Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς επικράτησε αισιοδοξία εν αναμονή των εμβολίων και με τις χώρες να παίρνουν σειρά για εμβολιασμό. Η έναρξη της διαδικασίας του εμβολιασμού στις ΗΠΑ, δεύτερη χώρα μετά τη Βρετανία, έδωσε ώθηση στις αγορές, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη EuroStoxx 600 να κλείνει με κέρδη 0,2%.

Στη Βρετανία, το κλίμα ήταν ανάμεσα στην αισιοδοξία για την παράταση των συνομιλιών με την Ε.Ε. σχετικά με τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας και στην απαισιοδοξία για το στέλεχος του κορωνοϊού, που οδηγεί σε μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων και πιθανό νέο lockdown. Μετά μια αρχική υποχώρηση κατά 0,5%, ο δείκτης FTSE 100 περιόρισε τις απώλειές του στο 0,28%. 

Η είδηση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισπεύδει την έγκριση των εμβολίων οδήγησε σε άνοδο τον δείκτη Xetra DAX της Φρανκφούρτης, που έκλεισε με κέρδη 1,06% καταγράφοντας την καλύτερη συνεδρίαση της γερμανικής αγοράς των τελευταίων τριών εβδομάδων.

Τα μεγαλύτερα κέρδη ανάμεσα στις εταιρείες του δείκτη σημείωσε η μετοχή της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen, που χθες έκανε άλμα 7,6%. Στον αντίποδα βρέθηκε η μετοχή του ομίλου λιανικής ενδυμάτων Η&Μ, η μετοχή του οποίου υποχώρησε κατά σχεδόν 3%, αφού νωρίτερα είχε ανακοινώσει πτώση των πωλήσεών του κατά 10% το τρίτο τρίμηνο. Ωθηση από την αισιοδοξία περί των εμβολίων πήρε και ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού, ο οποίος έκλεισε με μικρά κέρδη, 0,37%.

Σε ό,τι αφορά τη Wall Street, κινείτο επίσης ανοδικά εν αναμονή του νέου πακέτου στήριξης της αμερικανικής οικονομίας. Την ίδια στιγμή, άλλωστε, οι επενδυτές προσβλέπουν σε νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην τελευταία συνεδρίαση της Fed για το έτος που τελειώνει.

Η μετοχή του αμερικανικού κολοσσού Apple έδωσε τη μεγαλύτερη ώθηση στους τρεις σημαντικότερους δείκτες της Wall Street καθώς σημείωσε άνοδο 3,5%, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών και πλέον μηνών. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της εταιρείας, στην οποία εξέφραζε την πρόθεση να αυξήσει την παραγωγή του iPhone κατά 30% μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Γενικά οι μετοχές των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας σημείωσαν άνοδο 0,9%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή