Λομπίστες επιστρατεύουν ψηφιακοί κολοσσοί

Λομπίστες επιστρατεύουν ψηφιακοί κολοσσοί

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις Βρυξέλλες ευημερεί μία τάξη επαγγελματιών, οι οποίοι  συγκροτούν ομάδες θεσμικής πίεσης και εργάζονται για λογαριασμό των τεχνολογικών κολοσσών των Ηνωμένων Πολιτειών – οι τελευταίοι δαπανούν τόσα χρήματα για την επιδίωξη των στόχων τους, που είναι κάτι πρωτόγνωρο για την Ε.Ε. Τον Οκτώβριο είχε διαρρεύσει έγγραφο στις Βρυξέλλες, στο οποίο αναφερόταν με κάθε λεπτομέρεια το σχέδιο της Google να υπονομεύσει την σχεδιαζόμενη νομοθεσία, που θα έπληττε σοβαρά τις διαφημιστικές της δραστηριότητες, όπως αναφέρουν οι The New York Times. Συγκεκριμένα, φίλα προσκείμενοι ακαδημαϊκοί θα έθεταν ερωτήματα για τους νέους κανονισμούς, η εταιρεία θα φρόντιζε να σπείρει διχόνοια εντός της Κομισιόν, ώστε να καταστεί αδύνατη η λήψη απόφασης, ενώ θα δοκίμαζε να εκθρέψει μία διατλαντική εμπορική διένεξη, επιστρατεύοντας Αμερικανούς πολιτικούς εναντίον της πολιτικής της Ε.Ε. Τα σχετικά αναφέρονται στο έγγραφο, που περιήλθε εις γνώσιν των ΝΥΤ και επιβεβαίωσε η Google. Η Ε.Ε. έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο ρυθμιστή της νομοθεσίας επί των τεχνολογικών κολοσσών. Οπότε αυτοί ολοένα και περισσότερο εστιάζονται στις Βρυξέλλες, επιδιώκοντας να αποτρέψουν σε πρώιμα στάδια την επιβολή αυστηρότερων κανονισμών. 

Εν τω μεταξύ, στη Γηραιά Ηπειρο οι εταιρείες ξοδεύουν όσα δεν ξόδεψαν ποτέ για να προσλάβουν λομπίστες, πρώην κυβερνητικά στελέχη, νομικές εταιρείες με γερές διασυνδέσεις και εταιρείες συμβούλων. Χρηματοδοτούν δεκάδες δεξαμενές σκέψης και κλαδικές ενώσεις, διαθέτουν χρήματα για ακαδημαϊκές έδρες σε κορυφαία πανεπιστήμια σε όλη την Ευρώπη και συμβάλλουν στη δημοσίευση φιλικών προς την τεχνολογία μελετών από τρίτους. Το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς οι Goοgle, Amazon, Apple και Microsoft δήλωσαν πως δαπάνησαν συνολικά 19 εκατ. ευρώ, ποσό ισοδύναμο με το αντίστοιχο για όλο το 2019 και σαφώς αυξημένο από τα 6,8 εκατ. ευρώ του 2014. Τα στοιχεία παραθέτει η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια. Με εργαλείο το χρήμα εξασφαλίζεται η πρόσβαση στα κατάλληλα πρόσωπα, εξ ου και οι εταιρείες κατέγραψαν εκατοντάδες συναντήσεις με αξιωματούχους της Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ άλλοι ουδέποτε αποδέχθηκαν το αίτημα αυτό.

Κατά τη Μαργκαρίντα Σίλβα, ερευνήτρια στο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Εταιρειών, που παρακολουθεί τα λόμπι στις Βρυξέλλες, δεν αποκλείει τα πραγματικά ποσά να είναι πολύ υψηλότερα, διότι τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται δεν αποτυπώνουν το εύρος των χρηματοδοτήσεων σε όλες τις χώρες, όπως αναφέρουν οι ΝΥΤ. Αξιωματούχοι της Ε.Ε. ανησυχούν μήπως οι Βρυξέλλες τείνουν να γίνουν Ουάσιγκτον, εφόσον οι εταιρείες με χρήματα και διασυνδέσεις θέλουν να έχουν τον πρώτο λόγο εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Απαντες οι τεχνολογικοί κολοσσοί επιμένουν πως προσβλέπουν σε σχέσεις συνεργασίας με την Ε.Ε., ενώ δεν παύουν να εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τις επιπτώσεις της νέας νομοθεσίας στην καινοτομία και την ευρωπαϊκή οικονομία.

Εντούτοις, οι επιτυχίες των ομάδων θεσμικής πίεσης είναι περιορισμένες, δεδομένου ότι η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, αρμόδια επίτροπος Ανταγωνισμού και αντιπρόεδρος της Κομισιόν, έχει χαρακτηρίσει τους ομίλους υψηλής τεχνολογίας απειλή για τη δημοκρατία και παραβάτες των όρων του ανταγωνισμού, ενώ έχει λάβει μέτρα για να τους χαλιναγωγήσει. Σήμερα, άλλωστε, θα ανακοινώσει νέα νομοθεσία για τους λεγόμενους «φύλακες του Διαδικτύου», τις πλατφόρμες τύπου Amazon, Apple, Facebook και Google. 
Τέλος, οι νέοι κανονισμοί θα προβλέπουν, μεταξύ άλλων, τη μεγαλύτερη διαφάνεια στα διαφημιστικά προϊόντα των Google και Facebook, τη μη προνομιακή μεταχείριση των δικών τους υπηρεσιών έναντι τρίτων, την παρεμπόδιση μετακίνησής τους σε νέες προϊοντικές κατηγορίες κ.ά.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή