Περιορισμένη άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Περιορισμένη άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μικρά κέρδη έκλεισαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές έδωσαν βάση στις προσπάθειες της τελευταίας στιγμής που καταβάλλουν Βρυξέλλες και Λονδίνο για να κλείσουν μια συμφωνία. Παράλληλα, οι επενδυτές είχαν το βλέμμα στραμμένο στον αριθμό των νέων κρουσμάτων και στις εκτιμήσεις για την πορεία της πανδημίας. «Είμαστε σε μια φάση στην οποία οι επενδυτές περιμένουν μια συμφωνία, αλλά δεν υπάρχουν σαφή σημάδια», σχολίασε ο Πίτερ Ντίξον, Βρετανός οικονομολόγος στην Commerzbank.

Η συνεδρίαση είχε αρχίσει με υποχώρηση, που αντιστράφηκε στην πορεία στους περισσότερους χρηματιστηριακούς δείκτες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης European Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,6% στη διάρκεια της συνεδρίασης, για να κλείσει με άνοδο 0,2% γύρω στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα μηνών.

Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου, που σημειωτέον πήγαινε πολύ καλύτερα από τους άλλους ευρωπαϊκούς δείκτες, έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος με οριακά σε θετικό πρόσημο στο -0,05%.

Στο μεταξύ, εξακολουθεί να αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων στη Γερμανία και η κυβέρνηση ενδέχεται να επιβάλει αυστηρότερα μέτρα για να ανακόψει τη μετάδοση. Στην περίπτωση αυτή, οποιαδήποτε κίνηση συνεπάγεται περαιτέρω αντίκτυπο στην οικονομία. Ενδεικτική ήταν η δήλωση του Γερμανού υπουργού Υγείας, Γενς Σπαν, για ενδεχόμενη επιβολή αυστηρότερων περιορισμών.
Ετσι ανάμεσα στους τομείς που επλήγησαν περισσότερο χθες ήταν αυτός των ταξιδιών και της ψυχαγωγίας, που σημείωνε πτώση 1% έχοντας ήδη πληγεί στον μέγιστο βαθμό από την άνοιξη κιόλας.

Ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης γύρισε σε άνοδο την τελευταία ώρα και έκλεισε στο 0,06%. Είχαν προηγηθεί τα σχετικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο ZEW και φέρουν την εμπιστοσύνη των Γερμανών επενδυτών να έχει υπερβεί τις προσδοκίες.

Η αμερικανική αγορά, αντιθέτως, εκινείτο ανοδικά μέχρι αργά το βράδυ, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones να καταγράφει άνοδο 0,40%. Και ο S&P 500 επίσης κινείτο με άνοδο 0,27%. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή