«Ναι» σε ΑΜΚ, αλλά με νέα διοίκηση στην «Ελλάκτωρ», λένε οι Ολλανδοί

«Ναι» σε ΑΜΚ, αλλά με νέα διοίκηση στην «Ελλάκτωρ», λένε οι Ολλανδοί

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις δικές της κινήσεις ετοιμάζει η Reggeborgh Invest ως απάντηση στην κίνηση της διοίκησης των αδελφών Καλλιτσάντση να συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση για την 7η Ιανουαρίου, θέτοντας στην ημερήσια διάταξη όχι μόνο την αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου, όπως έχει ζητήσει ήδη από την 3η Δεκεμβρίου η πλευρά των Ολλανδών, αλλά και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, την προσεχή εβδομάδα η Reggeborgh Invest θα ανακοινώσει τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν το νέο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο θα προταθεί στους μετόχους της έκτακτης γενικής συνέλευσης. Μάλιστα, η πιθανότητα τα μέλη να είναι αποκλειστικά Ελληνες συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες, καθώς πρόθεση των νέων επενδυτών και μεγαλομετόχων είναι να παρουσιάσουν μια εικόνα ανάλογη εκείνης που έχει καταγραφεί και κατά την απόκτηση του 31,2% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς διοικητικούς «κραδασμούς».

Στο ζήτημα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κατά το ποσό των 50 εκατ. ευρώ, που τέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης από τη διοίκηση Καλλιτσάντση, πηγές που πρόσκεινται στην πλευρά της Reggeborgh Invest τονίζουν ότι, παρότι είναι απαραίτητη και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να δρομολογηθεί από μια διοίκηση η οποία δεν έχει την εμπιστοσύνη τους, ως μέτοχοι του 10,3% και δυνητικά του 22,9% του ομίλου (εφόσον ασκηθεί το δικαίωμα προαίρεσης για τις μετοχές που σήμερα ελέγχει ο κ. Λεωνίδας Μπόμπολας). Εν τω μεταξύ, λίγο πριν από το χθεσινό κλείσιμο του Χρηματιστηρίου, πέρασε ένα ακόμα πακέτο για το 5% της «Ελλάκτωρ», με τιμή 1,37 ευρώ/μετοχή, ή 14,65 εκατ. ευρώ. Κατά πληροφορίες πωλητής είναι η Farallon με άγνωστο μέχρι στιγμής αγοραστή  και πάντως όχι τη Reggeborgh

Κατά τη Reggeborgh Invest, η κίνηση της διοίκησης Καλλιτσάντση αποτελεί ένα «πυροτέχνημα» και σημειώνεται ότι ενέχει αντιφάσεις, καθώς από τη μία πλευρά ο κ. Αν. Καλλιτσάντσης εμφανίζεται να λειτουργεί ως διευθύνων σύμβουλος και θεματοφύλακας των συμφερόντων της εταιρείας και των μετόχων και από την άλλη ανοίγει θέμα αύξησης μετοχικού κεφαλαίου από ένα διοικητικό συμβούλιο που ο ίδιος γνωρίζει ότι τελεί υπό αντικατάσταση. Προσθέτουν, μάλιστα, ότι θα πρέπει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου να δρομολογηθεί από το νέο διοικητικό συμβούλιο που θα προκύψει από τη γενική συνέλευση. Παράλληλα τονίζεται ότι δεν αποκλείεται τελικά το ύψος της αύξησης κεφαλαίου να είναι αρκετά υψηλότερο, ενώ η Reggeborgh Invest δεσμεύεται πως, όταν αυτή αποφασιστεί, θα διασφαλίσει ότι θα καλυφθεί σε ποσοστό 100% (θα καλύψει, δηλαδή, και τυχόν αδιάθετες μετοχές).

Εν τω μεταξύ, η πρωτοβουλία Growth4Ellaktor που ανακοίνωσε την Πέμπτη η διοίκηση Καλλιτσάντση, παρότι εμφανίζεται ως συνέχεια της ανάλογης κίνησης προ διετίας, δεν είναι σαφές αν τυγχάνει και της αντίστοιχης υποστήριξης από την πλευρά των μετόχων, που ενδεχομένως θα ήθελαν να αντιπαρατεθούν με τη Reggeborgh Invest για τον έλεγχο του ομίλου. Μέχρι στιγμής, παρότι οι φήμες για ενδιαφέρον και διαπραγματεύσεις των εφοπλιστών κ. Καϋμενάκη και Μπάκου δεν έχουν διαψευστεί, δεν έχει παρουσιαστεί και κάποια δημόσια εκδήλωση ενδιαφέροντος ή πρωτοβουλία που να επιβεβαιώνει ότι όντως υπάρχει «αντίπαλο δέος».
Σημειωτέον ότι σχεδόν όλες οι μετοχές της «Ελλάκτωρ» που πωλούνται κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων έχουν έναν μόνο αγοραστή, τη Reggeborgh Invest. Η τελευταία εμφανίζεται να ελέγχει ένα ποσοστό που μπορεί και να ξεπερνάει το 35%, όπως τουλάχιστον διαρρέει η πλευρά των Ολλανδών, υπολογίζοντας και ποσοστά που ελέγχονται από «φίλα προσκείμενες» δυνάμεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή