ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ισχύ τον Απρίλιο εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών

Σε ισχύ τον Απρίλιο εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών

Στις αρχές Απριλίου αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που προβλέπεται στον νέο κώδικα φερεγγυότητας και παροχής δεύτερης ευκαιρίας, δηλαδή στον νέο πτωχευτικό νόμο.

Ο νόμος τίθεται σε ισχύ από τις αρχές του 2021 και ένα από τα βασικά εργαλεία που εισάγει για την πρόληψη της πτώχευσης είναι η δυνατότητα εξωδικαστικής ρύθμισης των οφειλών που έχει ένα νοικοκυριό ή μια επιχείρηση τόσο προς τις τράπεζες όσο και προς το Δημόσιο, δηλαδή την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Ακη Σκέρτσο και με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης, ο υπουργός Οικονομικών επέμεινε στην άμεση εφαρμογή του νόμου, απορρίπτοντας την πρόταση που διατυπώθηκε για παράταση ενεργοποίησης της διαδικασίας μετά το καλοκαίρι.

Η ενεργοποίηση της εξωδικαστικής διαδικασίας προϋποθέτει τη δημιουργία ειδικής πλατφόρμας, η οποία θα διασυνδεθεί με τις τράπεζες και στην οποία θα μπορούν όσες επιχειρήσεις ή νοικοκυριά αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των οφειλών τους να αιτούνται τη ρύθμισή τους ηλεκτρονικά. Από την πλευρά της κυβέρνησης θεωρούν ότι η δυνατότητα αυτή θα λειτουργήσει ως βαλβίδα αποσυμπίεσης για τα χρέη που θα δημιουργηθούν λόγω της ύφεσης στην οικονομία.

Στο πλαίσιο της ρύθμισης των χρεών, το Δημόσιο και οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης μπορούν να διαγράψουν τμήμα της οφειλής, είτε πρόκειται για πρόστιμα και προσαυξήσεις είτε ακόμη και για κεφάλαιο, δηλαδή βασική οφειλή. Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης των χρεών προς το Δημόσιο σε έως και 240 δόσεις –από 120 που προβλέπονται σήμερα–, με την προϋπόθεση ότι τα χρέη δεν υπερβαίνουν το 1,5 εκατ. ευρώ.

Ο μηχανισμός εκκινεί με αίτηση του οφειλέτη ή έπειτα από πρόσκληση των πιστωτών. Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και σε αυτή ο δανειολήπτης «αποκαλύπτει» το σύνολο των εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων του μέσω της άρσης του φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου. Πρόσθετη ασφαλιστική δικλίδα είναι ότι, εκτός από την πλήρη περιγραφή της οικονομικής του κατάστασης, ο οφειλέτης θα πρέπει να δηλώσει και κάθε μεταβίβαση ή επιβάρυνση περιουσιακού στοιχείου του κατά την τελευταία πενταετία.

Οι πιστωτές, δηλαδή οι τράπεζες, καταθέτουν προς τον οφειλέτη πρόταση ρύθμισης και εφόσον η πρόταση γίνει αποδεκτή από τον οφειλέτη και την πλειοψηφία των πιστωτών, υπογράφεται σύμβαση αναδιάρθρωσης. Η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός αυστηρής προθεσμίας δύο μηνών από την ημέρα υποβολής της αίτησης, αλλιώς θεωρείται άκαρπη.