Στο ραντάρ της ΡΑΕ η λειτουργία του target model

Στο ραντάρ της ΡΑΕ η λειτουργία του target model

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια συνολική επανεξέταση των εργαλείων λειτουργίας του target model προχωρεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), με στόχο να παρέμβει προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση των πολύ υψηλών τιμών που διαμορφώνονται, κυρίως στην επιμέρους αγορά της εξισορρόπησης. 

Οι όποιες παρεμβάσεις ωστόσο, όπως προκύπτει από τις θέσεις που ανέπτυξε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνάντησης γνωριμίας με τους δημοσιογράφους χθες ο πρόεδρος της ΡΑΕ Α. Δαγούμας, απαιτούν χρόνο, καθώς θα πρέπει να είναι συμβατές με το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, και αυτό προϋποθέτει κατ’ αρχάς μια ενδελεχή έρευνα και μελέτη των στοιχείων για να διαπιστωθούν «περίεργες» συμπεριφορές που θα μπορούν να τεκμηριωθούν, ενώ χρόνο απαιτεί και η τεχνική εφαρμογή των αλλαγών στην περίπτωση που υπάρξουν. 

Η ΡΑΕ εμφανίζεται να εξετάζει τόσο τη δυνατότητα αλλαγής των ορίων υποβολής προσφορών όσο και την αλλαγή του αλγορίθμου που χρησιμοποιεί ο ΑΔΜΗΕ για την ανακατανομή των μονάδων στην αγορά εξισορρόπησης. Η δεύτερη αυτή παρέμβαση, σύμφωνα με πηγές του ΑΔΜΗΕ, είναι απλή στην περίπτωση που απαιτηθεί η αλλαγή κάποιων παραμέτρων, αλλά τεχνικά πιο πολύπλοκη και χρονοβόρα στην περίπτωση που ζητηθεί αλλαγή της φιλοσοφίας του αλγορίθμου. 

Επί του παρόντος, και βάσει του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου, το μοναδικό εργαλείο που έχει στα χέρια της η ΡΑΕ, στην περίπτωση που εντοπίσει «συστηματικότητα» στη συμπεριφορά κάποιου παραγωγού, είναι να επιβάλει πρόστιμο που μπορεί να φτάσει το 10% του τζίρου του.

«Η ΡΑΕ είναι παρούσα επί του θέματος, βρίσκεται σε εγρήγορση και παρακολουθεί τις αγορές» τόνισε ο κ. Δαγούμας, ερωτηθείς για τις υψηλές τιμές και το κατά πόσον πράγματι οι παραγωγοί ανεβάζουν τεχνητά τις τιμές, εκτίμηση που εκφράζεται και από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Ωστόσο ο ίδιος διευκρίνισε ότι το διάστημα του μόλις ενός μήνα λειτουργίας της αγοράς δεν επαρκή για να εξαγάγει κανείς ασφαλή συμπεράσματα. «Ζητήσαμε και έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία από τον ΑΔΜΗΕ, τα οποία και αναλύουμε για να διαπιστώσουμε εάν υπάρχει συστηματικότητα στη συμπεριφορά κάποιων παικτών στην υποβολή προσφορών», σημείωσε, αποφεύγοντας πάντως να απαντήσει στο εάν εντοπίστηκαν τέτοιες συμπεριφορές. «Απαιτείται χρόνος, αλλά και αν εντοπίζαμε, δεν θα ήταν ανακοινώσιμο», είπε χαρακτηριστικά. «Θα εξετάσουμε τα πάντα και αν χρειαστεί θα πάμε σε αλλαγές, συμβατές πάντα με το ευρωπαϊκό πλαίσιο», είπε ο κ. Δαγούμας, επισημαίνοντας ότι ίσως χρειαστεί να αλλάξει και ο αλγόριθμος του ΑΔΜΗΕ. 

Σε σχέση με τα τιμολόγια ρεύματος εμφανίστηκε να μην έχει ακόμη εικόνα για το κατά πόσον οι πάροχοι έχουν προχωρήσει σε αναπροσαρμογές προς τα πάνω, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όσα τιμολόγια έχουν ρήτρες αναπροσαρμογής, με βάση την οριακή τιμή συστήματος, έχουν ενεργοποιηθεί. 

Σύγκριση τιμών

Στην ενημερωτική συνάντηση, ο κ. Δαγούμας ανήγγειλε επίσης ότι το online εργαλείο σύγκρισης τιμών θα τεθεί σε λειτουργία την ερχόμενη Τετάρτη (9/12), στη διεύθυνση www.energycost.gr, όπου έχουν συγκεντρωθεί και θα παρουσιάζονται 275 διαφορετικά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας και 112 φυσικού αερίου που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή στην αγορά. Στη διεύθυνση αυτή οι καταναλωτές θα μπορούν όχι μόνο να βλέπουν τα διαθέσιμα τιμολόγια, αλλά και να καταχωρίζουν τα στοιχεία της κατανάλωσής τους και τα χαρακτηριστικά της σύνδεσής τους (π.χ. μονοφασική ή τριφασική), να δηλώνουν αν προτιμούν προϊόν σταθερής τιμής ή με ρήτρα και να βλέπουν ποιο προϊόν αλλά και ποιος προμηθευτής είναι φθηνότερος. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή