Διόρθωση στο Χρηματιστήριο μετά το ράλι των 14 ημερών

Διόρθωση στο Χρηματιστήριο μετά το ράλι των 14 ημερών

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υγιή και αναμενόμενη διόρθωση, όπως τη χαρακτηρίζουν εγχώριοι αναλυτές, σημείωσε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να κυριαρχούν, έπειτα από το ισχυρό σερί 14 ανοδικών συνεδριάσεων που κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης. Οπως ήταν λογικό, οι μεγαλύτερες πιέσεις σημειώθηκαν στον τραπεζικό κλάδο, μετά το +100% που κατέγραφε τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, ενώ στο προσκήνιο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν και πολλοί τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Η ταχύτητα αλλά και το μέγεθος της ανόδου, που είχαν φέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα το Χ.Α. μια ανάσα από το, κατά τα άλλα δύσκολο, «στοίχημα» των 800 μονάδων –ένα επίπεδο που έχει να δει η αγορά από τον Φεβρουάριο– ήταν θέμα χρόνου να φέρουν κάποιες ρευστοποιήσεις βραχυπρόθεσμων κερδών, με αφορμή και τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, οι οποίες δεν αποτέλεσαν έκπληξη για τις αγορές και δεν έδωσαν κάτι περισσότερο από αυτό που είχε ήδη αποτιμηθεί. Αυτό φάνηκε και στην αντίδραση της αγοράς ομολόγων, όπου το αρχικό ράλι επιβράδυνε.

Σε καμία περίπτωση ωστόσο το ανοδικό μομέντουμ του Χ.Α. δεν χάθηκε από τις χθεσινές πιέσεις. Οπως άλλωστε επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, αντιθέτως, ανοίγει η πόρτα των ευκαιριών για νέες τοποθετήσεις σε όσους έχασαν το ράλι.

Στα στατιστικά του Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,72% στις 774,32 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κινήθηκε έως και τις 771,13 μονάδες με πτώση 3,13%, και ο τζίρος ανήλθε στα 112,83 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 2,77% στις 1.853,66 μονάδες και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 1,90% στις 1.052,58 μονάδες. Από τα μη τραπεζικά blue chips, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκαν οι Ελλάκτωρ (-5,23%), ΕΧΑΕ (-4,86%), Fourlis (-3,5%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-3,42%) και Βιοχάλκο (-3,17%). Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με «βουτιά» 8,07% στις 471,07 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο -9,29%, την Eurobank στο -6,71%, την Εθνική στο -8,41% και την Πειραιώς στο -8,35%.

Η χθεσινή διορθωτική κίνηση της αγοράς μετά την έντονη ανοδική κίνηση μπορεί να άργησε λίγο, αλλά εν πολλοίς είναι αναμενόμενη και φυσιολογική, σχολιάζει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance. Η εξαέρωση της αγοράς και η δημιουργία νέων τεχνικών στηρίξεων κρίνονται απαραίτητες για τη συγκέντρωση των αναγκαίων δυνάμεων συνέχισης της ανοδικής κίνησης, όπως τονίζει.

Οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ και η επέκταση των προγραμμάτων PEPP και TLTRO, τόσο ποσοτικά όσο και χρονικά, αποδεικνύουν άλλη μία φορά στις αγορές ποιος είναι το πραγματικό αφεντικό στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ταχύτητά της και η αποφασιστικότητά της κρατούν το οικονομικό οικοδόμημα συνεκτικό, σε αντίθεση με τα πολιτικά κέντρα αποφάσεων της Ε.Ε., προσθέτει ο κ. Παπαϊωάννου. Ετσι, οι αποφάσεις αυτές έχουν θετικό αντίκτυπο για όλες τις χώρες, αλλά για την Ελλάδα ακόμη περισσότερο. Συνεπώς, παρά τη χθεσινή έντονη διόρθωση, η μακροπρόθεσμη ανοδική τάση απέχει πολύ από το να απειληθεί. Η διορθωτική κίνηση αποτελεί ευκαιρία επανατοποθετήσεων για όσους πούλησαν ή δεν επιβιβάστηκαν στο πρώτο ανοδικό κύμα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή