Χωρίς παρατυπίες η τιμολόγηση των τεστ κορωνοϊού

Χωρίς παρατυπίες η τιμολόγηση των τεστ κορωνοϊού

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ούτε υπερβολική τιμολόγηση ούτε συντονισμό των προμηθευτών με στόχο τη νόθευση των διαγωνισμών που διενεργούν τα νοσοκομεία για την προμήθεια τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού διαπιστώνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η ανακοίνωση σχετικά με τα έως τώρα αποτελέσματα της αυτεπάγγελτης έρευνας που πραγματοποίησε η ανεξάρτητη αρχή έρχεται ελάχιστες ημέρες μετά την ψήφιση τροπολογίας στη Βουλή για την επιβολή πλαφόν στα τεστ ανίχνευσης της COVID-19, ρύθμιση για την οποία υπάρχουν αντιδράσεις από τα ιδιωτικά εργαστήρια.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει στην έκδοση υπουργικής απόφασης με την οποία θα καθορίζεται ανώτατη τιμή χρέωσης, 40 ευρώ για το τεστ μοριακού ελέγχου (PCR) και 10 ευρώ για το rapid test.

Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα ανακοίνωσε χθες η Ε.Α., από την έρευνα που διενήργησε την περίοδο Φεβρουαρίου – Αυγούστου 2020 διαπίστωσε τα εξής: Στην περίπτωση της προμήθειας τεστ PCR από δημόσια νοσοκομεία, αυτό τιμολογήθηκε από 20 έως 65 ευρώ στην περίπτωση της απευθείας ανάθεσης και από 25 έως 60 ευρώ στην περίπτωση που έγινε διαγωνισμός. Ανοιχτός διαγωνισμός έγινε μόνο στο 25% των περιπτώσεων.

Τα τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων σε αρκετές περιπτώσεις διανεμήθηκαν δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία από εταιρείες, ενώ στο πλαίσιο διαγωνισμού τιμολογήθηκαν στα 15 ευρώ. Ενδιαφέρον, πάντως, εμφανίζει η απόκλιση ανάμεσα στο κόστος αγοράς των τεστ από τα ιδιωτικά νοσοκομεία και στις χρεώσεις που επέβαλαν για τη σχετική εξέταση στους πολίτες. Το μέσο κόστος αγοράς για το PCR ήταν 64,5 ευρώ και η μέση χρέωση της εξέτασης 124,4 ευρώ, ενώ το μέσο κόστος αγοράς για το τεστ αντισωμάτων ήταν 10,6 ευρώ και η μέση χρέωση για την εξέταση 31,4 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή