Σε λιγότερο από μία ώρα έκλεισε το «Εξοικονομώ» για την Περιφέρεια Αττικής

Σε λιγότερο από μία ώρα έκλεισε το «Εξοικονομώ» για την Περιφέρεια Αττικής

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε λιγότερο από μία ώρα έκλεισε η πλατφόρμα του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» στην Περιφέρεια Αττικής, όπου υποβλήθηκαν συνολικά 17.673 αιτήσεις. 

Ενδεικτικό του υψηλού ενδιαφέροντος είναι ότι μέσα στα πρώτα πέντε λεπτά από την έναρξη της λειτουργίας της πλατφόρμας υποβλήθηκαν περί τις 10.000 αιτήσεις. Από το σύνολο των αιτήσεων εγκρίθηκαν οι 8.702, δεσμεύοντας το ποσό που είχε προϋπολογιστεί, ύψους 144,8 εκατ. ευρώ. 

Η μέση επιχορήγηση ανά εγκριθείσα αίτηση είναι της τάξης των 16.600 ευρώ. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με ανακοίνωσή του ενημερώνει ότι χθες καταγράφηκαν μικρές καθυστερήσεις στο σύστημα του Building Cert, που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στο ότι πολλοί ενδιαφερόμενοι σπεύδουν τελευταία στιγμή να εκδώσουν πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ) ή να τροποποιήσουν ήδη υφιστάμενο. Επέστησε επίσης την ιδιαίτερη προσοχή των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα στην πρόταση παρεμβάσεων, οι οποίες θα πρέπει να καταχωρισθούν αυτούσιες όπως αναγράφονται στο έντυπο πρότασης παρεμβάσεων (Παράρτημα ΙΙΙ) και σε συμφωνία με το σενάριο εξοικονόμησης ενέργειας στο πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης. Οι διευκρινίσεις κρίθηκαν απαραίτητες από το ΥΠΕΝ καθώς κατά την πρώτη μέρα λειτουργίας της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων σε Ηπειρο και Ιόνια Νησιά διαπιστώθηκαν ασυμφωνίες στις αιτήσεις. 

Το υπουργείο υπενθυμίζει στους ενδιαφερομένους ότι στον οδηγό του προγράμματος αναφέρεται ρητώς ότι «οι αιτούντες φέρουν την ευθύνη της εμπρόθεσμης, πλήρους, ορθής και αληθούς συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής τους αίτησης καθώς και της ανάρτησης των ορθών δικαιολογητικών». Η ανακρίβεια των στοιχείων που δηλώνονται καθώς και των δικαιολογητικών που αναρτώνται στην αίτηση επισύρει τις προβλεπόμενες για το πρόγραμμα κυρώσεις, επισημαίνει το υπουργείο και ξεκαθαρίζει ότι «η μη ορθή καταχώριση των στοιχείων της πρότασης παρεμβάσεων σε υποβληθείσες αιτήσεις θα οδηγεί σε ακύρωση/απένταξή τους ή και στην επιβολή κυρώσεων».

«Το τεράστιο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για το “Εξοικονομώ – Αυτονομώ” στην Περιφέρεια Αττικής, δικαιώνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την επιλογή του να ξεκινήσει το πρόγραμμα στην παρούσα συγκυρία», τόνισε η γ.γ. Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, σημειώνοντας ότι είναι μόνο το πρώτο από τα αντίστοιχα προγράμματα που θα «τρέξουν» το 2021 και τα επόμενα χρόνια με εξίσου –αν όχι και μεγαλύτερο– προϋπολογισμό. 

Η πλατφόρμα του προγράμματος θα ανοίξει αύριο στις 10 π.μ. για τις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή