ως περιφέρεια θα είναι η Ασία, όπως φαίνεται στην έκθεση της PwC, ενώ, ειδικότερα σε επίπεδο χωρών, το blockchain θα ωφελήσει την Κίνα κατά 440 δισ. δολάρια, τις ΗΠΑ κατά 407 δισ. δολάρια, αλλά και τις Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιαπωνία και Ινδία με κέρδη 50 δισ. δολαρίων και άνω.

Εν κατακλείδι, αξίζει να αναφερθεί πως τα οφέλη για κάθε χώρα διαφέρουν, αναλόγως του είδους της οικονομίας της. Οι χώρες που εστιάζουν στη βιομηχανία, όπως η Κίνα και η Γερμανία, προβλέπεται να επωφεληθούν περισσότερο από τη διαδικασία εντοπισμού προέλευσης και την ιχνηλάτηση, ενώ οι ΗΠΑ θα ωφελούνταν περισσότερο από την εφαρμογή στην τιτλοποίηση και στις ψηφιακές πληρωμές, καθώς και σε θέματα ταυτότητας και διαπιστευτηρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή