Επέκταση ΑΔΜΗΕ στις τηλεπικοινωνίες

Επέκταση ΑΔΜΗΕ στις τηλεπικοινωνίες

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα επόμενα βήματα στην αγορά των τηλεπικοινωνιών με όχημα την 100% θυγατρική Grid Telecom, που ιδρύθηκε  στις αρχές του 2019, σχεδιάζει ο ΑΔΜΗΕ, προσβλέποντας στην πλήρη αξιοποίηση του χερσαίου και υποθαλάσσιου δικτύου οπτικών ινών, ενόψει των επιχειρηματικών ευκαιριών που ανοίγουν ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας και η έλευση των τηλεπικοινωνιακών δικτύων 5ης γενιάς (5G).

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ, μπορεί να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο από τη διεθνή κίνηση δεδομένων και να καταστεί σημαντικότερος απ’ ό,τι είναι σήμερα διεθνής τηλεπικοινωνιακός κόμβος. Στο πλαίσιο αυτό, o ΑΔΜΗΕ αναπτύσσει τη δική του στρατηγική μέσω της Grid Telecom, η διοίκηση της οποίας αναμένεται την ερχόμενη Δευτέρα να ανακοινώσει σε ειδική διαδικτυακή εκδήλωση τα επόμενα βήματά της στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, με πυλώνα τη στροφή της από την εκμίσθωση οπτικών ινών στην παροχή υπηρεσιών υψηλής ταχύτητας από 10 έως 100 Gbps, μέσω ενός υπερσύγχρονου δικτύου πυκνής πολυπλεξίας μήκους κύματος – DWDM ((Dense Wavelength Division Multiplexing). Πρόκειται για μια νέα τεχνολογία η οποία επιφέρει μεγιστοποίηση του μεταφερόμενου όγκου δεδομένων. Η εταιρεία μάλιστα, κατά το επόμενο διάστημα, αναμένεται να προκηρύξει διαγωνισμό για την επιλογή του κατασκευαστή τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, ώστε μέσα στο 2021 να μπορεί να προσφέρει στην αγορά χωρητικότητα για υψηλές ταχύτητες.

Ο ΑΔΜΗΕ διαθέτει ήδη δίκτυο οπτικών ινών μήκους 3.000 χλμ. με δυνατότητα περαιτέρω επέκτασής του μέσω των εναέριων και υποθαλάσσιων γραμμών μεταφοράς στις 12.000 χλμ. σε όλη την επικράτεια. Το δίκτυο αναπτύσσεται στους πυλώνες υψηλής τάσης που διασχίζουν τη χώρα μας από άκρη σε άκρη και παρέχει εναλλακτικές οδεύσεις, εξασφαλίζοντας μεγάλη διαθεσιμότητα υπηρεσιών. Ο σχεδιασμός της εταιρείας είναι το δίκτυο των 3.000 χλμ. οπτικών ινών να διπλασιαστεί εντός της πενταετίας, ενώ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα έχει φτάσει σε Αλβανία, Σκόπια και Βουλγαρία. Ηδη έχει συνδεθεί με την Τουρκία. Από το δίκτυο οπτικών ινών των 3.000 χλμ. που διαθέτει σήμερα, τα 1.500 χλμ. μισθώνονται εδώ και μία διετία στη Wind, στο πλαίσιο 15ετούς συμφωνίας. Η Grid Telecom είναι επίσης ένας από τους 9 ενδιαφερομένους για το μεγάλο ΣΔΙΤ της ανάπτυξης ευρυζωνικού δικτύου σε περιοχές της χώρας όπου δεν υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον, προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ (UFBB).

Το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου οπτικών ινών που διαθέτει ο ΑΔΜΗΕ  εγκαταστάθηκε από την Tellas, την εταιρεία τηλεπικοινωνιών μέσω της οποίας η ΔΕΗ επεχείρησε την πρώτη είσοδό της στην αγορά τηλεπικοινωνιών το 2003, με τη φιλοδοξία να αποτελέσει τότε τον σημαντικότερο τηλεπικοινωνιακό φορέα μετά τον ΟΤΕ στη χώρα. Το εγχείρημα δεν ευδοκίμησε και η ΔΕΗ το 2007 βγήκε από την αγορά πουλώντας το μερίδιό της στη Wind. Σήμερα η ΔΕΗ προετοιμάζεται για νέα είσοδο στις τηλεπικοινωνίες. Σε πρώτη φάση, θα αξιοποιήσει τα 242.000 μήκους δίκτυα ηλεκτρισμού του ΔΕΔΔΗΕ για να «κουμπώσουν» πάνω τους οπτικές ίνες, και σε δεύτερη φάση αυτά θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας 5G. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή