Στην αγορά χιλιάδες ακίνητα από τα funds

Στην αγορά χιλιάδες ακίνητα από τα funds

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πώληση των ακινήτων που περιέρχονται στην κυριότητά τους μέσω της αγοράς μεγάλων πακέτων κόκκινων δανείων προχωρούν σταδιακά τα funds, που αναδεικνύονται στους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας στη χώρα. 

Υπό τη διαχείρισή τους, μετά τις διαδοχικές πωλήσεις πακέτων κόκκινων δανείων τα τελευταία χρόνια αλλά και τις τιτλοποιήσεις που έχουν ή πρόκειται να ολοκληρώσουν οι τράπεζες τους προσεχείς μήνες, θα βρεθούν συνολικά δάνεια αξίας 60 δισ. ευρώ περίπου, τα οποία έχουν υποθήκες σε περισσότερα από 500.000 ακίνητα. Ενας σημαντικός αριθμός αυτών των δανείων δεν θα εξυπηρετηθεί, με συνέπεια τα ακίνητα που συνδέονται με αυτά τα δάνεια να περάσουν οριστικά στην κυριότητα των funds, τα οποία θα πρέπει στη συνέχεια να τα μεταπωλήσουν. 

Την τάση αυτή αποτυπώνει η κίνηση της doValue Greece, της εταιρείας διαχείρισης δανείων που ανήκει κατά 80% στον ιταλικό όμιλο doValue και στη Eurobank, η οποία εισέρχεται και στην αγορά της διαχείρισης και διάθεσης ακινήτων. Η δραστηριοποίηση της doValue στην ελληνική αγορά ακινήτων γίνεται μέσω της εταιρείας doValue Greece Real Estate Services, θυγατρικής της ιταλικής doValue, η οποία εισάγει για τον σκοπό αυτό την πλατφόρμα ακινήτων Altamira Properties. 

Στόχος είναι η πώληση των ακινήτων που περιέρχονται στην κυριότητα επενδυτών όπως η Pimco και η doValue, οι οποίες έχουν αγοράσει δάνεια αξίας 2 δισ. ευρώ (χαρτοφυλάκιο Pillar) και 7,5 δισ. ευρώ (χαρτοφυλάκιο Cairo), αντίστοιχα, που έχουν εξασφαλίσεις ακίνητα. Πρόκειται για 110.000 ακίνητα συνολικής αξίας περίπου 10 δισ. ευρώ, από τα οποία το 54% είναι οικιστικά, το 20% οικόπεδα, το 2% βιομηχανικά ακίνητα, το 8% εμπορικά ακίνητα κ.ά. 

Η καινοτομία που εισάγεται από την doValue αφορά τη διαχείριση αυτών των ακινήτων, τα οποία προηγουμένως θα τακτοποιούνται ως προς τυχόν παρατυπίες που μπορεί να φέρουν και θα συντηρούνται έτσι ώστε να γίνονται εμπορεύσιμα προς πώληση. Η διάθεσή τους θα γίνεται μέσω της πλατφόρμας www.altamiraproperties.gr, στην οποία θα μπορεί κάποιος να μπαίνει και να αναζητά ευκαιρίες ακινήτων ή να ενημερώνεται για τα ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασμό και τα οποία μπορεί να αγοράσει μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας eauction. 

Πρόκειται, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της εταιρείας, για ένα καινοτόμο προϊόν διαχείρισης ακινήτων σε όλη την Ελλάδα, το οποίο βασίζεται στην πλατφόρμα της ισπανικής εταιρείας Altamira, πρωτοπόρου στην ευρωπαϊκή αγορά διαχείρισης ακίνητης περιουσίας και μέλους του ομίλου doValue από το 2019. 

Τα υπό διαχείριση ακίνητα φιλοξενούνται στην πλατφόρμα με περιγραφή των χαρακτηριστικών τους, όπως επιφάνεια, χώροι, φωτογραφικό υλικό, ακριβής τοποθεσία και προτεινόμενη τιμή πώλησης, καθώς και δυνατότητα υπολογισμού ενδεικτικών σεναρίων χρηματοδότησης.

Αναφερόμενος στη νέα πρωτοβουλία του ομίλου doValue, ο διευθύνων σύμβουλος της doValue Greece Τάσος Πανούσης δήλωσε ότι «η διαχείριση ακινήτων αποτελεί αντικειμενικά μια σημαντική δραστηριότητα, ταχέως αναπτυσσόμενη, που αναμένεται να κλιμακωθεί τα επόμενα χρόνια». Αξιοποιώντας τη συμμετοχή της στον όμιλο της doValue, σε συνδυασμό με την πολυετή εμπειρία και τεχνογνωσία της ισπανικής Altamira στον χώρο των ακινήτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η doValue «μεταφέρει στην ελληνική αγορά ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο διαχείρισης, επενδύοντας στην αξιοποίηση ακινήτων με στόχο να συμβάλει στην ανάπτυξη της αγοράς. Αυτό σημαίνει σημαντική αύξηση των άμεσων επενδύσεων σε ακίνητα, ώθηση της κτηματαγοράς, ενίσχυση της απασχόλησης και κατ’ επέκταση στήριξη της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», επισημαίνει ο κ. Πανούσης. 

Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της doValue, το οποίο διαρκώς θα ανανεώνεται, θα διευρύνεται και θα εμπλουτίζεται, θα παρέχει ένα μεγάλο εύρος επενδυτικών επιλογών σε όλη την Ελλάδα: εμπορικά και οικιστικά ακίνητα, χώρους γραφείων, καταστήματα, τουριστικά συγκροτήματα, βιομηχανικά και βιοτεχνικά ακίνητα, οικόπεδα με δυναμική για αξιοποίηση. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες αφορούν τη διαχείριση κάθε ακινήτου ξεχωριστά για όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του, από την αρχική ένταξή του στο υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο μέχρι την πλήρη αξιοποίηση και εντέλει την πώλησή του. 

Για τον σκοπό αυτό παρέχεται ένα πλήρες δίκτυο υπηρεσιών διαχείρισης ακινήτων (asset management) μέσω εξειδικευμένων ομάδων που θα αναλάβουν τη διαχείριση χαρτοφυλακίου, την τεχνική διαχείριση, τεχνικούς και νομικούς ελέγχους και νομιμοποιήσεις, προβολή και προώθηση μέσω εγχώριων και διεθνών δικτύων πώλησης, διαχείριση ενοικίων και υπηρεσίες ανάπτυξης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή