Διαξιφισμοί για τις τιμές στην αγορά ηλεκτρισμού

Διαξιφισμοί για τις τιμές στην αγορά ηλεκτρισμού

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εγρήγορση παραμένουν τα «ραντάρ» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της ΡΑΕ σε σχέση με τη διαμόρφωση των τιμών στην αγορά ηλεκτρισμού, ενώ νέο αναβρασμό έχει προκαλέσει παρέμβαση εταιρείας προμήθειας προς τη ΡΑΕ, σύμφωνα με κάποιες πηγές και στην DGcomp (Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε.), περί αθέμιτου ανταγωνισμού από πλευράς των καθετοποιημένων προμηθευτών με τη μορφή των σταυροειδών επιδοτήσεων μεταξύ εμπορίας και παραγωγής.

«Ξέρω ότι, μετά το αυστηρό μήνυμα του ΥΠΕΝ, η αγορά αντέδρασε θετικά τις τελευταίες ημέρες, αλλά επαναλαμβάνω ότι δεν εφησυχάζουμε ούτε δευτερόλεπτο, το μήνυμα είναι απολύτως σαφές», δήλωσε χθες από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και συμπλήρωσε: «Δεν θα ανεχθούμε κανένα παιχνίδι».

Στο μεταξύ, σε μια πρώτη παρέμβαση προχώρησε ο ΑΔΜΗΕ για την αποκλιμάκωση της τιμής εξισορρόπησης που δημιουργεί ο κορεσμός του συστήματος μεταφοράς της Πελοποννήσου εξαιτίας της καθυστέρησης της γραμμής μεταφοράς των 400 ΚV.

Η εισήγηση του ΑΔΜΗΕ προς τη ΡΑΕ, η οποία και τέθηκε από την αρμόδια Αρχή σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπει για το μεταβατικό διάστημα μέχρι να τεθεί σε λειτουργία η γραμμή μεταφοράς των 400 KV να μην λαμβάνονται υπόψη κατά τον υπολογισμό της τιμής αποκλίσεων οι χρεώσεις και οι πιστώσεις των παρόχων υπηρεσιών εξισορρόπησης. 

Η πρόβλεψη αυτή πρακτικά σημαίνει ότι όταν, για παράδειγμα, η ΔΕΗ έβαζε στην αγορά τη μονάδα φυσικού αερίου της Μεγαλόπολης στο φουλ της δυναμικότητάς της (800 MW) αλλά λόγω κορεσμού του συστήματος μεταφοράς ο ΑΔΜΗΕ την καλούσε σε καθοδική πορεία (μείωση ισχύος), η ΔΕΗ πληρωνόταν για την απόκλιση της ισχύος και αυτό το κόστος προστίθεντο στην τιμή εξισορρόπησης. Με τη νέα ρύθμιση δεν θα υπολογίζεται η απόκλιση αυτή στις χρεώσεις, οπότε θα υπάρξει αποκλιμάκωση της τιμής. 

Το ερώτημα που τίθεται, ωστόσο, από πολλές πλευρές είναι γιατί δεν υπήρξε από την αρχή μια τέτοια ρύθμιση, αφού ήταν γνωστό το πρόβλημα με το έργο της γραμμής μεταφοράς στο σύστημα της Πελοποννήσου. 

Οσον αφορά τις τιμές, αν και χθες παρατηρήθηκε αποκλιμάκωση και η Ελλάδα ήταν μία από τις τρεις φθηνότερες αγορές της Ευρώπης, σήμερα οι τιμές στην αγορά της επόμενης ημέρας διαμορφώνονται και πάλι στα υψηλότερα επίπεδα των 64,9 ευρώ η μεγαβατώρα, όταν στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης κινούνται γύρω στα 50-55 ευρώ η μεγαβατώρα.

Υψηλές τιμές παρατηρούνται και στις χώρες των Βαλκανίων (60-61 ευρώ), ενώ στη γειτονική Ιταλία η τιμή διαμορφώνεται στα 58 ευρώ η μεγαβατώρα. Με ενδιαφέρον ως προς την αποκλιμάκωση των τιμών αναμένεται, πάντως, η έναρξη της σύζευξης σήμερα με την αγορά της Ιταλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή