Στάση αναμονής στο Χρηματιστήριο με υπεραπόδοση των τραπεζικών

Στάση αναμονής στο Χρηματιστήριο με υπεραπόδοση των τραπεζικών

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεδρίαση μεταβλητότητας αλλά και συσσώρευσης ήταν η χθεσινή, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να σημειώνει εναλλαγές προσήμων, αλλά να κινείται σε στενό εύρος διακύμανσης και με σχετικά περιορισμένο τζίρο. Οι εγχώριοι αναλυτές χαρακτηρίζουν φυσιολογικές αυτές τις διακυμάνσεις μετά το ράλι, ιδίως τη στιγμή που ο Γενικός Δείκτης έχει μπροστά του τις 800 μονάδες, οι οποίες για να σπάσουν ανοδικά πιθανότατα απαιτούν «φρέσκα» νέα. 

Αυτό που μπορεί να κάνει το Χ.Α. να σπάσει αυτό το οχυρό είναι μια νέα μεγάλη κίνηση από τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος είναι ο πρωταγωνιστής της ανόδου από τις αρχές Νοεμβρίου, ενώ και το 2021 αναμένεται να παραμείνει στο επίκεντρο. Το γεγονός ότι ακόμα η αγορά δεν έχει δώσει μια ισχυρή διόρθωση και οι πωλητές δεν έχουν επιστρέψει στην κυριαρχία τους, είναι πολύ ενθαρρυντικό για την πορεία του επόμενου διαστήματος, με το ανοδικό μομέντουμ να παραμένει έτσι άθικτο.

Στα στατιστικά της αγοράς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακές απώλειες 0,09% στις 787,32 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 781,41 και 791,84 μονάδων (+0,48%) και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 66,05 εκατ. ευρώ.

Οι διακυμάνσεις εντός της ζώνης των 800-750 μονάδων ενδέχεται να συνεχιστούν, κατά την Depolas Investment Services, ενώ η εκ νέου υποχώρηση χαμηλότερα από τις 775 μονάδες πιθανότατα να πυροδοτήσει άλλο ένα κύμα ρευστοποιήσεων προς την περιοχή των 750-730 μονάδων, κίνηση που κρίνεται φυσιολογική.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,10%, στις 1.883,79 μονάδες, ενώ στο +0,17% και στις 1.072,73 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ο τραπεζικός δείκτης συνέχισε την υπεραπόδοσή του και έκλεισε με κέρδη 1,26% στις 509,95 μονάδες.

Το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει και τον Δεκέμβριο να στρέφει το βλέμμα προς όσα μελλοντικά θα βοηθήσουν την οικονομία να επανεκκινήσει, σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακή». Με αυτό το σκεπτικό, προσθέτει, η επενδυτική κοινότητα προεξοφλεί ότι ο λευκός καπνός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε σχέση με τις θετικές αποφάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης θα βοηθήσει την ευρωπαϊκή οικονομία να επανέλθει σε θετικό βηματισμό μετά τους πρώτους μήνες του 2021.

Επί του παρόντος, το Χ.Α. ξεχνάει το υφεσιακό περιβάλλον των προηγούμενων μηνών. Προσπερνά τις δυσκολίες της παρούσας συγκυρίας και εστιάζει στην προσμονή της έναρξης των εμβολιασμών με την προσδοκία ότι θα δρομολογήσουν την τελευταία φάση της υγειονομικής κρίσης. Η επιτυχής διεξαγωγή της πολυσύνθετης αυτής διαδικασίας θα επιτρέψει την επανεκκίνηση της οικονομίας, πάντα με τη βοήθεια των πακέτων στήριξης δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής.

Με τα δεδομένα αυτά, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. επιδιώκει την αναρρίχησή του πάνω από τις 800 μονάδες, εγχείρημα που είναι πιθανό να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του έτους καθώς συνεχίζονται οι ροές νέων κεφαλαίων, με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο που ήδη καταγράφει βραχυχρόνιες υπεραποδόσεις τη στιγμή που διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις να παραμείνει στο επίκεντρο και το 2021, ενόψει πολλαπλών εξελίξεων που θα τον αφορούν (βελτίωση οργανικής κερδοφορίας, σενάρια ΑΜΚ κ.ά.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή