Παρά τα μέτρα στήριξης χάθηκαν 29.933 θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο

Παρά τα μέτρα στήριξης χάθηκαν 29.933 θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι απολύσεις που επικράτησαν κατά τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου, πριν από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για καθολικό lockdown, ήταν αρκετές για να διαμορφώσουν αρνητικά το ισοζύγιο στην αγορά εργασίας, τον προηγούμενο μήνα. Ετσι, σύμφωνα και με το σύστημα «Εργάνη», χάθηκαν 29.933 θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο, με την επίδραση της πανδημίας και των συνεπειών της, όσον αφορά τα μέτρα αντιμετώπισης της εξάπλωσής της, να είναι καταλυτική. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι προσλήψεις περιορίστηκαν σε 119.575, λιγότερες κατά 89.008 σε σχέση με τις 208.583 πέρυσι. Αντίστοιχα, οι απολύσεις έφτασαν τις 149.508, περιορισμένες κατά 89.634 συγκριτικά με τις 239.142 που είχαν καταγραφεί πέρυσι τον ίδιο μήνα. Μάλιστα, από την 1η Νοεμβρίου έως και τις 5 Νοεμβρίου, πριν δηλαδή από τις επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις για το δεύτερο καθολικό lockdown, επικράτησαν οι απολύσεις με το ισοζύγιο τις πρώτες αυτές 5 ημέρες του μήνα να είναι στο -40.799. Ακολούθησαν τα νέα περιοριστικά μέτρα και οι απολύσεις περιορίστηκαν, καθώς τα περισσότερα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων περιλαμβάνουν ρήτρα διατήρησης της απασχόλησης.  

Να σημειωθεί ότι ο Νοέμβριος είναι παραδοσιακά ένας «αρνητικός» μήνας για την απασχόληση, καθώς από το 2000 και μετά, καταγράφεται κάθε χρόνο αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων, κυρίως λόγω της θερινής τουριστικής περιόδου, που καταγράφεται πάντα τον συγκεκριμένο μήνα. Στα θετικά στοιχεία του Νοεμβρίου συγκαταλέγεται το γεγονός ότι αν και δραματικά περιορισμένες, οι περισσότερες προσλήψεις που πραγματοποιήθηκαν, ήταν πλήρους απασχόλησης. Συγκεκριμένα, το 58,93% των νέων προσλήψεων κατά τον συγκεκριμένο μήνα (70.470) ήταν πλήρους απασχόλησης, ενώ το 35,8% ήταν μερικής απασχόλησης (42.802) και το 5,27% ήταν εκ περιτροπής εργασίας (6.303).

Σε επίπεδο ηλικιακής ομάδας, οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφηκαν στην κατηγορία 45-64 ετών (-14.779) και έπεται η κατηγορία 30-44 ετών (-11.658).

Οι περισσότερες απώλειες θέσεων εργασίας (-31.766) καταγράφηκαν στα καταλύματα και ακολουθούν οι υπηρεσίες εστίασης (-8.994). Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Νοεμβρίου, επισήμανε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης έχουν φέρει αποτέλεσμα περιορίζοντας τα προβλήματα της πανδημίας. Πρόσθεσε δε ότι μέσα σε περιβάλλον μεγάλης αβεβαιότητας και με πρωτόγνωρες υγειονομικές συνθήκες η κυβέρνηση έμεινε προσηλωμένη πρωτίστως στην προστασία των αδυνάμων, των εργαζομένων, των ανέργων, ολόκληρης της αγοράς εργασίας και στη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή