Έρχεται παράταση των αναστολών και τον Ιανουάριο

Έρχεται παράταση των αναστολών και τον Ιανουάριο

2' 45" χρόνος ανάγνωσης

Απόψε τα μεσάνυχτα ψηφίζεται στη Βουλή ο Προϋπολογισμός που θα μας οδηγήσει τουλάχιστον προς το παρόν θεωρητικά, στην έξοδο της κρίσης του Covid 19. Η κυβέρνηση έχει υπολογίσει άλλα 7 δισ. ευρώ για δαπάνες της πανδημίας που θα κατευθυνθούν σε επιχειρήσεις, εργαζόμενους αλλά και το ΕΣΥ. Ανάμεσα στα μέτρα στήριξης και οι αναστολές των συμβάσεων εργασίας.

Παράταση για τον Ιανουάριο παίρνει πιθανώς και η αναστολή πληρωμής οφειλών προς το Δημόσιο, ενώ όπως όλα δείχνουν θα επανέλθει το μέτρο της επιδότησης τόκων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων. 

Με τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις της κυβέρνησης, το lockdown φτάνει μέχρι την γιορτή των Φώτων. Είναι λοιπόν σίγουρο πως και την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου θα παραμείνουν σίγουρα σε αναστολή οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές όλο αυτό το διάστημα. Το ιδιότυπο άνοιγμα του λιανεμπορίου όπως εκτιμούν άνθρωποι του εμπορικού κόσμου θα καταφέρει να βγάλει από την αναστολή περίπου 60.000 εργαζομένους. Οι αναστολές των συμβάσεων εργασίας θα ισχύσουν τουλάχιστον και για την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου  παρόλο που η τελευταία Υπουργική απόφαση αναφέρει την 31η Δεκεμβρίου ως την τελική ημέρα των αναστολών.

Με αναστολές θα τελειώσει ο πρώτος μήνας του χρόνου

Αναστολές και lockdown είναι πλέον  σε πλήρη ευθυγράμμιση και όπως αναφέρουν κύκλοι του Υπουργείου Εργασίας στο Money Review το μέτρο θα συνεχίσει μέχρι και την λήξη της καραντίνας. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με πλήρη βεβαιότητα ποια θα είναι η εικόνα της πανδημίας στην χώρα στις 7 Ιανουαρίου. Στο καλό σενάριο που η οικονομία αρχίζει και ανοίγει σταδιακά, μετά τις 7 Ιανουαρίου θα υπάρξει μια μεταβατική φάση στο καθεστώς των αναστολών όπως έγινε και στο πρώτο lockdown.

Υπενθυμίζεται ότι μετά το πρώτο lockdown για τις επιχειρήσεις που άνοιξαν υπήρξε ανώτατο πλαφόν των εργαζομένων που παρέμειναν σε αναστολή το οποίο είχε οριστεί στο 60% του προσωπικού. Δηλαδή εάν μια επιχείρηση είχε 10 εργαζόμενους μπορούσε να κρατήσει σε αναστολή μόνο τους 6. Επιπλέον  οι εργοδότες ήταν υποχρεωμένοι να ακυρώσουν την αναστολή του 40% του προσωπικού τους. Οι επιχειρήσεις που άνοιγαν στο πρώτο lockdown στις αρχές Μαΐου μπορούσαν να παρατείνουν τις αναστολές των συμβάσεων μέχρι και την 31η  Μαΐου.Σε κάθε περίπτωση οι αναστολές των συμβάσεων εργασίας τόσο στο καλό σενάριο ,όπου το Υπουργείο Εργασίας θα υιοθετήσει το μοντέλο της πρώτης καραντίνας ,όσο και στο κακό σενάριο που η εικόνα της χώρας δεν θα είναι αυτήν που περιμένουν οι λοιμωξιολόγοι, οι αναστολές δεν αναμένεται  σταματήσουν να ισχύουν πριν το πρώτο μήνα του έτους.

Οι αναστολές συγκράτησαν τις απολύσεις

Οι αναστολές  των συμβάσεων εργασίας οι οποίες εφαρμόστηκαν από το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19 κατάφεραν να συγκρατήσουν ένα τσουνάμι απολύσεων που ήταν προ των πυλών. Η Ελλάδα πάντως σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat  είχε την τέταρτη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη όσον αφορά τη μείωση εισοδήματος λόγω ανεργίας γεγονός που αναδεικνύει πως  το πρόγραμμα των αναστολών εργασίας έφερε αποτελέσμα.

Τι βλέπουν οι εργοδότες για το 2021

Σύμφωνα με νέα Έρευνα της ManpowerGroup για τις προοπτικές της απασχόλησης  για το Α’ Τριμήνο του  2021 , oι Έλληνες εργοδότες καταγράφουν συγκρατημένα αισιόδοξες προοπτικές προσλήψεων για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου, με τις συνολικές προοπτικές απασχόλησης να διαμορφώνονται στο +9%, ενισχυμένες κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Το 39% των Ελλήνων εργοδοτών πάντως αναμένει να επιστρέψουν στα προ-COVID-19 επίπεδα προσλήψεων εντός των επόμενων 12 μηνών, ενώ παγκόσμια το αντίστοιχο ποσοστό βρίσκεται στο 41%.

Πηγή: moneyreview.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT