ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μία δεσμευτική προσφορά για την Εγνατία

Μία δεσμευτική προσφορά για την Εγνατία

Μία δεσμευτική προσφορά για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού και των τριών κάθετων οδικών αξόνων της, παρέλαβε σήμερα το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). 

Η προσφορά, συγκεκριμένα, υποβλήθηκε από την κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – EGIS PROJECTS S.A.

Το ΤΑΙΠΕΔ, όπως ενημέρωσε, δεν πρόκειται να προβεί στην αποσφράγιση της Δεσμευτικής Προσφοράς, μέχρι ότου συζητηθούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων από τους προεπιλεγέντες επενδυτές (α’ φάση) ROADIS Transportation Holding S.L.U. – ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. και VINCI HIGHWAYS S.A.S – VINCI CONCESIONES S.A.S – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. 

Η συζήτηση των παραπάνω αιτήσεων έχει οριστεί για την 21η Δεκεμβρίου του 2020.

Η Εγνατία Οδός είναι οδικός άξονας, μήκους 658 χιλιομέτρων, με πλήρη έλεγχο προσβάσεων και διαχωρισμένο οδόστρωμα, ο οποίος έχει ήδη κατασκευαστεί και βρίσκεται σε λειτουργία. Εκτείνεται από την Ηγουμενίτσα (βορειοδυτική ακτή της Ελλάδας) έως τους Κήπους Έβρου (στον συνοριακό σταθμό με την Τουρκία).

Οι τρεις κάθετοι οδικοί άξονες, συνολικού μήκους 225 χιλιομέτρων, αποτελούν συνδέσεις της Εγνατίας Οδού με τις γειτονικές χώρες (σ.σ. Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία).

Η σύμβαση παραχώρησης αφορά την χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Εγνατίας Οδού και των τριών καθέτων οδικών αξόνων για χρονική περίοδο κατ’ ανώτατο όριο έως 40 έτη.

Πηγή: moneyreview.gr