ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μειώθηκε 74,5% ο τζίρος των καταλυμάτων στο γ΄ τρίμηνο του έτους

Μειώθηκε 74,5% ο τζίρος των καταλυμάτων στο γ΄ τρίμηνο του έτους

Σχεδόν 18 φορές πάνω ήταν ο τζίρος στον κλάδο παροχής καταλυμάτων το τρίτο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020, αλλά αυτό δεν στάθηκε αρκετό για να αντισταθμίσει τις απώλειες από το lockdown της άνοιξης. Κανείς, μάλιστα, δεν μπορεί να υπολογίσει το συνολικό μέγεθος της ζημίας από το νέο lockdown, καθώς μετά την πασχαλινή περίοδο που χάθηκε λόγω των μέτρων εγκλεισμού και την υποτονική από πλευράς τουρισμού θερινή περίοδο, τώρα χάνεται και η χριστουγεννιάτικη περίοδος λόγω των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις. Ελαφρώς καλύτερη ήταν μέχρι και τον Σεπτέμβριο η εικόνα στον κλάδο της εστίασης, κλάδος όμως ο οπoίος βρίσκεται σε νέο lockdown εδώ και πάνω από ένα μήνα, ενώ δεν αναμένεται να επαναλειτουργήσει πριν από τις 7 Ιανουαρίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο δείκτης κύκλου εργασιών στον κλάδο παροχής καταλυμάτων αυξήθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020 κατά 1685,6%. Εξέλιξη αναμενόμενη, καθώς στο δεύτερο τρίμηνο ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια δεν λειτουργούσαν, σε αντίθεση με το τρίτο τρίμηνο. Ωστόσο, σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2019 ο δείκτης κύκλου εργασιών στον κλάδο παροχής καταλυμάτων μειώθηκε κατά 74,5%.

Αντιστοίχως, ο δείκτης κύκλου εργασιών στον κλάδο της εστίασης αυξήθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2020 κατά 171,6% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Ωστόσο, σε σύγκριση με τρίτο τρίμηνο του 2019, όταν δηλαδή ο κορωνοϊός δεν είχε εισβάλει στη ζωή μας, κατέγραψε μείωση 37,9%.

Ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στα καταλύματα και στην εστίαση (πρόκειται για σύνθετο δείκτη) αυξήθηκε μεν το τρίτο τρίμηνο του 2020 κατά 345,2% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020, μειώθηκε δε κατά 62,6% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2019.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), μία στις τρεις επιχειρήσεις στον κλάδο κινδυνεύει πλέον με μόνιμο λουκέτο. Το lockdown διαρκείας και το γεγονός ότι είναι μέσα στα Χριστούγεννα, περίοδο κατά την οποία οι επιχειρήσεις του κλάδου πραγματοποιούν περί το 20%-30% του συνολικού τζίρου τους, κάνουν αρκετά βάσιμη την παραπάνω εκτίμηση.