ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Xρ. Σταϊκούρας: Ισχυρή ανάκαμψη το 2021 ότι κι αν λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Xρ. Σταϊκούρας: Ισχυρή ανάκαμψη το 2021 ότι κι αν λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ευθεία επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τις επικρίσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών, με παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό στη Βουλή. Όπως τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας η ισχυρή ανάκαμψη της Ελλάδας είναι προδιαγεγραμμένη από όλες τις ελληνικές και διεθνείς μελέτες -42 τον αριθμό-, ωστόσο όπως τόνισε το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ προτάσσει τη αυτή του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (δίνει τις χαμηλότερες εκτιμήσεις μόλις 0,9%), διότι «επενδύει στην καταστροφή της χώρας».

«Καταθέτω τις εκτιμήσεις 42 διεθνών οργανισμών, οίκων αξιολόγησης, τραπεζών, κέντρων μελετών κά από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που με βάση σημερινά δεδομένα, λένε ότι η Ελλάδα θα τρέξει με ύφεση 8,9% το 2020 (εμείς υποστηρίζουμε 10,5%) και με ανάπτυξη 4,1% το 2021. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», είπε ο κ. Σταϊκούρας «θεωρεί ότι η Ελλάδα θα τρέξει το 2021 με +5%, το ΔΝΤ με +5,7%, το “Focus Economics Consensus” με +4,5%, ενώ έχουμε και τις αναλύσεις του ΣΕΤΕ, των τραπεζών, των πάντων.

Απευθυνόμενος σε όσους από την αντιπολίτευση αμφισβητούν τις προβλέψεις της κυβέρνησης, ανέφερε ότι από όλους τους φορείς που υποστηρίζουν ότι η ανάπτυξη θα είναι ισχυρή το 2021, της τάξης 4-5%, υπάρχει ένας, ο ΟΟΣΑ, που υποστηρίζει ότι θα είναι μόλις 0,9%. Κι εσείς μιλάτε μόνο για αυτή τη μελέτη “γιατί επενδύετε στην καταστροφή της χώρας» υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας 

«Επικαλείστε την έκθεση του ΟΟΣΑ κάνοντας το ίδιο λάθος που είχατε κάνει τον Απρίλιο όταν ο οργανισμός έλεγε ότι η πτώση της οικονομικής δραστηριότητας της Ελλάδας θα είναι 35% και το άλλαξε» προσέθεσε.

«Έρχονται και επανέρχονται χωρίς να καταθέτουν ποσοτικά στοιχεία και χρησιμοποιούν φρασεολογία ότι το οικονομικό επιτελείο είναι αφελείς επικίνδυνοι, είπε ο υπουργός προσθέτοντας ότι καταθέτει πρόσθετα στοιχεία μπας και κάποια στιγμή τα πάρετε από τα πρακτικά και τα διαβάσετε».

Επίσης, στις επικρίσεις για συνεχείς αλλαγές των προβλέψεων της κυβέρνησης, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «οι αλλαγές στις προβλέψεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο είναι συνεχείς. Μόνο η ελληνική κυβέρνηση έχει αλλάξει εκτιμήσεις από τον Απρίλιο; Δεν έχετε δει τι έχει γίνει με τις προβλέψεις της ΕΚΤ, της Επιτροπής, της ισπανικής κυβέρνησης; Τον Μάρτιο, όλοι αυτοί υποστήριζαν ότι η Ευρώπη θα έχει ανάπτυξη. Δείτε τον σχετικό πίνακα και πείτε μου μια χώρα που να μην έχει μεταβάλει τις εκτιμήσεις της από τον περασμένο Απρίλιο» παρατήρησε ο κ. Σταϊκούρας. Κάλεσε επίσης την αξιωματική αντιπολίτευση εάν «δεν σας αρέσουν οι εκτιμήσεις των χωρών, διαβάστε τουλάχιστον την έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή, ο επικεφαλής της οποίας ήταν πολύ κοντά σε εσάς. Η έκθεση του Μαΐου υποστήριζε ότι η Ελλάδα θα έχει ανάπτυξη 2%, στη συνέχεια έλεγε ότι, ανάλογα με τα σενάρια, η ύφεση το 2020 θα μπορούσε να είναι από 4% μέχρι 9,5%». 

Πηγή: moneyreview.gr