ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νωρίτερα οι πληρωμές συντάξεων Ιανουαρίου και επιδόματος παιδιού

Νωρίτερα οι πληρωμές συντάξεων Ιανουαρίου και επιδόματος παιδιού

Πριν από τα Χριστούγεννα θα καταβληθούν σε περίπου 2,5 εκατ. συνταξιούχους οι συντάξεις Ιανουαρίου, καθώς με απόφασή του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ενέκρινε απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του e-ΕΦΚΑ, σύμφωνα με την οποία οι πληρωμές θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου.

Αναλυτικά, η αρχή θα γίνει με τους συνταξιούχους που προέρχονται από τα πρώην ταμεία ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ, οι οποίοι θα λάβουν κύρια και επικουρική σύνταξη Ιανουαρίου 2021 στις 21 Δεκεμβρίου 2020, ημέρα Δευτέρα.

Μια μέρα μετά, Τρίτη 22 Δεκεμβρίου, θα καταβληθούν οι συντάξεις από το πρώην ΙΚΑ ΕΤΑΜ, το Δημόσιο και τα πρώην ταμεία των τραπεζών και του ΟΤΕ, με ΑΜΚΑ που λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9. 

Ακολουθούν, την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου οι πληρωμές από το πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο σε συνταξιούχους που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 0, 2, 4, 6, 8. 

Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου.

Την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Δεκεμβρίου αντί τον Ιανουάριο θα πραγματοποιηθεί και η πληρωμή από τον ΟΠΕΚΑ, του επιδόματος παιδιού (Α21). Σύμφωνα με την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, το επίδομα παιδιού με προϋπολογισμό 1,1 δισ. ευρώ τον χρόνο, το οποίο λαμβάνουν συνολικά 926.000 οικογένειες, είχε προγραμματιστεί να δοθεί τον Ιανουάριο. Ομως, με στόχο να βοηθηθούν οι οικογένειες εν μέσω της πανδημίας και των περιορισμών που έχουν επιβληθεί σε χιλιάδες εργαζομένους, η δόση θα καταβληθεί την τελευταία εργάσιμη του Δεκεμβρίου. 

Με την κυβέρνηση να αποφασίζει την επέκταση του lockdown για συγκεκριμένους κλάδους και κατά τις πρώτες ημέρες του 2021, γεγονός που σηματοδοτεί ότι το μέτρο της αναστολής σύμβασης θα ισχύσει τουλάχιστον και τον Ιανουάριο, ξεκινούν σήμερα οι υποβολές αιτήσεων για τις αποζημιώσεις Δεκεμβρίου. Αναλυτικά αρχίζουν σήμερα οι δηλώσεις για τις αναστολές Δεκεμβρίου, με την ειδική αποζημίωση να επανέρχεται στα 534 ευρώ. 

Χθες, εξέπνευσε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τις αναστολές Νοεμβρίου, που αφορούσαν τους εργαζομένους σε επιχειρήσεις που θεωρούνται πληττόμενες, με στόχο οι πληρωμές των έως 800 ευρώ να έχουν προγραμματιστεί για το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου.