Η επανάσταση των καινούργιων εφαρμογών

Η επανάσταση των καινούργιων εφαρμογών

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πανίσχυρα ηλεκτρικά δίκτυα ήταν απαραίτητα για την πραγματοποίηση των προηγούμενων Βιομηχανικών Επαναστάσεων. Το 5G, ένα δίκτυο πληροφορίας πολλές φορές πιο γρήγορο από το υπάρχον, θα επιτρέψει τη λειτουργία εφαρμογών που θα μας αλλάξουν ριζικά τη ζωή μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.  

Το 5G θα είναι μια πανταχού παρούσα λεωφόρος μεγάλων ταχυτήτων και χωρητικότητας που αποκτά όμως αξία σε συνάρτηση με τις πολύ προηγμένες συσκευές και λογισμικό που θα την καταλαμβάνουν και το συνεχώς αυξανόμενο υπολογιστικό νέφος που θα την περιβάλλει.  

Για να κατανοήσει κανείς καλύτερα τη σημασία του 5G, ας σκεφθεί πώς θα είχαμε βιώσει αυτή την πανδημία με δουλειά εξ αποστάσεως, συνεχείς βιντεοκλήσεις και ανταλλαγές αρχείων στο cloud,  αν είχε συμβεί το 2004. Το τότε δίκτυο 3G (όταν έπιανε), οι συσκευές και το λογισμικό της εποχής και η απουσία του cloud μάλλον θα μας ακινητοποιούσαν πλήρως. Κάπως έτσι θα θυμόμαστε και την εποχή του 4G σε λίγα χρόνια. 

Τα παιδιά μου σίγουρα θα ενθουσιαστούν όταν τα τεστ ταχύτητας δικτύου που κάνουν εμμονικά ξαφνικά γράψουν χιλιάδες Mbps. Η σημασία του 5G δεν περιορίζεται όμως στο πόσο καλύτερα θα παίζει FIFA στο Playstation ο γιος μου, πόσο απρόσκοπτα θα βλέπουμε YouΤube ή πως δεν θα υπάρχει ποτέ διακοπή στα video calls μας.

Πολύ πιο σημαντικές αλλαγές θα δούμε σε τομείς όπως η Υγεία, οι μεταφορές, η λειτουργία των πόλεων, κτιρίων και σπιτιών, το περιβάλλον και η παραγωγή. Οι εφαρμογές αυτές απαιτούν το αδιάκοπο, γρήγορο, ασφαλές και λιγότερο ενεργοβόρο δίκτυο που προσφέρει το 5G. 

Ενα από τα πιο σημαντικά παραδείγματα για τις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας, είναι ο μετασχηματισμός της διαχείρισης της υγείας μας.   
Το 5G θα επιτρέψει σε συνδυασμό με έξυπνα ρολόγια και άλλα συνδεδεμένα εργαλεία την αποστολή και επεξεργασία τεράστιου όγκου δεδομένων σε πραγματικό χρόνο για τη συνεχή παρακολούθηση της υγείας μας με προληπτικές παρεμβάσεις και τη σωστή παροχή φαρμάκων (και διακοπή των αναποτελεσματικών). Το πιθανότερο είναι πως η αδιάλειπτη παρακολούθηση των δεικτών μας μαζί με τα γενετικά μας δεδομένα (όπως συμβαίνει ήδη σε χώρες όπως η Εσθονία) θα μετατρέψουν σταδιακά τα συστήματα υγείας σε προληπτικά από παρεμβατικά όπως είναι σήμερα. Η Ελλάδα μπορεί να στοχεύσει στον μετασχηματισμό του συστήματος υγείας της σαν μία από τις πρώτες και βασικές εφαρμογές εκμετάλλευσης του νέου δικτύου 5G. Κάθε τεχνολογική πρόοδος γίνεται επανάσταση μόνο όταν βελτιώσει ριζικά τη ζωή πολλών ανθρώπων. Αλλιώς παραμένει ένα ακρωνύμιο που γρήγορα ξεχνιέται.       
 
* Ο κ. Μάρκος Βερέμης είναι πρόεδρος της εταιρείας Upstream και εταίρος στο επενδυτικό κεφάλαιο Big Pi Ventures.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή