Άντλησαν 41 δισ. δολ. οι τεχνολογικές startups της Ευρώπης

Άντλησαν 41 δισ. δολ. οι τεχνολογικές startups της Ευρώπης

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο απυρόβλητο βρίσκονται οι νεοφυείς τεχνολογικές εταιρείες της Ευρώπης, οι οποίες αψηφώντας την πανδημία και τους εγκλεισμούς, κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν συνολικά 41 δισ. δολ. (σχεδόν 34 δισ.  ευρώ), δηλαδή να φθάσουν σε επίπεδα ρεκόρ. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι διενεργήθηκαν πολλοί διαδοχικοί γύροι προσέλκυσης επενδύσεων, αν και ειδικά οι νεοφυείς των πρώτων σταδίων δυσκολεύονται να αντλήσουν χρήματα. 

Σύμφωνα με Bloomberg, ο κλάδος υψηλής τεχνολογίας της Ευρώπης βρίσκεται σε καλό δρόμο, εξασφαλίζοντας επενδύσεις καινοτομικών κεφαλαίων περίπου 41 δισ. δολαρίων φέτος, δηλαδή αυξημένες κατά περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια από το 2019, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της εταιρείας Atomico, που δημοσιεύθηκε χθες. Η ελαφρά αύξηση οφείλεται σε υψηλότερο αριθμό γύρων χρηματοδότησης, που κινούνταν  από 100 έως 250 εκατομμύρια δολάρια, όπως αναφέρεται από την Atomico. Bέβαια, θα πρέπει να επισημανθεί ότι περίπου τον Μάρτιο οι συνολικές επενδύσεις στις νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας της Γηραιάς Ηπείρου μειώθηκαν λόγω του πρώτου κύματος κρουσμάτων του κορωνοϊού, το οποίο υποχρέωσε τις κυβερνήσεις να επιβάλουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα σε σχεδόν όλες τις χώρες. Σταδιακά έως τα τέλη του καλοκαιριού υπήρξε ανάκαμψη, η οποία συνεχίστηκε και το φθινόπωρο.

Ο Σεπτέμβριος αποδείχθηκε ο μήνας στον οποίο ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας αποκόμισε τις μεγαλύτερες επενδύσεις της χρονιάς, ανερχόμενες σε περισσότερα από 5 δισ.  δολάρια. «Δεν πρόκειται να αυξηθούν πολύ οι επενδύσεις πλέον, αλλά για μεγάλο χρονικό διάστημα φέτος είχε δημιουργηθεί η εντύπωση πως θα υπήρχε μείωση», επισημαίνει ένας από τους συντάκτες της έκθεσης της Atomico, ο Τομ Βεχμάιερ. «Ωστόσο, και το γεγονός πως τα φετινά κεφάλαια υπερβαίνουν τα αντίστοιχα του παρελθόντος έτους, δεν παύει να αποτελεί ένα επίτευγμα για το οικοσύστημα των νεοφυών εταιρειών στην υψηλή τεχνολογία».

Πάντως, όσοι νεοπαγείς επιχειρηματίες ήθελαν μέσα στο 2020  να συγκεντρώσουν από 20 έως 50 εκατομμύρια δολάρια αγωνίστηκαν να το κάνουν, διότι η πανδημία καθιστούσε δυσκολότερο το να δείξουν τις δυνατότητες ανάπτυξης της εταιρείας τους στους επενδυτές – η πανδημία είτε έφερε στασιμότητα εσόδων είτε αυτά ελαττώθηκαν. Συν τοις άλλοις, το χαρακτηριστικό που διαφοροποιεί τη Γηραιά Ηπειρο από τις Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθεί να υπάρχει. Οι ΗΠΑ ξεπερνούν σε μεγάλο βαθμό την Ευρώπη, όταν πρόκειται για επενδύσεις στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, προσελκύοντας περίπου πέντε φορές περισσότερα κεφάλαια το 2020, αναφέρεται στην έκθεση της Atomico. Ωστόσο, ξένοι επενδυτές από τις ΗΠΑ και την Ασία εμφανίστηκαν να έχουν αμείωτο ενδιαφέρον για να τοποθετήσουν φέτος χρήματα στην Ευρώπη. Το 19% στους επενδυτικούς γύρους στη Γηραιά Ηπειρο φέτος είχε τη συμμετοχή τουλάχιστον ενός ενδιαφερόμενου από την Αμερική, όταν το 2019 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 16%, σύμφωνα με την έκθεση, την οποία αναφέρει το Bloomberg.

Επιπλέον, η Atomico τόνισε τις συνεχιζόμενες προκλήσεις που θέτει για τις νεοφυείς εταιρείες η έλλειψη ποικιλομορφίας στην εκπροσώπηση διαφορετικών κοινωνικών ομάδων. Η έκθεσή της κατέληξε στο συμπέρασμα ότι λίγα στοιχεία σχετικά με την εθνική/εθνοτική προέλευση υπάρχουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι τουλάχιστον «απαίσιο». 

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, πάντως, τη δεκαετία 2009 -2019,  μόνο το 0,24% των καινοτομικών κεφαλαίων διοχετεύθηκαν σε μαύρους επιχειρηματίες, όπως αναφέρεται στο Bloomberg.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή