Με ενισχυμένο τζίρο διατηρεί την ανοδική δυναμική της η αγορά

Με ενισχυμένο τζίρο διατηρεί την ανοδική δυναμική της η αγορά

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα από τα μεγαλύτερα ανοδικά σερί στην ιστορία του σημείωσε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς έκλεισε για 14η συνεχή συνεδρίαση με κέρδη, κάτι που δεν έχει συμβεί από τον Απρίλιο του 1997, έστω και αν δεν κατάφερε να κρατήσει τις 800 μονάδες τις οποίες «έσπασε» στα υψηλά ημέρας. Η νέα… εποχή στην οποία έχει πλέον μπει ο τζίρος δείχνει πως το Χ.Α. έχει ανεβάσει σημαντικά το στάτους του στα επενδυτικά ραντάρ, με τους αγοραστές να επιμένουν νικώντας συνεχώς τους πωλητές και κοιτώντας μακροπρόθεσμα. Οι 800 μονάδες θεωρούνται σημαντικό «οχυρό», οπότε δεν προκαλεί έκπληξη ο… δισταγμός της αγοράς να ξεπεράσει αυτά τα επίπεδα, ενώ ένας νέος θετικός καταλύτης θα μπορούσε να δώσει τα καύσιμα για κάτι τέτοιο. Αυτός ίσως έρθει σήμερα από την ΕΚΤ, καθώς και την Ε.Ε και τις εξελίξεις για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Εν τω μεταξύ, με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες ο κύκλος των εκδόσεων εντόκων γραμματίων από το ελληνικό Δημόσιο για φέτος, με την έκδοση εντόκων 52 εβδομάδων. Η απόδοση στη χθεσινή δημοπρασία διαμορφώθηκε σε ιστορικά χαμηλά και αρνητικά επίπεδα, και στο -0,26%, έναντι 0% στην αντίστοιχη προηγούμενη έκδοση τον Σεπτέμβριο, με τον ΟΔΔΗΧ να αναμένεται να αντλήσει συνολικά 1 δισ. ευρώ. Το γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί να δανείζεται με διάρκεια ενός έτους χωρίς κόστος, αποτελεί άλλη μία ένδειξη της σοβαρής ενίσχυσης της επενδυτικής εμπιστοσύνης παρά το σοκ της πανδημίας.

Στα στατιστικά του Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,61% στις 796,01 μονάδες, ενώ στα υψηλά ημέρας άγγιξε τις 804,58 μονάδες (+1,69%) και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 124,77 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,62% στις 1.906,48 μονάδες, κατά 0,35% και στις 1.072,95 μονάδες ενισχύθηκε η μεσαία κεφαλαιοποίηση, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε νέο άλμα κλείνοντας στο +3,54% και τις 512,40 μονάδες.

Η περιοχή των 800 μονάδων αποτελεί ένα βραχυπρόθεσμο κομβικό επίπεδο, το οποίο ενδέχεται να μην κατακτηθεί άμεσα ενόψει και της λήξης των παραγώγων τριμηνιαίου κύκλου την επόμενη Παρασκευή, εκτιμά η Depolas Investment Services. Για τον λόγο αυτό η μεταβλητότητα αναμένεται να αυξηθεί. Το σημαντικό πάντως είναι, όπως επισημαίνει, ότι οι πιθανότητες υποχώρησης του Γενικού Δείκτη κάτω από την περιοχή των 730 μονάδων πλέον μειώνονται δραστικά, ειδικότερα εάν διασφαλιστεί ότι αποφεύγουμε ένα τρίτο lockdown.

Το πολύ θετικό είναι πως το ισχυρό ράλι της ελληνική αγοράς όχι μόνο δεν έχει φοβίσει τους επενδυτές προκαλώντας ρευστοποιήσεις, αλλά έχει οδηγήσει τους διεθνείς οίκους να συνεχίσουν να «ποντάρουν» στις ελληνικές μετοχές.

Η Jefferies επισημαίνει για μία ακόμη φορά πως το Χ.Α. έχει αξιόλογα περιθώρια ανόδου καθώς θα κεφαλαιοποιήσει τα σημαντικά οφέλη που φέρνουν οι εξελίξεις για τα εμβόλια, στην ελληνική οικονομία. Τo 2021, όπως τονίζει, οι αγορές που έμειναν πίσω φέτος θα βγουν πρώτες και αυτές που υπεραπέδωσαν κατά το τρέχον έτος θα βγουν τελευταίες. Οι ευρωπαϊκές αγορές αποτελούν τις πιο φθηνές διεθνώς και έχουν σημαντικά περιθώρια να ξεχωρίσουν το επόμενο έτος, μεταξύ αυτών και η ελληνική αγορά. Παρά την πανδημία, πολλές ελληνικές μετοχές έχουν αξιοπρεπή επίπεδα ελεύθερων ταμειακών ροών και ανθεκτικούς ισολογισμούς, όπως σημειώνει. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή