ΑΝΑΛΥΣΗ

Εν αναμονή νέων μέτρων από την ΕΚΤ

Εν αναμονή νέων μέτρων από την ΕΚΤ

Εκτός απροόπτου, στην επόμενη συνεδρίαση την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει σημαντική δέσμη μέτρων. Aντί να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της ακολουθούμενης νομισματικής πολιτικής, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αναμένεται να παρατείνει το υφιστάμενο πρόγραμμα έως τουλάχιστον την εκπνοή του 2021, ούτως ώστε να διατηρήσει τις ευνοϊκές συνθήκες των διεθνών κεφαλαιαγορών. Επιπλέον, δεν θα προχωρήσει σε δυνητική σκλήρυνση των προδιαγραφών για τη χρηματοδότηση των τραπεζών. Ειδικότερα, προβλέπουμε πως η ΕΚΤ θα αυξήσει το επείγον πρόγραμμα πανδημίας κατά 500-600 δισ. ευρώ, ώστε να δώσει τη δυνατότητα αγοράς τίτλων πέραν του πρώτου εξαμήνου του 2021, ενώ θα εγκαινιάσει και τρία επιπλέον προγράμματα στοχευμένης μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLRO) το επόμενο έτος.

Στη συνεδρίαση της 29ης Οκτωβρίου η Ευρωπαϊκή Kεντρική Τράπεζα δεσμεύθηκε να ρυθμίσει εκ νέου τα εργαλεία της στη συνεδρίαση της 10ης Δεκεμβρίου, ούτως ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε μία κατάσταση, η οποία βρίσκεται εν εξελίξει. Λίγο μετά οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες επέβαλαν αυστηρότερους περιορισμούς στην καθημερινότητα για να αντιμετωπίσουν την άνοδο των κρουσμάτων, τις ιατρικές επιπλοκές και τους θανάτους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η κλιμακούμενη αβεβαιότητα και οι μεταβολές στη συμπεριφορά των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών σε συνδυασμό με τη δεύτερη καραντίνα παρεμπόδισαν την οικονομική δραστηριότητα σε μεγάλο βαθμό τον Νοέμβριο. Αντί να υπάρχει μία στέρεη ανάπτυξη 3,1% σε τριμηνιαία βάση το τέταρτο τρίμηνο στην Ευρωζώνη, όπως είχε εκτιμήσει τον Σεπτέμβριο η ΕΚΤ, τώρα αναμένουμε συρρίκνωση στην οικονομία κατά 3,4%. Αυτό σημαίνει ότι το ΑΕΠ θα κλείσει το τελευταίο τρίμηνο του 2020 κατά 7,7% χαμηλότερα από τα επίπεδα ρεκόρ του αντίστοιχου τριμήνου του 2019, ενώ τον Σεπτέμβριο η ΕΚΤ είχε εκτιμήσει τη μείωση στο 5,4% «μόνον».

Ο εποχικός παράγοντας στην πανδημία αποδεικνύεται πολύ ισχυρός, οπότε ίσως οι χώρες της Ευρωζώνης να χρειαστούν νέους και πιο σκληρούς περιορισμούς, διαρκούντος του χειμώνα, από όσο περίμενε προ τριών μηνών η Τράπεζα. Πέραν, τώρα, της τριμηνίας Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2020, οι προοπτικές διαγράφονται ευοίωνες. Η Ευρωζώνη το γ΄ τρίμηνο ανέκτησε πολύ πιο γρήγορα το χαμένο έδαφος του β΄ τριμήνου από όσο προέβλεψε η ΕΚΤ, ενώ αυτή η ραγδαία ανάκαμψη υποδηλώνει ότι, μετά την άρση των χειμερινών περιορισμών, θα επαναληφθεί η ίδια αντίδραση. Επιπροσθέτως, το δεύτερο κύμα κρουσμάτων υποχωρεί τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα στην Ευρώπη, κι αν η τάση αυτή εξακολουθήσει, τότε η οικονομία της Ευρωζώνης δυνάμει θα αρχίσει αργά να ορθοποδεί μέσα στον χειμώνα. Τέλος, η διανομή των εμβολίων, μία ηπιότερη εμπορική πολιτική από τις ΗΠΑ και το τέλος της αβεβαιότητας του Brexit, ενδέχεται να βοηθήσουν το 2021 να αποβεί μία ασυνήθιστα καλή χρονιά.

* Ο κ. Florian Hense είναι οικονομολόγος της Βerenberg Bank.