Εισροές ξένων κεφαλαίων 1,9 δισ. δολ. στην Τουρκία

Εισροές ξένων κεφαλαίων 1,9 δισ. δολ. στην Τουρκία

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναθερμάνθηκε το ενδιαφέρον των επενδυτών για τους τίτλους της Τουρκίας μετά την αντικατάσταση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης Ερντογάν και την αλλαγή πολιτικής που σχεδόν αυτομάτως έκαναν ο νέος κεντρικός τραπεζίτης και ο νέος υπουργός Οικονομικών. Προκειμένου να αποκαταστήσουν την τρωθείσα εμπιστοσύνη των επενδυτών, οι υπεύθυνοι της νομισματικής και οικονομικής πολιτικής στην Τουρκία αύξησαν τα επιτόκια και υποσχέθηκαν νομισματική πολιτική φιλική προς την αγορά. 

Μέσα στις πρώτες τρεις εβδομάδες από την παραίτηση του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρού του Ερντογάν και μέχρι προσφάτως υπουργού Οικονομικών, και την αντικατάστασή του από τον Λουτφί Ελβάν, τοποθετήθηκαν σε τουρκικούς τίτλους ξένα κεφάλαια συνολικού ύψους 1,9 δισ. δολαρίων. Είχε προηγηθεί κυριολεκτικά αιμορραγία κεφαλαίων, καθώς οι επενδυτές απέσυραν από τουρκικούς τίτλους, ομόλογα και μετοχές περίπου 13 δισ. δολάρια τους πρώτους 10 μήνες του τρέχοντος έτους.

Στην αντιστροφή της πορείας των χρημάτων και την επιστροφή των επενδυτών στάθηκε καθοριστική η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας υπό τον νέο πρόεδρό της, τον Ατσί Ακμπάλ, να αυξήσει τα επιτόκια της τουρκικής λίρας στο 15%, οδηγώντας, προσωρινά τουλάχιστον, σε ανάκαμψη του νομίσματος.

Αρχίζει, έτσι, η μακρά και ενδεχομένως επίπονη πορεία προς μια αποκατάσταση των συναλλαγματικών διαθεσίμων της Τουρκίας  που έχουν εξανεμισθεί εξαιτίας της ανορθόδοξης πολιτικής Ερντογάν. Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας και οι κρατικές τράπεζες μαζί της έχουν σπαταλήσει τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας σε αλλεπάλληλες  δαπανηρές παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος με σκοπό τη στήριξη του νομίσματος χωρίς αύξηση των επιτοκίων.

Παρά τη διαφαινόμενη επιστροφή των επενδυτών, ο δρόμος θα είναι πάντως μακρύς μέχρι την αποκατάσταση των συναλλαγματικών διαθεσίμων. 

Αυτό εκτιμά ο Πολ Γκαμπλ, υψηλόβαθμο στέλεχος του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, που τονίζει πως όλα θα εξαρτηθούν από το αν θα καταφέρει η κεντρική τράπεζα να προσελκύσει το ξένο κεφάλαιο και να ξαναρχίσει δημοπρασίες για πρώτη φορά μετά το 2011 και να γεμίσει τα ταμεία της. «Είναι πολύ νωρίς ακόμη», τονίζει ο Χαλούκ Μπουρουσκτσί, οικονομολόγος και οικονομικός σύμβουλος, που επικαλείται το ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο των εισροών ξένου κεφαλαίου.

Παραμένει, άλλωστε, πολύ μεγάλη η ζήτηση για δολάρια στη χώρα, επειδή ο τουρκικός λαός στρέφεται ακόμη και στη μαύρη αγορά και μετατρέπει τις οικονομίες του σε δολάρια για να τις προστατεύσει. Κυρίως, όμως, επειδή οι επιχειρήσεις ζητούν μονίμως δολάρια για την αποπληρωμή των δυσθεώρητων δανείων που έχουν λάβει σε ξένο νόμισμα.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών, Λουτφί Ελβάν, επιχειρεί έτσι μια επίθεση γοητείας προς τους επενδυτές, υποσχόμενος διαφάνεια και ότι η κυβέρνηση θα είναι εφεξής υπόλογη για όλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή