Πιο κοντά Ε.Ε. και Βρετανία

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία θα λάβει χώρα στις 10-11 Δεκεμβρίου, η Βρετανία και η Ε.Ε. θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μια τελική συμφωνία η οποία θα καθορίζει τις σχέσεις τους την περίοδο μετά το Brexit. Οπως συχνά συμβαίνει, κατά την τελική φάση των περίπλοκων διεθνών διαπραγματεύσεων, η συμφωνία μπορεί να εξαρτηθεί από το εάν οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές έχουν τη διάθεση να γεφυρώσουν τις τελευταίες διαφορές. Κατά τη γνώμη μου, το γεγονός ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι των συζητήσεων και δεν έχουν εμπλακεί σε ένα σκληρό παιχνίδι απόδοσης ευθυνών καταδεικνύει ότι οι δύο πλευρές επιθυμούν να καταλήξουν σε μία συμφωνία, πιστεύοντας παράλληλα ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιτευχθεί. Συνεχίζουμε να δίνουμε 75% πιθανότητες σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Τα τελευταία πισωγυρίσματα, ωστόσο, καθιστούν εμφανή τον κίνδυνο για μια σκληρή έξοδο στις 31 Δεκεμβρίου (25%). 

Οπως αναφέρουν πρόσφατα δημοσιεύματα, οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά στην επίλυση θεμάτων που αφορούν τον τομέα της αλιείας, ωστόσο ακόμη παραμένουν σε αδιέξοδο όσον αφορά το ακανθώδες θέμα των κανόνων που αφορούν τον ισότιμο ανταγωνισμό μεταξύ των βρετανικών και των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και για τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές προβλέπει την ύπαρξη μιας συμφωνίας σε βασικά σημεία, σε συνδυασμό με την εφαρμογή βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ομαλή μετάβαση στη νέα αυτή συνθήκη, βάσει της οποίας η Βρετανία αποχωρεί από την Ε.Ε. στις 31 Δεκεμβρίου. 

Μία συμφωνία θα ενισχύσει τις προοπτικές ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας κατά το επόμενο διάστημα, ενώ παράλληλα θα περιορίσει τις μακροχρόνιες επιπτώσεις που θα επιφέρει στην οικονομία της η επικείμενη αποχώρησή της. Από την άλλη, οι μακροχρόνιες οικονομικές επιπτώσεις του Brexit για την Ε.Ε. θα είναι ελάχιστες. Μια μεταστροφή εμπορίου, επενδύσεων και μεταναστών με προσόντα από τη Βρετανία στην Ε.Ε. θα εξισορροπήσει το πλήγμα από την απώλεια της προνομιακής πρόσβασης που είχε στη βρετανική αγορά. Eάν όμως οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε συμφωνία, τότε πρέπει να περιμένουμε πως θα εντείνουν την προετοιμασία για μια σκληρή έξοδο της Βρετανίας την 1η Ιανουαρίου του 2021. Υπενθυμίζεται πως πριν από το δημοψήφισμα η οικονομία αναπτυσσόταν με ρυθμούς ανάπτυξης 2%. Ακόμη όμως και εάν υπάρξει συμφωνία η οποία θα διατηρεί την πρόσβαση της Βρετανίας σε διάφορους κλάδους της ευρωπαϊκής αγοράς, ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί στο 1,7%. Ενα σκληρό Brexit πάντως θα περιορίσει τον ρυθμό ανάπτυξης στο 1,5%.

* O κ. Kallum Pickering είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή