Ποια μεγάλα έργα προωθούνται και σε ποιες περιοχές

Ποια μεγάλα έργα προωθούνται και σε ποιες περιοχές

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα νέο έργο, την επέκταση της γραμμής 2 του μετρό προς Ανθούπολη και Ιλιον, ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής. Οπως ανέφερε, το έργο, προϋπολογισμού 350 εκατ., βρίσκεται σε προχωρημένο μελετητικό στάδιο και θα προκηρυχθεί μέσα στο 2021. Ανάμεσα σε άλλα νέα έργα που το υπουργείο επεξεργάζεται αυτή την περίοδο είναι οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού, νέα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης (ύψους 1,2 δισ.) και νέα σιδηροδρομικά έργα (ύψους 3,3 δισ.).

Οσον αφορά τα έργα που πρότεινε το υπουργείο για ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ως πιο εμβληματικά τον Βόρειο Οδικό Αξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), το βόρειο τμήμα του Ε65 (επισημαίνοντας ότι συνδέεται με το κυβερνητικό σχέδιο για την απολιγνιτοποίηση της Δ. Μακεδονίας) και τη γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας. Ειδικά για τον ΒΟΑΚ, υποστήριξε ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα ολοκληρωθούν όλες οι μελέτες, ώστε να κατατεθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης παρέθεσε τους 11 βασικούς τομείς δράσεων που έχει υποβάλει προς χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης. Ως προς τον τομέα της ενέργειας, ο υπουργός ανέφερε το σχέδιο απολιγνιτοποίησης της χώρας (υπενθυμίζοντας ότι έχουν προβλεφθεί 300 εκατ. για αποκαταστάσεις εδαφών μέσω του Ταμείου), τη διασύνδεση Κρήτης και Κυκλάδων (4η φάση) με 600 εκατ., την ηλεκτροκίνηση (400 εκατ.), την επέκταση του «Εξοικονομώ» (3 δισ.). «Στο πλαίσιο του Ταμείου έχουμε δεχθεί προτάσεις για περισσότερα από 10 δισ. σε δάνεια και ένα μεγάλο ποσοστό αφορά έργα ΑΠΕ», σημείωσε. 
Αστικές αναπλάσεις

Οσον αφορά το χαρτοφυλάκιο του περιβάλλοντος, το ΥΠΕΝ έχει αιτηθεί 350 εκατ. για το πρόγραμμα εκπόνησης τοπικών και ειδικών πολεοδομικών σχεδίων, 360 εκατ. για ένα πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων (πιθανότατα σε αυτό θα περιληφθεί και η Διπλή Ανάπλαση) που θα αφορά και την ενίσχυση των διατηρητέων κτιρίων (πρόγραμμα «Διατηρώ»), περίπου 600 εκατ. για έργα διαχείρισης αποβλήτων, 160 εκατ. για υποδομές και δράσεις σε περιοχές Natura και 310 εκατ. για ένα εθνικό σχέδιο αναδασώσεων. Οπως επισήμανε ο υπουργός, τα δύο τελευταία είναι εκείνα με τα οποία ο ίδιος νιώθει συνδεδεμένος συναισθηματικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή