Κατεύθυνση αναζητούν οι διεθνείς αγορές

Κατεύθυνση αναζητούν οι διεθνείς αγορές

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεικτές τάσεις  επικράτησαν χθες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ ανάλογα κινήθηκαν και οι δείκτες στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, καθώς οι επενδυτές εξέταζαν το ενδεχόμενο να ευοδωθούν οι διακομματικές διαπραγματεύσεις για νέα μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έφθασε σε χαμηλά επίπεδα δύο εβδομάδων, αν και στο κλείσιμο περιόρισε τις απώλειες από -1% σε -0,44%, διότι η ΕΚΤ προέβλεψε βραδύτερη ανάκαμψη στην Ευρωζώνη το 2021. Η αποδυνάμωση του δείκτη παρατηρήθηκε, αν και η τράπεζα αποφάσισε να ενισχύσει περαιτέρω τα μέτρα υπέρ της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισαν με άνοδο 0,54% και 0,05% αντίστοιχα, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με -0,33%, στο Μιλάνο ο FTSE MIB με -0,25% και με -0,64% ο IBEX στη Μαδρίτη.

Ο Dow Jones και ο S&P 500 πριν από το κλείσιμο αργά χθες σημείωναν πτώση 0,43% και 0,32% αντίστοιχα, ενώ ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq ενισχυόταν κατά 0,37%. Ο S&P 500 ωστόσο είχε αντισταθμίσει κάποιες από τις αρχικές απώλειές του, όταν ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, και η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, ανέφεραν πρόοδο στις συνομιλίες.

Το μέλλον ενός επιπλέον προγράμματος στήριξης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών στις ΗΠΑ παραμένει αβέβαιο, ενόσω Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί συνεχίζουν τις συνομιλίες – σημειώνεται πως εάν υπάρξει ναυάγιο, εκατομμύρια Αμερικανοί εκτός αγοράς εργασίας θα ξεκινήσουν το 2021 χωρίς το σχετικό επίδομα.

Οι τιμές των μετοχών των ομίλων της υψηλής τεχνολογίας επηρεάστηκαν θετικά από την εισαγωγή της Airbnb στο αμερικανικό χρηματιστήριο, η οποία της απέφερε μια αποτίμηση στα περίπου 100 δισ. δολάρια, ενώ ο κλάδος της ενέργειας ευνοήθηκε από την άνοδο του «μαύρου χρυσού» άνω των 50 δολαρίων το βαρέλι στην αγορά εμπορευμάτων του Λονδίνου, πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας (πετρέλαιο τύπου Βrent).

Το ευρώ ενισχύθηκε χθες ως προς το δολάριο χάρις στην παράταση των μέτρων στήριξης της οικονομίας της Ευρωζώνης που ανακοίνωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος της ΕΚΤ. Το κοινό νόμισμα ανήλθε ως προς το δολάριο κατά 0,3%, στο 1,2118 δολάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή