Αυξάνονται οι επενδυτές που «βλέπουν» Ελλάδα

Αυξάνονται οι επενδυτές που «βλέπουν» Ελλάδα

4' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντυπωσιακά αυξημένο είναι το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών για την Ελλάδα, τις ελληνικές τράπεζες και πολλές ελληνικές εισηγμένες, όπως αυτό καταγράφηκε στο τετραήμερο συνέδριο της Wood, Winter Wonderland Conference, κάτι που άλλωστε ήδη έχει φανεί και από το ράλι του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το οποίο μετράει πέντε εβδομάδες ανόδου, με τον Γενικό Δείκτη να έχει εκτοξευθεί κατά 40%. Το πολύ σημαντικό που παρατηρήθηκε σε αυτό το roadshow, το οποίο διεξήχθη διαδικτυακά λόγω των συνθηκών, είναι πως μεγάλο μέρος των επενδυτών που συμμετείχαν στα ραντεβού με τους εκπροσώπους των ελληνικών εισηγμένων είναι funds που απείχαν εδώ και χρόνια από το Χ.Α. και που το είχαν «εγκαταλείψει» από το 2015. Το «νέο αίμα» αποτελεί ίσως και το καλύτερο σήμα δεδομένου ότι το ελληνικό Χρηματιστήριο είναι μια αγορά η οποία εδώ και πάρα πολύ καιρό είχε εγκλωβιστεί στη ρηχότητα.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το συνέδριο της Wood (1-4 Δεκεμβρίου) αφορούσε αποκλειστικά τις αναδυόμενες αγορές, ένα ακόμη «σημείο» που έκανε την Ελλάδα να ξεχωρίζει. Οι αναδυόμενες αγορές θεωρούνται από τους αναλυτές το καλύτερο «στοίχημα» για το 2021 λόγω της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας που φέρνουν οι πολύ θετικές εξελίξεις στο μέτωπο των εμβολίων, και δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει το «πλεονέκτημα» να είναι στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη, και άρα επωφελείται από τη σημαντική στήριξη που παρέχει η ΕΚΤ καθώς και από τους πόρους που αναμένεται να εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, αυτό έχει κινήσει ιδιαίτερα το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Μεγάλη συμμετοχή

Συνολικά συμμετείχαν πάνω από 200 εταιρείες από τις αναδυόμενες αγορές και 340 επενδυτές, μεταξύ των οποίων σημαντικά funds, όπως Amundi, Allianz Global Investors, NN Investments, και μόνο μακροπρόθεσμοι επενδυτές (Long), ενώ οι ελληνικές εισηγμένες που συμμετείχαν ήταν οι εξής: οι τέσσερις συστημικές τράπεζες Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, καθώς και οι Aegean Airlines, ΕΧΑΕ, Fourlis, ΕΛΠΕ, Lamda Development, Motor Oil, «Μυτιληναίος», ΟΠΑΠ, OTE, ΟΛΠ, «Σαράντης», Τέρνα Ενεργειακή και «Τιτάν». Οσον αφορά τους νέους επενδυτές που επέστρεψαν έπειτα από χρόνια, χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα του East Capital Asset Management, το οποίο είναι από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά long funds, καθώς και του RWC Partners, το οποίο έχει ισχυρή διεθνή παρουσία.

Θετικό κλίμα

Το γενικότερο κλίμα όσον αφορά την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές του επομένου διαστήματος ήταν θετικό, ενώ το ελληνικό Χρηματιστήριο αναμένεται να επωφεληθεί τόσο από το «στοίχημα» της ανάκαμψης όσο και από τις υπεραποδόσεις που προβλέπεται να σημειώσουν οι αναδυόμενες αγορές έναντι των ευρωπαϊκών.

«Για το 2021 οι επενδυτές βλέπουν στροφή από τις μετοχές των εταιρειών που επωφελήθηκαν από την τηλεργασία προς τις μετοχές “ανάπτυξης”. Οι τραπεζικές είναι μετοχές που επωφελούνται από την ανάπτυξη της οικονομίας, έτσι αναμένονται ισχυρές εισροές στον κλάδο, κάτι που ενισχύεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί και αναδυόμενη αγορά», όπως σημείωσε στην «Κ» υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος που συμμετείχε στο roadshow.

Ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες, το επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν σημαντικά αυξημένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 70% των επενδυτών που είχαν επαφές με στελέχη των ελληνικών τραπεζών ήταν επενδυτές που παρακολουθούν στενά τον κλάδο εδώ και χρόνια, το υπόλοιπο 30% ήταν νέοι επενδυτές οι οποίοι είχαν φύγει από την αγορά εδώ και πέντε χρόνια και πλέον «βλέπουν» σημαντικά περιθώρια ανάκαμψης. «Ούτε κατά την έκδοση των τίτλων Tier2, στις αρχές του έτους και προ πανδημίας, δεν υπήρχε τόσο ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες», σημειώνουν χαρακτηριστικά στην «Κ» τραπεζικά στελέχη.

Τα κόκκινα δάνεια

Στο επίκεντρο των επενδυτών συνεχίζει να βρίσκεται η «τύχη» των εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν τεθεί σε ανατολή, με δεδομένη και την επέκταση που δόθηκε και από την ΕΒΑ για τα μορατόρια, με τις ελληνικές τράπεζες ωστόσο να εμφανίζονται καθησυχαστικές, καθώς υπολογίζουν πως το 15% με 20% αυτών των δανείων αναμένεται να μετατραπούν σε κόκκινα, ένα επίπεδο το οποίο είναι διαχειρίσιμο. Οσον αφορά την Alpha Bank, στο επίκεντρο βρέθηκε η ολοκλήρωση του Galaxy και οι προοπτικές κερδοφορίας, ενώ η εκτίμηση είναι πως η κεφαλαιακή θέση της θα συνεχίσει να είναι ισχυρή ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Σχετικά με την Πειραιώς, στο ραντάρ των funds βρέθηκε το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης που ανακοινώθηκε πρόσφατα, με τις ερωτήσεις να επικεντρώνονται στις δράσεις στις οποίες θα προχωρήσει η διοίκηση το 2021, κυρίως όσον αφορά τα NPEs και το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια. Αναφορικά με το CoCo, οι εξελίξεις θεωρούνται θετικές από τους επενδυτές, με την τράπεζα να προσελκύει νέα funds με πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς πλέον υπάρχει περισσότερη ορατότητα για την κεφαλαιακή δομή.

Πολύπλευρο ενδιαφέρον

Εκτός από τις τράπεζες, έντονο ήταν το ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών και για άλλους κλάδους που έχουν επηρεαστεί μέχρι τώρα από την πανδημία. Οι προοπτικές του ευρωπαϊκού κλάδου διύλισης τα επόμενα χρόνια βρέθηκαν στο επίκεντρο, όπως και η εξέλιξη ζήτησης καυσίμων στην εσωτερική αγορά το τρέχον έτος και μετά και το νέο lockdown. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην πορεία των αποκρατικοποιήσεων, ειδικά για τη διαδικασία των ΔΕΠΑ Εμπορίας και Υποδομών, ενώ ερωτήσεις υπήρξαν και για την πώληση μεριδίου του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ. Η πορεία υλοποίησης στρατηγικής των ΕΛΠΕ και το πρόγραμμα επενδύσεων, με έμφαση στον τομέα ΑΠΕ, ήταν από τα βασικά θέματα που συζήτησαν στελέχη της εισηγμένης στα διαδικτυακά ραντεβού με θεσμικούς.
Ενας από τους κλάδους που αναμένεται να σημειώσει σταθεροποίηση και προσελκύει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, όπως φάνηκε στο συνέδριο, είναι το λιανεμπόριο. Και εκεί υπήρξε «νέο αίμα» επενδυτών, εκτός από τους «παλιούς», με το κλίμα γενικότερα να είναι θετικό δεδομένου ότι όλοι αναγνωρίζουν πως από το καλοκαίρι του 2021 και μετά θα επιστρέψει η Ελλάδα, όπως και οι περισσότερες χώρες, σε μιας μορφής κανονικότητα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή