Έργο στο Κουβέιτ ανέλαβε ο ΔΕΣΦΑ

Έργο στο Κουβέιτ ανέλαβε ο ΔΕΣΦΑ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη διεθνή σκηνή εισέρχεται δυναμικά ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) αναλαμβάνοντας τη λειτουργία και συντήρηση ενός νέου σταθμού υγροποιημένου σταθμού φυσικού αερίου (LNG), που κατασκευάζεται στο Κουβέιτ και εκτιμάται πως θα λειτουργήσει το 2021. 

Ο ΔΕΣΦΑ επικράτησε μεταξύ ακόμη έξι μεγάλων εταιρειών της short list της εταιρείας KIPIC, θυγατρικής της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Κουβέιτ, για την ανάθεση της διαχείρισης και συντήρησης του μεγάλου τερματικού σταθμού LNG που κατασκευάζεται στο Αλ Ζουρ, 90 χιλιόμετρα από την πόλη του Κουβέιτ. 

Ο τερματικός σταθμός LNGI αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG παγκοσμίως, με οκτώ δεξαμενές αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου, κάθε μία εκ των οποίων έχει χωρητικότητα 225.000 κυβικά μέτρα. Σύμφωνα με την κουβεϊτιανή KIPIC, σκοπός του έργου είναι να εξυπηρετήσει τους βιομηχανικούς καταναλωτές φυσικού αερίου, αλλά και να καλύψει τις όλο και μεγαλύτερες ανάγκες της χώρας για καθαρότερο καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΔΕΣΦΑ, το συμβόλαιο με την ΚΙPIC έχει διάρκεια τουλάχιστον πέντε χρόνων και ανατέθηκε στον ΔΕΣΦΑ έπειτα από την ολοκλήρωση της δεύτερης και τελευταίας φάσης του σχετικού διαγωνισμού, αυτής των τεχνικών αξιολογήσεων και των συζητήσεων του συμβολαίου. Αποφασιστικά στην ανάληψη του έργου, όπως επισημαίνει η εταιρεία, συνέβαλε η υψηλή εξειδίκευση και τεχνογνωσία του ΔΕΣΦΑ και των μετόχων του Snam και Enagas, που θα παρέχουν από κοινού τις υπηρεσίες τους, αλλά και η εμπειρία που έχει αποκομίσει ο ΔΕΣΦΑ από τη διαχείριση του ελληνικού συστήματος μεταφοράς και του τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα. 

«Η ανάληψη του έργου για την παροχή υπηρεσιών λειτουργίας και συντήρησης του τερματικού LNG της KIPIC από τον ΔΕΣΦΑ αποτελεί ενσάρκωση της στρατηγικής απόφασης της εταιρείας για συμμετοχή σε περισσότερα διεθνή έργα. Με αυτή την εξέλιξη, ο ΔΕΣΦΑ αποκτά παρουσία στο αραβικό περιβάλλον και, μάλιστα, σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά πρότζεκτ της περιοχής, το οποίο θα αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη, αλλά και κορυφαία τεχνική εμπειρία στον οργανισμό. Ετσι, το έργο έρχεται να συμβάλει αποφασιστικά στην εδραίωση του ΔΕΣΦΑ ως μιας υψηλά ανταγωνίσιμης δύναμης σε διεθνές επίπεδο, όχι μόνο στον τομέα της μεταφοράς αλλά και στη διαχείριση υποδομών φυσικού αερίου», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Νικόλα Μπατιλάνα. 

Το έργο αυτό αποτελεί άλλη μία δραστηριότητα του ΔΕΣΦΑ η οποία καθιστά την Ελλάδα μια ολοένα και πιο υπολογίσιμη ενεργειακή δύναμη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως είναι και η συμμετοχή της εταιρείας στο FSRU της Αλεξανδρούπολης, μια επένδυση που μετατρέπει την Ελλάδα σε κόμβο φυσικού αερίου για τα Βαλκάνια, σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο ΔΕΣΦΑ, ο οποίος πέραν της συμμετοχής του στο FSRU Αλεξανδρούπολης ενδιαφέρεται και για την υπόγεια αποθήκη Καβάλας και αναμένει τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για να δηλώσει συμμετοχή. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή