Με οδηγό τις τραπεζικές μετοχές επιμένει ανοδικά το χρηματιστήριο

Με οδηγό τις τραπεζικές μετοχές επιμένει ανοδικά το χρηματιστήριο

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη μεταβλητότητα και αρκετές εναλλαγές προσήμου χαρακτήρισαν τη χθεσινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κατά την οποία ωστόσο νικητές βγήκαν και πάλι οι αγοραστές, με τον Γενικό Δείκτη να συνεχίζει να δείχνει άμυνες στις όποιες ενδοσυνεδριακές διορθώσεις εμφανίζονται. Ετσι, η ελληνική αγορά διατηρεί την ανοδική ορμή στην οποία έχει μπει εδώ και 26 συνεδριάσεις, έχοντας πλέον περιορίσει σημαντικά τις απώλειες από τις αρχές αυτού του δύσκολου έτους (-14,3%) μετά και το +105% του τραπεζικού δείκτη σε πέντε μόλις εβδομάδες.

Οπως σχολιάζουν εγχώριοι αναλυτές, τα χειρότερα φαίνεται να έχουν περάσει για την ελληνική αγορά σε αυτή την κρίση που προκάλεσε η πανδημία, με τον θετικό κύκλο στον οποίο έχει εισέλθει να αναμένεται να οδηγήσει ακόμη υψηλότερα τον τζίρο και τις τιμές των ελληνικών μετοχών. Δεν αποκλείονται φυσικά διορθωτικές κινήσεις, οι οποίες ωστόσο θα προσφέρουν νέες ευκαιρίες εισόδου στο Χ.Α.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,24% στις 786,85 μονάδες, ενώ στα υψηλά ημέρας είχε βρεθεί στις 794,64 μονάδες (+1,23%). Ο τζίρος ανήλθε στα 91,93 εκατ. ευρώ.

Οι αγορές διεθνώς διατηρούν την αισιοδοξία τους ενόψει της έναρξης των εμβολιασμών και οι εισροές συμπαρασύρουν και το ελληνικό χρηματιστήριο τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου μετά τις θεαματικές επιδόσεις του Νοεμβρίου, ενώ οι 800 μονάδες αποτελούν τον επόμενο στόχο για τον Γενικό Δείκτη, σημειώνει η «Κύκλος Χρηματιστηριακή».

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε οριακή άνοδο 0,08% στις 1.884,06 μονάδες, ενώ με κέρδη 1,74% στις 1.070,63 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στα μη τραπεζικά blue chips, η εικόνα ήταν μεικτή, με τα μεγαλύτερα κέρδη να σημειώνουν οι Lamda Development (+5,99%) και ΕΧΑΕ (+5,65%), ενώ τις μεγαλύτερες πιέσεις η Ελλάκτωρ (-7,11%) και να ακολουθούν Coca-Cola, OΠΑΠ, Τιτάν και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με απώλειες άνω του 2%.

Ο τραπεζικός δείκτης συνέχισε την εντυπωσιακή πορεία του και έκλεισε με κέρδη 3,01% στις 484,35 μονάδες, ενώ η Alpha Bank ενισχύθηκε κατά 6,25%, η Eurobank κατά 1,72%, η Εθνική κατά 1,51% και η Πειραιώς κατά 2,20%.

Για ακόμη μία φορά η αγορά προεξοφλεί καταστάσεις μιας και εν μέσω πανδημίας δίνει αποδόσεις από άλλες εποχές θυμίζοντας το 1998, σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Οι ανακοινώσεις σε σχέση με τα μακροοικονομικά καίγονται, με τους αγοραστές να ποντάρουν στο «αύριο».

Είναι δεδομένο, όταν κάποια funds ξεκινούν αγορές, ακολουθούν σταδιακά και άλλα που κυνηγούν αποδόσεις σε οικονομίες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά τα επόμενα χρόνια. Ισως το σύνολο της αγοράς ψάχνει διόρθωση, αφού πολλοί αγοραστές έχουν μειώσει θέσεις και ψάχνουν επανείσοδο. Ολα δείχνουν ότι επόμενο σοβαρό επίπεδο είναι οι 840 μονάδες, ενώ το επίπεδο των 750 μονάδων αν μη τι άλλο θα δοκιμαστεί ακόμη και αν η αγορά υπερβάλει τις επόμενες ημέρες.

Η εν εξελίξει άνοδος ενδέχεται να επιβραδύνεται όσο προσεγγίζουμε τα κομβικά επίπεδα των 800 μονάδων, οπότε πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί βραχυπρόθεσμα, καθώς δεν μπορούν να αποκλειστούν διορθώσεις τιμών, σημειώνει από την πλευρά της η Depolas Investment Services.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή