Οι παιδικές ασθένειες του target model «στεγνώνουν» τα υδροηλεκτρικά

Οι παιδικές ασθένειες του target model «στεγνώνουν» τα υδροηλεκτρικά

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρές παράπλευρες απώλειες στα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ, που μπορεί να επηρεάσουν και την υδροδότηση της Θεσσαλονίκης το καλοκαίρι, έχει προκαλέσει το νέο μοντέλο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού (target model). 

H ΔΕΗ έχει χτυπήσει «καμπανάκι» στη ΡΑΕ, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στον ΑΔΜΗΕ καθώς διαπιστώνει ανησυχητική για την εποχή υποχώρηση της στάθμης των ταμιευτήρων στις υδροηλεκτρικές μονάδες της, πρόβλημα που, όπως εξηγούν κύκλοι της επιχείρησης στην «Κ», δημιουργείται από τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς εξισορρόπησης, η οποία, όπως είναι γνωστό, έχει βρεθεί από την περασμένη εβδομάδα στο στόχαστρο της ΡΑΕ και του υπουργείου, λόγω των υψηλών τιμών που διαμορφώνονται καθημερινά, για τη διερεύνηση πιθανών αθέμιτων πρακτικών. 

Αυτό που συμβαίνει, σύμφωνα με στελέχη της ΔΕΗ, είναι ότι ο ΑΔΜΗΕ ζητάει από την επιχείρηση καθημερινά να αυξάνει τις ποσότητες ενέργειας από υδροηλεκτρικά για να καλυφθεί η ζήτηση, καθώς οι παραγωγοί θερμικών μονάδων έχουν δώσει προσφορές σε πολύ υψηλές τιμές. Αποτέλεσμα αυτού είναι τα υδάτινα αποθέματα, που κανονικά θα πρέπει να κρατιούνται ως εφεδρείες για τους θερινούς μήνες, να έχουν μειωθεί σε σημείο που να εκφράζονται ανησυχίες για το ενδεχόμενο αστάθειας του συστήματος το καλοκαίρι λόγω έλλειψης εφεδρειών αλλά και για τις αρδεύσεις των όμορων περιοχών. Επιπτώσεις βλέπουν στη ΔΕΗ και στην ύδρευση της πόλης της Θεσσαλονίκης, η οποία υδροδοτείται από τα φράγματα του ποταμού Αλιάκμονα. «Εμείς βάζουμε τα υδροηλεκτρικά κάθε μέρα για να μην ανέβει η τιμή στις 2.000 και 3.000. Εάν δεν ομαλοποιηθεί η κατάσταση, θα φτάσουμε στο καλοκαίρι και θα έχουμε πρόβλημα και στην υδροδότηση της Θεσσαλονίκης», αναφέρουν από τη ΔΕΗ. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε μία ημέρα ο ΑΔΜΗΕ κάλεσε τη ΔΕΗ να ρίξει στο σύστημα 20 GW από υδροηλεκτρικές μονάδες, μέγεθος που σε κανονικές συνθήκες αντιστοιχεί σε ποσότητα μιας εβδομάδας. Ο ΑΔΜΗΕ στην πραγματικότητα είναι υποχρεωμένος να καλέσει τη ΔΕΗ να ανεβάσει την ισχύ των υδροηλεκτρικών γιατί ο αλγόριθμος, βάσει του οποίου λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία υποβάλλουν προσφορές οι παραγωγοί, είναι σχεδιασμένος να επιλέγει κατά προτεραιότητα την πιο φθηνή μονάδα. 
Ετσι, όταν οι ιδιώτες παραγωγοί προσφέρουν υψηλές τιμές, ο κλήρος για την κάλυψη της ζήτησης πέφτει αυτόματα στα υδροηλεκτρικά.

Οι τιμές συγκρατούνται, αλλά οι ταμιευτήρες στο μεταξύ αδειάζουν και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται. Το πρόβλημα αποτελεί μέρος των επαφών της ΡΑΕ και του υπουργείου με τον ΑΔΜΗΕ και τους ιδιώτες παραγωγούς, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη για την αποκλιμάκωση των τιμών. Η πλευρά του ΑΔΜΗΕ πάντως εμφανίζεται να συμμερίζεται τις ανησυχίες της ΔΕΗ, δηλώνει ωστόσο ότι η στάθμη των ταμιευτήρων, αν και έχει υποχωρήσει, κινείται εντός των ορίων που προβλέπουν οι κανονισμοί για τη χρήση των νερών.

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, για να περιοριστεί η χρήση τους, η ΔΕΗ θα πρέπει να υποβάλει επισήμως αίτημα στη ΡΑΕ για αναπροσαρμογή των προβλεπόμενων ορίων. Η πλευρά της ΡΑΕ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί με το επιχείρημα ότι πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα της αγοράς για το οποίο αναζητείται λύση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή