Φοροελαφρύνσεις στις ΗΠΑ για Τζεφ Μπέζος και Ελον Μασκ

Φοροελαφρύνσεις στις ΗΠΑ για Τζεφ Μπέζος και Ελον Μασκ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oσο παράδοξο και εξοργιστικό κι αν ακούγεται, οι δύο πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο, ο Τζεφ Μπέζος και ο Ελον Μασκ, δικαιούνται να εξαιρεθούν από φορολογία βάσει νομοθεσίας που προβλέπει τη στήριξη υποβαθμισμένων και περιθωριακών κοινοτήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Κι αυτό διότι αμφότεροι οι επιχειρηματίες έχουν, ο μεν πρώτος, αεροδιαστημικές εγκαταστάσεις στα σύνορα Τέξας – Μεξικού, ο δε δεύτερος, ανάλογες στην Αλαμπάμα. Είναι, λοιπόν, επιλέξιμοι για φοροελαφρύνσεις, υπό τον όρο πως διατηρούν τις επενδύσεις τους επί δεκαετία στις περιοχές αυτές και ωφελούν τις κοινότητες εκεί.

Οι Ελον Μασκ και Τζεφ Μπέζος, όπως σχετικά αναφέρει σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, έχουν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για σχεδόν δέκα χρόνια με στόχο την κατασκευή και ανάπτυξη κινητήρων και πυραύλων μέσω των ιδιόκτητων διαστημικών εταιρειών τους. Η σχετική προνομιακή πρόβλεψη τέθηκε σε ισχύ το 2018, καθώς οι εγκαταστάσεις των εταιρειών τους εντάχθηκαν σε έναν κατάλογο με χιλιάδες άλλες, που έχουν χαρακτηριστεί ζώνες ειδικών ευκαιριών. Πρόκειται για σχέδιο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προσβλέπει με τη χορήγηση φορολογικών κινήτρων να προσελκύσει επενδύσεις και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας σε φτωχές περιφέρειες.

Τότε, το 2018, η εταιρεία του Μασκ, Space Exploration Technologies, προετοίμαζε τις εγκαταστάσεις για πυραυλική εκτόξευση στα σύνορα της πολιτείας του Τέξας με το Μεξικό, ενώ η αντίστοιχη Blue Origin του Μπέζος είχε κλείσει συμφωνία 200 εκατ. δολαρίων για εργοστάσιο κατασκευής πυραύλων σε ένα ερευνητικό πάρκο στην Αλαμπάμα. Οι εταιρείες είχαν ήδη δεσμευθεί για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και εξασφάλισαν φοροαπαλλαγές σε επίπεδο τοπικής φορολογίας. Αφ’ ης στιγμής εξασφάλισαν φοροελαφρύνσεις, μπορούν πλέον οι δύο μεγιστάνες να αυξάνουν τις επενδύσεις τους αφορολόγητα. Εάν, δε, τις διατηρήσουν για μία δεκαετία, οποιαδήποτε αύξησή τους θα εξαιρείται διά παντός από τους ομοσπονδιακούς φόρους κεφαλαιακών κερδών.

Ούτως ή άλλως, πάντως, τα στοιχήματα των Ελον Mασκ και Τζεφ Μπέζος θα μπορούν να διαψευσθούν με το πέρασμα του χρόνου, αλλά και να τους αποφέρουν μεγάλα κέρδη πέραν των δισεκατομμυρίων δολαρίων, που έχουν εξασφαλίσει από τις συμβάσεις τους με τις αρμόδιες ομοσπονδιακές αρχές. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και η υποχρέωση της εταιρείας Space Exploration του Μασκ να παραδώσει τέσσερις αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τον Νοέμβριο. Μάλιστα, ο ίδιος ο επιχειρηματίας δήλωσε πως εν μέρει μετακόμισε στο Τέξας για να είναι πιο κοντά στις επιχειρήσεις του της Space Εxploration.

Ακόμα ένας βαθύπλουτος θα ευεργετηθεί από τις φορολογικές ελαφρύνσεις στις ΗΠΑ και αυτός είναι ο Βρετανός σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον, ο οποίος, βάσει του Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, βρίσκεται στην 379η θέση. Η εισηγμένη αεροδιαστημική εταιρεία του, η οποία φέρει την επωνυμία Virgin Galactic, έχει εγκαταστάσεις στην Καλιφόρνια και το Νέο Μεξικό, ζώνες ενταγμένες στο πρόγραμμα κινήτρων του Τραμπ.

Το πρόγραμμα έχει δεχθεί δριμεία κριτική από πανεπιστημιακούς, οργανώσεις για τη φορολογική δικαιοσύνη και τοπικές συλλογικότητες, που διατείνονται πως ελάχιστα οφέλη προσφέρει στις φτωχές περιφέρειες, τις οποίες υποθετικά θέλει να συνδράμει. Οσο δε για το γεγονός, πως κρίνονται επιλέξιμοι οι τρεις προαναφερθέντες μεγιστάνες, αποδεικνύει περίτρανα πως στόχο είχε να ωθήσει τις νέες επενδύσεις και όχι να στηρίξει τις ήδη υπάρχουσες στις υποβαθμισμένες περιοχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή