Έρευνα ΚΕΦίΜ: H ένταξη στην Ε.Ε. οδηγεί σε περισσότερη οικονομική ελευθερία

Έρευνα ΚΕΦίΜ: H ένταξη στην Ε.Ε. οδηγεί σε περισσότερη οικονομική ελευθερία

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όσο μία χώρα πλησιάζει στο να γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οικονομική της ελευθερία αυξάνεται, ενώ η αύξηση της οικονομικής ελευθερίας των υπό ένταξη χωρών δεν περιορίζεται μόνο στις ενταξιακές υποχρεώσεις αλλά φαίνεται να αφορά και το ευρύτερο ρυθμιστικό και διοικητικό τους περιβάλλον, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦίΜ).

Κατά το ΚΕΦίΜ, σημαντικότερος παράγοντας αύξησης της οικονομικής ελευθερίας των υπό ένταξη χωρών φαίνεται να είναι το ελεύθερο εμπόριο, κυρίως χάρη στην κατάργηση πολλών μορφών εμποδίων στις εμπορικές συναλλαγές εντός της ενιαίας αγοράς της Ε.Ε. Επιπλέον παράγοντες αύξησης της οικονομικής ελευθερίας είναι η βελτίωση της ρυθμιστικής ποιότητας, η νομισματική σταθερότητα και η συγκράτηση των επιτοκίων, η αποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης και η προστασία των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων.

Η νέα έρευνα του ΚΕΦίΜ με τίτλο «Ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και Οικονομική Ελευθερία» μελετά τον βαθμό επίδρασης των ενταξιακών μεταρρυθμίσεων που ορίζει η Ε.Ε. για τα κράτη μέλη και τις υπό ένταξη χώρες, στην αύξηση ή τη μείωση της οικονομικής ελευθερίας των χωρών που βρέθηκαν σε διαπραγματεύσεις ένταξης στην Ε.Ε. κατά την περίοδο 2000-2017. Η ανάλυση βασίστηκε στα δεδομένα που διαθέτει το Ινστιτούτο Fraser για τον Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας και καλύπτει ένα δείγμα 46 χωρών για ένα διάστημα 18 ετών (2000-2017). Η υπό μελέτη περίοδος χαρακτηρίζεται ως περίοδος της μεγάλης διεύρυνσης, αφού συνολικά 13 νέες χώρες εντάχθηκαν τότε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρόεδρος του ΚΕΦίΜ, Αλέξανδρος Σκούρας, υπογράμμισε σχετικά με τη μελέτη ότι «οι πιο πρόσφατες εξελίξεις στο ευρωπαϊκό επίπεδο, μεταξύ των οποίων το Brexit και η άνοδος του λαϊκισμού, μας κάνουν συχνά να ξεχνάμε τα γερά θεμέλια πάνω στα οποία χτίστηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Θεμέλια που περιλαμβάνουν τη φιλελεύθερη δημοκρατία,  τους ισχυρούς θεσμούς, τη συμμετοχή στο ελεύθερο εμπόριο, την κοινή αγορά, και την οικονομική ανταγωνιστικότητα. Η μελέτη αυτή αναδεικνύει, με σαφήνεια και εμπειρικά δεδομένα, ότι η πολυπόθητη συμμετοχή στο κλαμπ των ισχυρών της Ευρώπης προϋποθέτει την αύξηση της οικονομικής ελευθερίας στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες».

Από την πλευρά του ο κύριος ερευνητής και συγγραφέας της μελέτης, Μάνος Σχίζας, δήλωσε: «Η μελέτη αυτή είναι μια καλή αρχή για όσους θέλουμε έναν πιο τεκμηριωμένο διάλογο σχετικά με τον χαρακτήρα και το μέλλον της Ευρώπης.  Μετά από τις πολλαπλές κρίσεις των τελευταίων 12 ετών, δεν είναι παράλογο να φανταστεί κανείς ότι υπερισχύουν στην Ε.Ε. οι δυνάμεις του προστατευτισμού και του πατερναλισμού όπως ισχυρίζονται (ενίοτε δικαιολογημένα) οι Ευρωσκεπτικιστές. Τα στοιχεία μας λένε το αντίθετο: η ένταξη στην ΕΕ και η ενσωμάτωση του κοινοτικού κεκτημένου δεν μειώνουν την οικονομική ελευθερία, μάλλον βοηθούν στην εμπέδωσή της. Αυτό ισχύει ακόμη κι όταν συγκρίνουμε την τροχιά υπό ένταξη χωρών με αυτήν των πλουσιότερων φιλελεύθερων κρατών εκτός ΕΕ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

Έρευνα ΚΕΦίΜ: «Ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και Οικονομική Ελευθερία»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή