Διατηρείται το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές

Διατηρείται το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκαν χθες τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς καλλιέργησε κλίμα αισιοδοξίας η απόφαση του Λονδίνου και της Ε.Ε. να δώσουν παράταση στις συνομιλίες για τη σύναψη διμερούς εμπορικής συμφωνίας για τη μετά Brexit εποχή. 

Το θετικό κλίμα ενίσχυσε, άλλωστε, περαιτέρω η προσδοκία για το τέλος της πανδημίας καθώς οι ΗΠΑ αρχίζουν τάχιστα τον εμβολιασμό των πολιτών τους με το εμβόλιο της Pfizer-BioNtech, μετά τη Βρετανία που άρχισε τον μαζικό εμβολιασμό την περασμένη εβδομάδα. 

Με τις ευρωπαϊκές τράπεζες να σημειώνουν τα μεγαλύτερα κέρδη, ο πανευρωπαϊκός δείκτης EuroStoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,4%. Είχε προηγηθεί συνεχής άνοδός του επί πέντε συναπτές εβδομάδες, την οποία διέκοψε η υποχώρηση κατά 1% την περασμένη εβδομάδα.

Μικρές απώλειες σημείωσε, εξάλλου, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου καθώς η είδηση της παράτασης που δόθηκε στις συνομιλίες έδωσε ώθηση στη στερλίνα. Δεδομένου ότι το χρηματιστήριο του Λονδίνου έχει μέλη κυρίως εξαγωγικές επιχειρήσεις, η άνοδος της στερλίνας πίεσε τον δείκτη, που έκλεισε με ελαφρά υποχώρηση 0,23%. Συνηγόρησε, άλλωστε, και η πτώση της μετοχής της AstraZeneca, αφού προκάλεσε προβληματισμό μεταξύ επενδυτών η απόφασή της να εξαγοράσει την Alexion Pharmaceuticals έναντι 39 δισ. δολαρίων.

Στη Γερμανία, ωστόσο, η δυσοίωνη είδηση πως η χώρα επιστρέφει σε πλήρη αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας δεν προκάλεσε υποχώρηση των μετοχών. Εδωσε αντιθέτως ώθηση στις μετοχές εταιρειών με προϊόντα κατάλληλα για την καλύτερη παραμονή στο σπίτι, με αποτέλεσμα να κλείσει ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης με  κέρδη 0,83%. Ειδικότερα, μάλιστα, οι μετοχές της εταιρείας λιανικού εμπορίου Zalando και της εταιρείας κατ’ οίκον παράδοσης Delivery Hero σημείωσαν σημαντικά κέρδη κλείνοντας με άνοδο 6,78% και 4,7% αντιστοίχως.

Σύμφωνα, πάντως, με στρατηγικούς αναλυτές της Deutsche Bank, η απόφαση να κλείσουν όλα τα καταστήματα στη Γερμανία μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, προκειμένου να ανακοπεί η μετάδοση της πανδημίας, «βραχυπρόθεσμα θα αποτελέσει πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα και στην εμπιστοσύνη, έστω και αν πρόκειται να περιοριστεί η ζημία επειδή ο κόσμος γνωρίζει ότι σύντομα θα έρθει το εμβόλιο».

Στις ΗΠΑ, ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδιζε χθες το βράδυ 0,14% και ο S&P 500 σημείωνε άνοδο 0,17%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή