Στα 11,8 εκατ. τα καθαρά κέρδη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Στα 11,8 εκατ. τα καθαρά κέρδη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κινητήριο μοχλό όχι μόνο των λειτουργικών κερδών, αλλά ακόμα και του τζίρου του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τείνει να εξελιχθεί φέτος ο τομέας της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ. Κατά το φετινό εννιάμηνο, ο συγκεκριμένος τομέας κατόρθωσε να «ψαλιδίσει» σημαντικά την απόσταση από τον τομέα της κατασκευής, που ανέκαθεν αποτελούσε το «βαρύ χαρτί» του ομίλου. Ο λόγος είναι ασφαλώς η επίδραση της πανδημίας στον κατασκευαστικό κλάδο και οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση σειράς διαγωνισμών για νέα μεγάλα έργα, μια συγκυρία η οποία θεωρείται πρόσκαιρη.

Ετσι, ο κύκλος εργασιών του κλάδου των ΑΠΕ ανήλθε σε 203 εκατ. ευρώ, έναντι 169,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, σημειώνοντας άνοδο κατά 20%. Την ίδια περίοδο, ο τομέας των κατασκευών κατέγραψε πτώση του τζίρου κατά 25,7% στο φετινό εννεάμηνο, υποχωρώντας σε 367 εκατ. ευρώ, από 494 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι. Αυτός ήταν και ο λόγος που, εντέλει, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για το φετινό εννιάμηνο διαμορφώθηκε σε 723,3 εκατ. ευρώ, από 837,9 εκατ. ευρώ πέρυσι, υποχωρώντας μόνο κατά 13,6%.

Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας περιορίστηκαν σε 11,8 εκατ. ευρώ, από 29,7 εκατ. ευρώ το περυσινό εννιάμηνο, κυρίως λόγω των αποτιμήσεων των δευτερογενών παραγώγων και από τις αυξημένες πληρωμές χρηματοοικονομικού κόστους του λειτουργικού τομέα της ενέργειας στις ΗΠΑ. Η δε λειτουργική κερδοφορία EBITDA ενισχύθηκε κατά 16,5% σε 79,6 εκατ. ευρώ, από 68,3 εκατ. ευρώ το περυσινό εννεάμηνο.

Ειδικά, σε ό,τι αφορά τον τομέα των κατασκευών, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο διαμορφώνεται σήμερα σε 1,52 δισ. ευρώ, ενώ ο όμιλος αναμένει την ανάθεση νέων συμβάσεων συνολικής αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ. Σημαντικό είναι επίσης ότι η λειτουργική κερδοφορία του κλάδου ενισχύθηκε σε 14 εκατ. ευρώ, από 12,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Οσον αφορά την ενέργεια από ΑΠΕ, η λειτουργική κερδοφορία διαμορφώθηκε στα 150,7 εκατ. ευρώ, έναντι 130,3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Στον κλάδο των παραχωρήσεων, ο κύκλος εργασιών του φετινού εννεαμήνου διαμορφώθηκε σε 118,6 εκατ. ευρώ, από 137,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Αντίστοιχα, η λειτουργική κερδοφορία ανήλθε σε 79,7 εκατ. ευρώ, από 77,6 εκατ. ευρώ. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει και η έναρξη υλοποίησης της ΣΔΙΤ για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Οπως ανακοίνωσε χθες η διοίκηση του ομίλου, το καθαρό χρέος διαμορφώθηκε σε 1,3 δισ. ευρώ, από 1,5 δισ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο, καθώς αφαιρέθηκαν τα 218 εκατ. ευρώ της χρηματοδότησης που αφορούσαν την πώληση του αιολικού πάρκου «Mountain Air» στις ΗΠΑ από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Επίσης, αυξήθηκαν τα ταμειακά διαθέσιμα κατά 69 εκατ. ευρώ, λόγω της ιδιωτικής τοποθέτησης στη θυγατρική ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Παράλληλα, το κυκλοφορούν ενεργητικό ανέρχεται πλέον σε 1,72 δισ. ευρώ, από 1,24 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 479 εκατ. ευρώ, λόγω της έκδοσης και κάλυψης του κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 500 εκατ. ευρώ. Με τα κεφάλαια αυτά, αναμένεται να χρηματοδοτηθεί η διεύρυνση της παρουσίας του ομίλου στον τομέα των υποδομών τα επόμενα χρόνια. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή